Urheilu

Torinossa tarjolla
kullanhuuhdontaa

TS/Timo Jakonen<br />Maria Lehtovaara
TS/Timo Jakonen
Maria Lehtovaara

Maria Lehtovaara

Jossittelu on turhaa, se tiedetään, mutta toisinaan se on silti mielenkiintoista. Varmasti moni talviurheilua seuraava ja omiensa menestyksestä nauttiva suomalainen on suonut tänä talvena pienen hetken jossitellulle. Jos talviolympiakisat olisivat jo tänä vuonna...

Niin, jos Torinon kisat olisivat nyt eivätkä ensi vuonna, olisi Suomella poikkeuksellisen monta vahvaa suosikkia ja vieläpä harvinaisen monessa lajissa. Eikä puhuttaisi sellaisista suosikeista, joita listattiin suosikeiksi pelkän toivon varassa ennen Ateenan kisoja. Ateenassa näitä toivoilta olisi tarvittu selvää venymistä, jotta kaivattu kulta olisi saatu. Tämän hetken kunnossaan moni talviurheilija ottaisi kultaa ihan rutiinisuorituksellaankin.

On mäkihyppyä dominoiva Janne Ahonen , pujottelun maailmancupin suvereenisti voittanut Tanja Poutiainen , kahden MM-kullan lumilautailija Antti Autti ja tasaisen varma yhdistetyn Hannu Manninen . On koko joukko mitalitasoisia kumparelaskijoita. Kalle Palanderilla ja naishiihtäjistä Virpi Kuitusella ja Pirjo Mannisella , ehkä muillakin, on mahdollisuutensa. Nykyisin jopa pikaluistelijat kuuluvat samaan kastiin. Eikä pidä unohtaa jääkiekon maailmancupin hopealeijonia, ei naisten kiekkojoukkuetta, ei mäkihypyn tai yhdistetyn joukkuekisaa. Taitoluistelusta tuskin olympiamitalia irtoaa, mutta pistesijaa voi sieltäkin odotella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Joku saattoi listalta jo unohtuakin, kun eivät molempien käsien sormetkaan riitä laskemaan kaikkia suomalaissuosikkeja.

Tulevaa kisakaupunkia Torinoa halkovista joista pienempi, Dora, on saanut nimensä kullan mukaan. Joen hiekasta nimittäin löytyy toisinaan kultahippuja. Paikalliset harrastajat jaksavat nykyäänkin käydä kokeilemassa onneaan vaskooliensa kanssa, vaikka suuria kimpaleita ei olekaan löytynyt.

Kenties suomalaisilla on ensi vuonna mahdollisuudet löytää Torinosta jopa oikea kultasuoni. Vaikka tuuri vuodessa kääntyisi, kunto romahtaisi tai pää pettäisi, ei niin voi käydä kaikkien kohdalla, eihän?

Vinkkejä suomalaisten paineensietokyvystä saa jo tänä vuonna, sillä edessä on MM-kisat melkein kaikissa menestyslajeissa.