Urheilu

Sten ei halua pelata rauhallisesti

TS/TS/Marttiina Sairanen<br />Teipit ja kahden kilon painohousut jalkoihin, ja Juha Sten on jälleen valmis hikoilemaan illan koripalloharjoituksissa. Aura Basketin takamies on noussut maan eliittiin heti ensimmäisellä SM-sarjakaudellaan.
TS/TS/Marttiina Sairanen
Teipit ja kahden kilon painohousut jalkoihin, ja Juha Sten on jälleen valmis hikoilemaan illan koripalloharjoituksissa. Aura Basketin takamies on noussut maan eliittiin heti ensimmäisellä SM-sarjakaudellaan.

HARRI KOSKINEN

Aura Basketin Juha Sten on ponnahtanut heti ensimmäisellä SM-sarjakaudellaan maan ehdottomaan koripalloeliittiin. Tilastokärki Sten on riistoissa, joita sarjan pallorosvo on napsinut vastustajilta lähes neljä (3,86) per ottelu. Turkulainen keikkuu kärkitiloilla niin syötöissä kuin kahden pisteen heittoprosenteissakin.

Sten löytyy sarjan pistepörssin 18. tilalta. Keskiarvo on muhkea 15,7, jota voidaan kehua jo erinomaiseksi päätason keltanokalta. Kahden pisteen heitoissa Sten on vakuuttavalla 9. tilalla 61 prosentin tarkkuudella. Korisyöttöjä Sten on jaellut 3,45:n vauhdilla eli on tilastossa neljäntenä.

- Ensimmäinen kesä ja kausi, kun olen päässyt kunnolla harjoittelemaan, Sten toteaa kehityksen taustoista.

- Olen joutunut olemaan harjoituksista poissa loukkaantumisen vuoksi ehkä 20 kertaa.

Aikaisempina kausina asiat eivät olleet näin hyvin. Monena vuonna Sten joutui pakkolepoon sääriluun rasitusmurtumien vuoksi. Vammat vaikuttivat juuri kesäaikaan, jolloin nuoren pelimiehen olisi pitänyt hioa heikkouksia pois.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tilastoja parempi heittäjä

Käsistään ja tempoltaan Sten on sarjan ykkösmiehiä. Joskus katsomoa hirvittää riskit, joita "Juppe" ottaa kentällä. Hyeenan tavoin mies jahtaa palloa. Jos vastustajan keskittyminen herpaantuu hetkeksikin, niin silloin lähtee.

Sten on saanut kuulla myös toppuuttelevia lausuntoja. On varoiteltu liiasta innokkuudesta.

- Jos alan pelata pelkästään rauhallisesti, niin parhaat osat lähtevät samalla pois, Sten kuittaa.

- Virheitten kautta oppii. Ikääkään ei ole vielä, ja parempi on että tekee virheitä, ettei olisi vielä valmis pelaajaa 21 vuotiaana, Sten miettii.

Sten laskee, että kehittymisen varaa onkin vielä. Heittopeli kolmen pisteen viivan takaa kaipaa kohennusta, mutta yleensä ottaen Sten ei ole huolestunut pussituskyvyistään.

- Olen parempi heittäjä kuin mitä tilastoista voi päätellä.

- Myös pallon käsittelyyn takakentällä ja pelinjohtoon pitää saada lisää varmuutta, Sten toteaa.

Ulkomaat houkuttelevat

Eri asia on, kuinka kauan turkulainen yleisö, jolle Sten antaa kehut viime aikojen kannustuksesta, saa seurata elohopeamaisen takamiehen esityksiä.

- Jo monta vuotta olen haaveillut pelaamisesta ulkomailla. Mutta mitään kiirettä ei vielä ole, nyt hoidetaan pelit Turussa hyvin.

Maajoukkueeseenkaan, jota on myös väläytelty, Stenillä ei ole paineita.

- Jos puhelin soi tai kirje tipahtaa luukusta, olen valmis, Sten sanoo.

Tällä hetkellä Juha Stenin aika kuluu opiskelun ja pelaamisen merkeissä. Koripallo nielee viikossa noin 35 tuntia, ja opettajakoulutuslaitoksessakin pitäisi opintoja suoritella.

- Syksyllä yritin pysyä samassa tahdissa kuin muutkin opiskelijat, mutta se ei onnistunut. Keväällä opiskelen vähemmän mutta niin, ettei mitään jää rästiin, Sten vakuuttaa.

Aura Basketin menestys sarjassa ei ole kapteeni Steniä yllättänyt. Mies sanoo, että joulun jälkeen joukkue on saanut lisää itseluottamusta ja aristelu on jäänyt pois.

- Myös Tommi Rinteen vetämä voimaharjoittelu vaikuttaa positiivisesti, Sten huomauttaa.

Lisäksi joukkueen kemia on loksahtanut kohdalleen. Vastuunkantajiakin löytyy laidasta laitaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tappio-ottelussa Tampereella Boakai Lalugbakin teki 42 pistettä, mutta totesi matsin jälkeen, että hänenkin pitää puolustaa tehokkaammin, Sten kertoo.