Urheilu

Suomi hakee kolmea mitalia kuurojen kesäolympiakisoista

TS/Jari Laurikko<br />Ulrika Kostamoinen puolustaa kuurojen olympialaisissa suunnistuksen kultamitalia.
TS/Jari Laurikko
Ulrika Kostamoinen puolustaa kuurojen olympialaisissa suunnistuksen kultamitalia.

Australian Melbournessa järjestetään kuurojen kesäolympiakisat 5.-16. tammikuuta. Kansainvälisen olympiakomitean tunnustamiin, nyt jo 20. kerran järjestettäviin kisoihin on tulossa 3650 urheilijaa 75 maasta.

Kuurojen olympiakisoihin osallistuvien kuulovaje - ilman kuulolaitteen apua - on yli 55 desibeliä. Suurimmilla joukkueilla kesäkisoihin osallistuvat isäntämaa Australia sekä USA, Venäjä ja Saksa.

Kisojen ohjelmassa on 15 lajia: yleisurheilu, suunnistus, ammunta, uinti, paini, pyöräily, sulkapallo, koripallo, jalkapallo, käsipallo, rantalentopallo, lentopallo, vesipalloilu, pöytätennis ja keilailu.

Suomesta kilpailuihin lähtee 33 urheilijan joukkue. Suomalaislajeina kisoissa ovat keilailu, lentopallo, suunnistus, yleisurheilu ja paini. Joukkueen kisabudjetti on 100 000 euroa.

Kostamoinen kultajahdissa

Suomen Kuurojen Urheiluliiton (SKUL) mitalitavoite kisoissa on kolme mitalia.

- Mitalia odotetaan naisten suunnistuksesta, keilailusta ja yleisurheilusta. Miesten lentopallojoukkueen tavoitteena on sijoittua kuuden joukkoon, Suomen kisajoukkueen ylijohtaja Jussi Raisio kertoi Tampereella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Roomassa neljä vuotta sitten järjestetyistä kuurojen kesäolympiakisoista Suomi sai yhden mitalin, kun Ulrika Kostamoinen suunnisti naisten pikamatkalla (3,4 km) kultaan.

Jyväskyläläinen Kostamoinen on mukana myös Melbournessa ja on Suomen suurimpia mitalitoivoja. Yleisurheilussa vantaalaiskaksikolta Satu Leinonen - Heli Romu odotetaan myös mitalia.

Leinosella on mitalimahdollisuus keihäänheitossa. Romun paraatilaji on 7-ottelu.

SKUL palkitsee yksilölajin kultamitalin voittajan 1000 euron stipendillä, hopeasta saa 750 euron stipendin ja pronssista 500 euron stipendin. Joukkuelajeissa stipendiporrastus on 300 euroa, 200 euroa ja 100 euroa.

Ensimmäiset kuurojen kesäolympiakisat järjestettiin vuonna 1924. Suomi tuli kisoihin mukaan vuonna 1931, kun kilpailut olivat Saksan Nürnbergissä.

Suomi on Kuurojen Kansainvälisen Urheiluliiton (CISS) ainoa jäsenmaa, joka on järjestänyt sekä kuurojen kesä- että talviolympiakisat. Kesäkisat olivat vuonna 1961 Helsingissä ja talvikisat vuonna 1995 Ylläksellä.

Kuurojen Kansainvälinen Urheiluliitto on maailman vanhin vammaisurheilujärjestö. Vuonna 1920 perustettu Suomen Kuurojen Urheiluliitto on maamme vanhin vammaisurheilujärjestö.

Suomessa on tällä hetkellä noin 300 000 kuulovammaista. Heistä kuuroja on noin 8000.