Urheilu

Mika Forss ohjasti
kauden komeetaksi

TS/Jari Heikkinen<br />Mika Forss ohjasti voittoon mm. marraskuussa Kouvolan raveissa Frankin rattailla.
TS/Jari Heikkinen
Mika Forss ohjasti voittoon mm. marraskuussa Kouvolan raveissa Frankin rattailla.

OSMO VATANEN

Nokialainen Mika Forss on noussut tämän vuoden aikana rakettimaisesti raviohjastajien kärkikaartiin. Hän hätyyttelee sadan voiton rajaa, kun 16 edellisen kauden aikana ykkössijoja on kertynyt yhteensä 66.

- Viime kauden jälkeen odottelin kyllä uutta ennätysvuotta, mutta tämä on ylittänyt kaikki odotukset. Olin 15 vuotta ei-kukaan. Nyt kaikki on muuttunut kolmessa vuodessa täysin, Forss päivittelee.

36-vuotiaan Mika Forssin kausi on todella ollut mykistävä. Lainaohjastajalle startteja on kertynyt lähes kaksinkertainen määrä koko aikaisempaan uraan nähden. Palkintorahoja Forss on ajanut 329 502 euroa, kun kaikkien edellisten kausien palkinnot ovat yhteensä 166 861 euroa.

Mika Forss on ollut koko ikänsä tekemisissä ravihevosten kanssa. Talleilla tuli pyörittyä jo kouluvuosina.

- Koulukin jäi siinä vähän kesken. Minun piti mennä kymmenennelle luokalle parantelemaan numeroita, mutta lähdin Hämeenkyröön Esko Härkösen tallille. Hän ja siellä samaan aikaan valmentajana ollut Jukka Lahtinen opettivat minulle kunnolla näiden hommien perustat. Se antoi hyvän pohjan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sen jälkeen olen ollut tallipoikana mm. Matti Mäkisen , Jorma Kontion ja Esa Vaahteran talleilla. Kymmenen vuotta sitten aloin ajella Seppo Sarkolalle hiittimiehenä. Sitä kesti kolme vuotta, ja 1997 lähdin Tuomas Korvenojan tallille Ranskaan. Sekä Sarkola että Korvenoja ovat vahvoja oman linjan miehiä. Heiltä opin todella paljon, Forss kiittelee.

Avopuolisokin löytyi Ranskasta

Marjo Kivimaa - Meillä on neljän hevosen talli. Vaimo vastaa valmennuksesta. Minä vain vähän auttelen. Minun työtäni on ajaa kilpaa, ja näin se toimiikin ainakin niin kauan kuin ajotehtäviä riittää. Kengittelen päivisin, ja sitäkin saa tehdä niin paljon kuin ehtii.

- Ranska on ravivalmentajalle unelmapaikka. Jos joskus tulee kunnon mahdollisuus lähteä sinne uudelleen, en taitaisi epäröidä. Tosin täällä kotona menee nyt niin hyvin, että taitaa olla turha haaveilla muuta, Forss puntaroi.

Mika Forss hankki ohjastajalisenssin heti 16-vuotiaana. Alku ei kuitenkaan luvannut huippuohjastajan uraa. Ensimmäinen voitto tuli neljä vuotta myöhemmin yli 40 yrityksen jälkeen.

- Muistan vielä hyvin sen kisan. Ajoin Claysonia Jyväskylässä. Pakkasta oli yli 20 astetta. Matkasimme toisessa parissa ulkona. Lähdin takasuoralla, ja loppukurvissa olimme jo kärjessä. Saimme tehtyä eroa, ja silloin syttyi mieleen, että nyt se taitaa tulla. Muut lähenivät lopussa aika uhkaavasti, mutta Clayson piti puolen hevosenmitan voittoon, Forss kertoo kuparisen rikkomisesta.

Clayson voitti kyseisen tapaninpäivän lähdön kertoimella 37,90.

- Arvokkaimmat voitot ovat Frankin viime syksyn ykkössija Porin St.Legerissä ja Cosmic Riden kolmevuotiskauden voitto Saksassa. Mieleenpainuvia ovat myös ne neljä ykköstä, jotka ajoin Ranskassa.

- Tältä vuodelta sata voittoa taitaa jäädä saavuttamatta, mutta aloitetaan ensi kausi sitten niin, että se sata saadaan yhden kauden aikana täyteen, Forss suunnittelee.

Mika Forss ohjastaa uudenvuodenpäivänä kotiradallaan Teivossa V75-raveissa kuutta hevosta.