Urheilu

Manninen haki Sapporosta jo
viidennen peräkkäisen voittonsa

LK/REUTERS<br />Hannu Mannisella kulkee nyt sekä hyppy että hiihto. Manninen otti Sapporon maailmancupissa jo viidennen peräkkäisen voittonsa.
LK/REUTERS
Hannu Mannisella kulkee nyt sekä hyppy että hiihto. Manninen otti Sapporon maailmancupissa jo viidennen peräkkäisen voittonsa.

Hannu Manninen hallitsee yhdistetyn maailmancupia miten tahtoo. Manninen voitti lauantaina Japanin Sapporossa käydyn yhteislähtökilpailun ennen Saksan Ronny Ackermannia ja Norjan Magnus Moania . Voitto oli Manniselle kauden seitsemäs ja jo viides peräkkäinen.

Manninen ratkaisi käytännössä voiton jo poikkeuksellisesti ensimmäisenä vuorossa olleella hiihto-osuudella. Hän oli 10 kilometrin yhteislähtökisan nopein 17,2 sekuntia ennen Saksan Sebastian Haseneyta . Kolmas oli Norjan Kristian Hammer 23,6 sekuntia Mannisesta jääneenä.

Haseney ja Hammer eivät ole erityisen vahvoja mäkimiehiä. Niinpä Mannisen pahimmaksi uhkaajaksi kiilasi maailmancupissa toisena oleva Saksan Ackermann. Hän jakoi HS 134 -mäessä toisen tilan Japanin Daito Takahashin kanssa ja nousi lopputuloksissa Mannisesta 3,2 pisteen päähän.

Vahvana hiihtäjänä Manninen oli ladulla mennyt menojaan. 10 kilometrillä kuudenneksi sauvonut Ackermann hävisi hiihdossa Manniselle reilun minuutin.

- Oloni oli kilpailun aikana hyvä, mutta minun oli pantava ladulla kaikki peliin, Manninen tunnusti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Manninen oli mäessä yhdeksäs 119,5 ja 109,5 metrin hypyillään. Hän hävisi mäen voittaneelle Itävallan David Zaunerille 15,0 pistettä.

- En toisen hypyn jälkeen ollut aivan varma voitostani, sillä en tiennyt, kuinka pitkälle minun pitäisi hypätä lyödäkseni Ackermann, Manninen kertoi.

- Vauhtimäen latu hidastui kilpailun loppua kohti. Ylämäen laskuasentoni oli turhan etupainotteinen, joten hyppääminen ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, Manninen ruoti.

Manninen johtaa maailmancupin kokonaiskilpailua 11 kisan jälkeen 162 pisteen erolla Ackermanniin. Sapporossa kymmenenneksi jäänyt USA:n Todd Lodwick on cupissa kolmantena.

Voittosarja alkoi 6. tammikuuta

Manninen voitti maailmancupissa urallaan 28. kerran. Hän ei saanut lauantaina muilta suomalaisilta juuri tukea, sillä Jaakko Tallus oli 12:s, Jouni Kaitainen 13:s ja Anssi Koivuranta 19:s.

Tallus sijoittui hiihdossa kymmenenneksi, mutta putosi yhteistuloksissa kaksi sijaa jäätyään mäessä 18:nneksi.

Ykkössija on karannut Mannisen käsistä tämän kauden maailmancupissa vain neljästi. Voittovuorossa on tuolloin jokaisella kerralla ollut Ackermann.

Mannisen viiden voiton sarja alkoi 6. tammikuuta Saksan Schonachista, jossa suomalainen oli Gundersen-kisan paras. Viimeksi Manninen on hävinnyt cupissa 2. tammikuuta Ruhpoldingin sprintissä, jossa hän oli Ackermannin ja Lodwickin jälkeen kolmas.

Mannisen ylivoimaa kuvaa se, että hän on tällä kaudella kerännyt ykkössijoja niin sprintissä, normaalikisassa kuin yhteislähdöissäkin. Koska Val di Fiemmen cupkilpailu joulukuussa peruuntui sääolojen takia, Sapporon lauantainen kisa oli maailmancupkauden ensimmäinen yhteislähdöllä.

Sapporosta puuttui mm. Itävallan yhdistetyn MM-joukkue, kirkkaimpana tähtenään kokenut Felix Gottwald . Itävallan joukkue hakee parhaillaan MM-latausta Teneriffan golfkentiltä.

Maailmancup jatkuu sunnuntaina Sapporossa kilpailtavalla Gundersen-kisalla, jossa ohjelmassa ovat HS 134 -mäki ja 15 kilometrin hiihto.