Urheilu

Janne Ahonen ällistytti Willingenissä

LK/REUTERS<br />Janne Ahosen sukset olivat kovilla, kun mies venytti sunnuntaina Willingenin mäen uudeksi mäkiennätykseksi 152 metriä. Haamuhyppy riitti nostamaan mäkihypyn maailmancupin ylivoimaisen hallitsijan avauskierroksen kuudennelta sijalta jo kauden 11:nteen voittoon.
LK/REUTERS
Janne Ahosen sukset olivat kovilla, kun mies venytti sunnuntaina Willingenin mäen uudeksi mäkiennätykseksi 152 metriä. Haamuhyppy riitti nostamaan mäkihypyn maailmancupin ylivoimaisen hallitsijan avauskierroksen kuudennelta sijalta jo kauden 11:nteen voittoon.

Janne Ahonen jaksaa ällistyttää mäkihyppymaailmaa. Ahosen, 27, sunnuntainen voitto maailmancupissa Willingenin HS 145 -mäessä ei sinänsä ollut yllätys. Hämmentävämpi oli tapa, jolla maailmancupia ylivoimaisesti johtava Ahonen otti omansa.

Ahonen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kuudentena hypättyään 135 metriä. Hän oli johtavasta, 139 metriä leiskauttaneesta Japanin Daiki Itosta 8,2 pisteen päässä.

Toisella kierroksella Ahonen mykisti Willingenin saksalaisvoittoisen yleisön. Suomalaisen liito ei näyttänyt loppuvan lainkaan, kunnes suksen kannat tömähtivät maahan 152 metrin kohdalla.

Ensin mittaus näytti Ahosen tulossarakkeeseen 155,5 metriä, mutta tarkistus vei 3,5 metriä mitasta pois. Sekin riitti pyyhkimään Puolan Adam Malyszin neljän vuoden takaisen mäkiennätyksen 151,5 metriä historiaan.

- Oli se aika hyvä hyppy. Suorituksena sitä on vaikea verrata muihin hyppyihini, koska nyt olosuhteet olivat niin hyvät, rauhallinen Ahonen kertoi STT:lle puhelimitse Willingenistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ahosen haamuhypyn jälkeen lopuille viidelle hyppääjälle oli tarjolla vain sivuosia.

Lauantain joukkuekilpailussa epäonnistunut Itävallan Martin Höllwarth ponnisti 146,5 metriä ja toiseksi 4,3 pisteen päähän Ahosesta. Kolmas oli Sveitsin Andreas Küttel , joka hävisi Ahoselle jo 11,6 pistettä.

Kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut Ito putosi kuudenneksi. Ahonen uusi vuoden takaisen voittonsa Willingenissä.

"Mahtava hyppy"

Vaikka mäkihyppytarjontaa on ollut viime päivinä ylenpalttisesti, Ahosen toisen kierroksen suoritus säväytti yli 30 000-päistä yleisöä ja lajiammattilaisia.

- Mahtava hyppy. Yksi parhaita suorituksia, mitä olen kenenkään koskaan nähnyt hyppäävän, Suomen valmentaja Janne Väätäinen arvioi Ahosen toista siivua.

- Se oli puhdas, rennohko, mutta samalla räväkkä hyppy, Väätäinen kuvaili.

Pitkän pariviikkoisen kilpailurupeaman jälkeen hyppääjät alkoivat sunnuntaina olla äärirajoillaan. Ahonen todisti, että menestyksestä huolimatta voitonnälkä oli tallella.

- Vähän ennen kuin lähdin toiseen hyppyyni, voiteluryhmän miehet evästivät, että 'on ollut raskas reissu. Pistähän kaikki peliin', Ahonen muisteli.

Tuuli temppuili

Muista suomalaisista Tami Kiuru oli 24:s ja Risto Jussilainen 26:s. Matti Hautamäki joutui ensimmäisellä kierroksella kurjaan tuulirakoon, hyytyi 95,5 metriin ja putosi toiselta hyppykierrokselta. Veli-Matti Lindström ei selviytynyt karsinnasta kilpailuun.

- Matti (Hautamäki) hyppäsi sellaiseen saumaan, ettei ollut mitään mahdollisuuksia selviytyä toiselle kierrokselle. Risto Jussilaisen molemmat hypyt olivat hyviä suorituksia, mutta hän kärsi hyppynumerostaan. Kunnon tuulta ei osunut kohdalle, Väätäinen ruoti.

Tuuli vaihteli suuntaansa kilpailun aikana tämän tästä. Tarjolla oli muutamalle onnelliselle voimakkaitakin vastavirtauksia, mutta myös inhottavinta mahdollista takatuulta.

- Janne (Ahonen) kärsi ensimmäisellä kierroksella tuulioloista. Hän ei päässyt ponnistamaan tasaveroiseen tuuleen esimerkiksi Itoon ja Kütteliin verrattuna, Väätäinen kertoi.

Maailmancupia johtava Ahonen sivusi cupin yhden kauden voittoennätystä. 11 voittoa yhden kauden aikana ovat aiemmin saavuttaneet Saksan Martin Schmitt ja Puolan Malysz. On helppo uskoa, että Ahonen ottaa ennätyksen omiin nimiinsä, sillä maailmancupin kalenterissa on tällä kaudella vielä 15 henkilökohtaista kilpailua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maailmancupia Ahonen johtaa 543 pisteen erolla Höllwarthiin.

Lentomäki innostaa

Ahonen on huokunut koko kauden sen verran vahvaa kuntoa, että alamäestä tuskin on pelkoa helmikuussa Oberstdorfin MM-kisoissakaan. Ahonen on 11 voiton lisäksi haalinut kakkossijat joulukuussa Harrachovissa ja loppiaisena Keski-Euroopan mäkiviikon päättäneessä Bischofshofenissa. Ahosen ovat voittaneet vuorollaan vain Malysz ja Höllwarth.

- On varmasti aina vaikeampaa säilyttää huippukunto kuin hankkia sellainen. Täytyy toivoa, että kunto kestää, Ahonen mietti.

Parin viikon ja kuuden cup-kilpailun raskaan rumban jälkeen mäkikaravaani pääsee pienelle tauolle. Maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Itävallassa Kulmin lentomäessä.

- Tämän voiton jälkeen lähden sinne erityisen hyvällä mielellä, Ahonen vakuutteli.