Urheilu

Maier ja Miller suosikit
supersuurpujottelussa

Alppihiihdon MM-kilpailut alkavat lauantaina Italian Bormiossa miesten supersuurpujottelulla. Bormion ohella ennätyspitkiä MM-kisoja (28. 1.-13. 2) isännöi Santa Caterina, jossa järjestetään kaikki naisten kilpailut. Kisojen ensimmäinen viikko vierähtää vauhtilajeissa, joissa ei ole mukana suomalaisurheilijoita. Suomalaisten kisaurakka alkaa vasta 8. helmikuuta naisten suurpujottelussa.

Sekä miesten että sunnuntaina kisattavasta naisten supersuurpujottelusta on maailmancup-kauden tapahtumien perusteella luvassa tasainen taisto. Miehillä on takana neljä supersuurpujottelua, ja voittaja on vaihtunut joka kerta. Edellisissä MM-kisoissa kaksi vuotta sitten St. Moritzissa hopeamitalin jakaneet Hermann Maier ja Bode Miller ovat suurimpia suosikkeja.

Heidän lisäkseen maailmancupissa kisavoittoon ovat pystyneet Maierin itävaltalaiset maanmiehet Stephan Görgl ja Michael Walchhofer . Millerin ohella amerikkalaista vauhtilajiosaamista edustaa neljän vuoden takainen maailmanmestari Daron Rahlves .

Puolustava maailmanmestari Stephan Eberharter päätti uransa viime kauden jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Götschl vahvassa vauhtikunnossa

Naisissa itävaltalainen Renate Götschl on pystynyt voittamaan kaksi kauden viidestä supersuurpujottelukilpailusta. MM-rinteessä Götschl saa kirittäjiä ainakin joukkuetovereistaan Michaela Dorfmeisterista ja Alexandra Meissnitzeristä . Dorfmeister puolustaa mestaruutta.

Supersuurpujotteluja seuraa syöksyharjoituksille varattu kolmen päivän jakso. Ennen helmikuun ensimmäisen viikonlopun syöksylaskuja jaetaan alppiyhdistetyn MM-mitalit 3.-4. helmikuuta. St. Moritzissa alppiyhdistetyn mestaruudet menivät Millerille ja kroatialaiselle Janica Kostelicille.

Walchhofer vei hieman yllättäen syöksylaskun MM-kultaa kaksi vuotta sitten St. Moritzissa. Sittemmin Walchhofer, 29, on ottanut cup-ohjelmaansa myös tekniikkalajit ja noussut varteenotettavaksi mitaliehdokkaaksi myös yhdistetyssä. Walchhofer johtaa syöksylaskun maailmancupia ennen Milleriä ja 23-vuotiasta Johann Gruggeria kuuden kilpailun jälkeen.

Itävallasta löytyy mitaleille kykeneviä syöksylaskijoita niin paljon, että jo paikka kisajoukkueessa on ankaran taistelun takana. Neljä vuotta sitten St. Antonissa maailmanmestariksi syöksyi itävaltalainen Hannes Trinkl ja kuusi vuotta sitten Vailissa Maier.

Pohjois-Amerikka haastaa Euroopan

Syöksymestarien listalla myös Sveitsi on vahvasti edustettuna, mutta viime vuosina sveitsiläisten taso on laskenut. Samalla pohjoisamerikkalaiset ovat vallanneet alaa vauhtilajien arvokilpailuissa.

Kanadalainen Melanie Turgeon vei naisten syöksymestaruuden kaksi vuotta sitten, ja kuluvan kauden maailmancupissa yhdysvaltalainen Lindsay Kildow hätyyttelee sekä syöksyn että supersuurpujottelun kärkisijoja.

Yhdysvallat lähettää Bormioon ja Santa Caterinaan 19 urheilijan vahvuisen joukkueen, jonka tavoitteena on kahdeksan mitalia. St. Moritzissa Itävalta oli paras maa yhdeksällä mitalilla. Kroatia seurasi Kostelicin sisarusten kolmen kultamitalin saalilla toisena ja Yhdysvallat kuudella mitalilla kolmantena.

Suomen ainoa MM-mitali on yhä Kalle Palanderin pujottelumestaruus Vailista 1999. Bormioon ja Santa Caterinaan Suomesta lähtee seitsemän urheilijaa. Joukkueen tavoitteena on kaksi mitalia.

Viime vuosina MM-kisat ovat päättyneet miesten pujotteluun, mutta tällä kertaa sunnuntain 13. helmikuuta päätöslajiksi on noussut ensimmäistä kertaa järjestettävä joukkuekilpailu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy