Urheilu

Valioliigan kukkulalla vakiokuninkaat

ARI STENIUS

Englannin valioliiga on ohittanut puolivälinsä ja viime vuosien sävelet toistuvat, pienin sovellutuksin.

Yhdet ja samat joukkueet ovat ottaneet saarivaltakunnan kuninkuuskisan omakseen eikä satunnaisilla vierailijoilla ole kukkulan huipulle asiaa.

Valioliigan mestaruus ratkottiin ensimmäistä kertaa keväällä 1993, mestari oli Manchester United, joka on ottanut kahdeksan 12:sta jaossa olleesta mestaruudesta.

Arsenal on juhlinut valioliigan mestaruutta kolme kertaa ja Blackburn kerran.

Viimeisinä vuosina ManU, Arsenal ja Liverpool sekä Chelsea ja Newcastle ovat vakiintuneet kärjen joukkueiksi, mutta vuoden 1995 Blackburn-juhlaa lukuun ottamatta mestaruudet ovat menneet Manulle tai Arsenalille.

Liverpool on roikkunut kärjen peesissä, mutta täysosuma on jäänyt puuttumaan, samoin on Newcastlen ja Chelsean laita.

Todettakoon kuriositeettina, että yhdeksässä viimeisessä FA-cupin (Englannin cupin) finaalissa voitto on mennyt kolmasti Arsenalille ja ManU:lle, kahdesti Chelsealle ja kerran Liverpoolille eli kivinen on suurseurojen seinä pienempien edessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä kaudella jännitetään Chelseaa. Pystyvätkö "siniset" ensimmäiseen sarjamestaruuteensa sitten kevään 1955.

Moni soisi mestaruuden liukuvan ohi Manchester Unitedin ja Arsenalin, mutta yhtä moni vieroksuu ajatusta liittyä Chelsean venäläismiljardöörin Roman Abramovitsin ja ylimielisen managerin Jose Mourinhon juhlintaan.

Muista ei voittajiksi ole, joten yksi kolmikosta Arsene Wenger (Arsenal), Sir Alex Ferguson (ManU) ja Mourinho saa sulan hattuunsa.

Kaikissa tapauksissa tällä kaudella odotetaan viime kautta tasaisempaa huipennusta.

Kurnivaa mestaruusnälkää potevalla Chelsealla on pelaajamateriaalia jokaiselle pelipaikalle ja lähikausien tausta lupailee rangan kestävän paineita.

Chelsea on kovan paikan edessä matkatessaan Anfield Roadille Liverpooliin.

Chelsean luinen puolustus saattaa kokea yllätystappion kotivahvan ja voittoputkessa olevan "Poolin" vieraana. (kohde 8).

Liverpoolin voitto ilahduttaisi pääkilpailijoita ja tasaisi Poolin omaa tietä mestarien liigaan oikeuttaville sijoille (1-4).

Liverpoolille viikonvaihde on haastava, mutta etenkin maanantaina on pakkopotin paikka Norwichin vieraana. (kohde 65).

Arsenal ja ManU pelaavat Chelsean tavoin lauantaina vieraissa, mutta takaa-ajajien urakat lienevät aavistuksen helpommat.

Arsenal menee Charltonin vieraaksi ja on selkeä suosikki. Charlton pelaa pienseuralle tyypillisesti voittamalla oman kokoisensa ja häviämällä isommilleen, jokin aikaa sitten Chelsea kävi riehumassa Valleylla (0-4).

Hiljalleen takalinjansa tiiviiksi saanut Arsenal hakee niukan voiton ja jatkaa mestaruusjahtiaan.

Manchester United joutuu koville Middlesbroughissa.

"Boro" on ollut vahva viime kotiotteluissaan ja ManU joutunee tyytymään tasapeliin. (kohde 46).