Urheilu

Uusi Micro-O konsepti käytössä
Norjan avoimissa PM-kisoissa

MERJA KALLIKARI

Suunnistuksen uusi Micro-O -kilpailukonsepti on ensi kertaa käytössä avoimissa PM-kilpailuissa Norjan Telemarkissa 28. toukokuuta. Asia vahvistui viikonloppuna Kööpenhaminassa pidetyssä Pohjoismaiden yhteisen suunnistusneuvoston (NORD) kokouksessa.

Uusi konsepti on Norjan suunnistusliiton ja kaupallisen TV2:n kehittelemä. Kilpailumuodon tavoitteena on ennen kaikkea tuoda suunnistuskilpailun jännitys metsän piiloista yleisön, tv-katsojien ja tiedotusvälineiden nähtäville. Suomen ja Ruotsin suunnistusliitot eivät ole yhtä innostuneita tulokkaasta kuin norjalaiset ja tanskalaiset.

- Asiasta päätettiin erittäin vilkkaan keskustelun jälkeen. Suomi ja Ruotsi jäivät näkemyksineen yksin. Ei kokouksesta mitään maaottelua tullut, mutta suhtaudumme konseptiin hyvin kriittisesti, Suomen suunnistusliiton toimitusjohtaja Mikko Salonen kertoi kokouksen jälkeen.

- Suomi ja Ruotsi lähtevät kyllä mukaan, mutta olisimme toivoneet kokeilua jossakin muussa yhteydessä, sillä avoimissa PM-kisoissa jaetaan arvokisamitaleita, vaikkei ole varmuutta, onko kokeilu tasapuolinen. Tilanne on vielä hankalampi Pohjoismaiden ulkopuolelta tuleville kilpailijoille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Micro-O:ssa suunnistaja etenee niin sanottua tavallista kilparataansa, mutta uutena siihen kuuluu noin viiden minuutin erillinen lenkki suppealla alueella. Tuolla reitillä kilpailijan suunnistustehtävää vaikeutetaan virherastilipuilla ja erehtyessään leimaamaan sellaisella hän saa tietyn määrän sakkokierroksia. Katsojat voivat nähdä suorituksen etenemisen samaan tapaan kuin ampumahiihdossa. Hämäysrastit ovat hyvin lähellä oikeaa rastia, joten suunnistajan on pääteltävä lipun sijainti tarkasti rastimääritteistä. Micro-O -osuuden jälkeen kilpailu jatkuu jälleen perinteiseen tapaan.

- Isoin kysymys on se, että onko tämä todella se muoto, jolla suunnistusta viedään uusille kohderyhmille. Norjalaiset ovat perustelleet konseptia juuri media- ja tv-ystävällisyydellä, mutta huoli on siitä, avautuuko se yleisölle.

Suomen kansalliseen kilpailukalenteriin Micro-O ei aiheuta mitään muutoksia.

- Täytyy kuulostella urheilijoiden ajatuksia ja arvioida sen jälkeen, miten PM-kisoja varten harjoitellaan, Salonen totesi.