Urheilu

Mäkiviikolla on vainyksi ennakkosuosikki

Keski-Euroopan mäkiviikolla on tänä vuonna vain yksi ennakkosuosikki. Janne Ahonen on hallinnut alkukautta mielin määrin ja voittanut maailmancupin kahdeksasta ensimmäisestä osakilpailusta seitsemän. Tällaista ylivoimaa ei ole maailmancupin historiassa nähty koskaan aiemmin.

Ahosen edessä leijuu nyt Sven Hannawaldin haamu. Saksalainen voitti kolme vuotta sitten mäkiviikon kaikki neljä osakilpailua kaikkien aikojen ensimmäisenä hyppääjänä.

Hannawald ei enää mukana

Hannawald itse ei ole enää mukana mäkiviikolla, sillä kolmen vuoden takainen menestys kylvi hänen tuhonsa siemenet. Valtavat odotukset ovat musertaneet Hannawaldin, jonka ura on käytännössä päättynyt.

Alkukauden perusteella Ahosella on mahdollisuudet päästä jakamaan Hannawaldin ennätystä. Ja vaikkei ennätyksistä puhuttaisi, Ahosen tämän kauden kilpailuvarmuus lupaa hyvää tasaisuutta vaativaa mäkiviikkoa ajatellen.

Ahonen on voittanut mäkiviikon kaksi kertaa aiemmin, 1998/1999 ja 2002/2003. Kolmas voitto nostaisi hänet mäkiviikon menestyksekkäimmäksi suomalaiseksi ohi Veikko Kankkosen ja Matti Nykäsen , jotka voittivat mäkiviikon kahdesti. Mäkiviikon historian menestyksekkäin hyppääjä on DDR:ää ja Saksaa edustanut Jens Weisflog , joka keräsi neljä voittoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nippu haastajia

Vuosi sitten mäkiviikon valtiaaksi nousi nuori yllättäjä, Sigurd Pettersen Norjasta. Pettersen kuuluu tämän kauden painoindeksisäännön suuriin häviäjiin, sillä hänen paras sijoituksensa alkukaudella on 15:s sija Engelbergissä.

Mutta Norjasta tulee silti se hyppääjä, joka saattaa olla Ahosen vaarallisin vastustaja. Roar Ljökelsöy oli viime kaudella maailman paras mäkimies.

Ahonen kyllä voitti maailmancupin kokonaiskisan, mutta Ljökelsöy otti eniten osakilpailuvoittoja ja voitti lentomäen MM-kisoissa kaksi kultaa.

Tämän kauden Ljökelsöy on aloittanut viime vuotta vaisummin. Engelbergin viikonlopun jälkeen Ljökelsöy sanoi uutistoimisto NTB:lle, että ero hänen ja Ahosen välillä on enää äärimmäisen pieni.

Engelbergin jälkimmäisen kisan jälkeen neljänneksi hypännyt Ljökelsöy oli sitä mieltä, että hiukan suotuisammilla tuulilla hän olisi jo pystynyt tosissaan haastamaan Ahosen.

Kymmenkunta voittajaehdokasta

Suomen päävalmentaja Tommi Nikunen laskee, että mäkiviikolla on kymmenkunta voittajaehdokasta. Norjan taantuessa Itävallan hyppääjät ovat tällä kaudella iskeneet leveällä rintamalla. Nuori Thomas Morgenstern on ottanut maailmancupissa kaksi kakkossijaa, ja veteraanit Martin Höllwarth ja Andreas Widhölzl ovat varmassa kunnossa.

- Vaikka Janne on kisoja voittanut, marginaalit ovat olleet pieniä. Kärkikymmenikkö on hyvin tasainen, Nikunen muistuttaa.

Suomen muilta hyppääjiltä alkukausi on sujunut huomattavasti Ahosta vaisummin. Matti Hautamäki on cupissa kuudentena, mutta odottaa itseltään varmasti enemmän.

Tami Kiuru puolestaan on tuskaillut uuden painoindeksisäännön seurausten kanssa ja taantunut selvästi viime kaudesta. Suomen joukkueen täydentävät Veli-Matti Lindström ja Risto Jussilainen .