Urheilu

Poutiaisella riittää nälkää MM-rinteille

LK/REUTERS<br />Tanja Poutiainen tähtää tosissaan MM-mitaleille, vaikka taskussa on pujottelucupin voitto maailmancupissa.
LK/REUTERS
Tanja Poutiainen tähtää tosissaan MM-mitaleille, vaikka taskussa on pujottelucupin voitto maailmancupissa.

Hannu Patana

Viikko sitten sunnuntaina Tanja Poutiainen varmisti pujottelun maailmancupin voiton.

Muutaman päivän palautumisen jälkeen Poutiaisen reppu on nyt uudelleen selässä. Sunnuntaina alkoi matka kohti alppihiihdon MM-kisoja. Tie vie ensin harjoitusleirille Sveitsiin Davosiin ja St. Moritziin. Sieltä Suomen tämän hetken alppiykkönen siirtyy ensi sunnuntaina Santa Caterinaan.

- Tarkoitus on jo treeneissä mennä kilpailuvauhtia, hakea MM-tuntumaa, Poutiainen suunnittelee Sveitsin leiriään.

- Olen viikon ollut poissa suksilta, hän jatkaa. Sveitsin harjoituksissa Poutiaisen tavoitteena on saada kroppa laskukuntoon ja kisafiilis takaraivoon.

Suurpujottelu avaa MM-urakan

Bormion MM-alppihiihtojen kakkospaikkakunnalla Santa Caterinassa, Deborah Compagnoni-rinteessä, Poutiaisella ensimmäinen kilpailu on edessä tiistaina 8.2. Silloin lasketaan naisten suurpujottelu. Paraatipaikka on perjantaina 11.2. kun on naisten pujottelun vuoro.

- Nälkää on vielä jäljellä, Poutiainen luonnehtii uutta urakkaansa, vaikka maailmancupin pujotteluvoitto on jo varmistettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Täysillä minä lähden MM-kisoihin.

- Kyllähän tässä jo yksi iso kivi on pois sydämeltä, kun jotain isoa (cupin voitto) on jo taskussa, Poutiainen luonnehtii.

- On paljon helpompi lähteä nyt kisoihin, kaikki, mitä sieltä tulee on pelkkää plussaa loistavalle kaudelle.

Onnistuttava kerralla

Poutiaisen mielestä MM-kisa on maailmancupiin verrattuna aivan spesiaali kilpailu.

- On juuri yhtenä tiettynä päivänä onnistuttava kahdessa laskussa.

Poutiainen, 24, lähtee nyt viidennen kerran MM-kisoihin. Tähän mennessä paras sijoitus on edellisistä kisoista St. Moritzista, missä hän oli pujottelussa kymmenes. Suurpujottelusijoitus oli 23. Sitä edellisistä kisoista St. Antonista vuodelta 2001 tuomisina oli suurpujottelun 13:s tila. Vailissa vuonna 1999 suurpujottelu tuotti neljännentoista sijan ja pujottelu 24:nnen. Ensi yrittämällä MM-rinteessä 1997 Sestrieressä Poutiainen oli pujottelun 17:s.

- Kaksi vuotta sitten lähdin MM-kisoihin mitali mielessä, vaikka olin siihen mennessä ollut vain pari pari kertaa palkintokorokkeella, pujottelun maailmancupin voittaja vertaa lähtötilannetta nyt ja ennen edellisiä kisoja.

- Nyt on takana astetta ylempiä sijoituksia. Mutta kisasta tulee kova, mitään ei ole vielä jaettu, Poutiainen ennakoi.

Hän muistutti, että palkintokorokkeella on tilaa vain kolmelle urheilijalle ja pyrkijöitä on paljon.

- Kärki tiivistyy aina arvokisojen alla.

Anja Pärson tulee kovaa

Yksi pujottelun ja suurpujottelun voittotaistoon uudelleen ilmoittautunut on Ruotsin Anja Pärson.

Pärson löysi hapuilevan alkukauden jälkeen sopivasti kuntonsa ja ehti jo sunnuntaina pamauttaa maailmanmestariksi hänelle vähän harvinaisemmassa lajissa, super-G:ssä.

- Se on kova suoritus ja kyse on vielä vauhtilajista, kommentoi Poutiainen tuoreeltaan kilpakumppaninsa ja ystävänsä tekoa.

- Anja tulee olemaan varmasti paha myös tekniikkalajeissa.

Poutiainen kuitenkin lähtee aikaisempiin kisoihin verrattuna uudelta tasolta. Ennen maailmancupissa oli pohjalla korkeimmillaan sijoituksia oli 3-6 joukossa, nyt puhutaan sijoista 1-3.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olympia-areenalla Tanja Poutiainen on esiintynyt kahdesti. Naganossa 1998 hän istahti suurpujottelussa sijalle 26, pujottelusta lähti sija 16. Salt Lake Cityssä pujottelu päättyi ulosajoon, suurpujottelussa hän oli 11.

Poutiainen on ehtinyt jo tällä kaudella hakea tuntuman Santa Caterinaan MM-rinteeseen.

- Se ei ole mikään hirveän jyrkkä, sitä voisi luonnehtia vaihtelevaksi, siinä on sitä sun tätä. Jos lasku kulkee, niin se kulkee missä vain, Poutiainen vakuuttaa.

Santa Caterinassa kilpailtiin tammikuun alussa (8.1. - 9.1.) suurpujottelun ja pujottelun maailmancupin osakilpailut. Poutiainen oli molemmissa kuudes.