Urheilu

Nuorten kasvu yllätti valmentaja Alatalon

TIMO KUJANPÄÄ

Raision Loimun lentopallon SM-liigajoukkueen päävalmentaja Eero Alatalo tunnustaa, että joukkueen uusien juniorien kasvu miesten mitat täyttäviksi liigapelaajiksi on yllättänyt hänetkin. Alatalo kuvitteli vielä alkusyksystä, että Simo-Pekka Olli , Matti Oivanen ja Mikko Oivanen olisivat oivia täydennysmiehiä joskus vuodenvaihteen jälkeen. Ennuste meni pahasti pieleen.

Matti Oivaselle avautui näytön paikka heti sarja-avauksessa, kun Sauli Silpon olkapää hajosi maajoukkueen matkassa. Oivanen kiitti mahdollisuudesta ja on vakiinnuttanut paikkansa Loimun avauskentällisessä.

Passari Simo-Pekka Olli aloitti kauden hankalasta polvileikkauksesta toipilaana, mutta nousi hänkin syksyn vanhetessa avaukseen. Loimun voittoon päättyneessä Suomen cupin finaalissa Olli oli avainpelaaja.

Mikko Oivanen väläytteli alkukaudesta ajoittain hakkurina, kun Diego Boninilla ei ollut paras päivänsä. Hakkuri-Oivaselle on kuitenkin avautunut kauden vanhetessa muitakin töitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Meillä oli ihan alusta alkaen tarkoituksena kouluttaa Mikosta tulevaisuuden huippulaituri. Lyöjänä hän on kylmäpäinen, mutta hihamiehen treeniä hän on tehnyt vasta täällä Raisiossa, valmentaja Alatalo kertaa.

"Meillä" Alatalo tarkoittaa paitsi itseään, myös kakkosvalmentaja Ruslan Zhbankovia , joka vetää Loimun urheilulukiolaisten aamupäiväharjoituksia. Työ on vielä kesken, mutta Oivanen on jo silloin tällöin tuurannut Teppo Heikkilää yleispelaajan tontilla.

Oivasen vahvuus on ulottuvuus. Pituutta hänellä on 198 senttiä, mutta maksimiulottuvuus on peräti 365 senttiä. SM-liigan pelaajista Oivasta ylemmäs yltää ainoastaan Pielaveden Sammon Salvis Cielavs (371).

- Sekä Mikko että Simo-Pekka ovat leikkauksen jälkeen hoitaneet polvensa kuntoutuksen esimerkillisesti. En todellakaan odottanut, että he olisivat päässeet pelikuntoon noin nopeasti, Alatalo tunnustaa.

Oivasen kaksoset ovat vasta 18-vuotiaita. Simo-Pekka Olli täytti marraskuussa 19. Superkolmikon lisäksi Alatalo on löytänyt Loimun penkiltä muutakin ilonaihetta.

- Mielelläni olisin antanut Suomen cupin finaalissa enemmän peliaikaa myös Henri Tuomelle . Hänkin on tullut hyvin sisään keskimiehen tontille.

Baltic cup tuo kaikille peliaikaa

Turhautumisen tunne tuskin saavuttaa Loimun vaihtopenkkiä vuodenvaihteen jälkeen. Runkosarja jatkuu loppiaisena Kerttulassa, kun Loimu kohtaa Pielaveden Sammon. Seuraavana päivänä Loimu jatkaa jo Baltic cupin kolmatta kierrosta Latviassa. Loimu pelaa neljän päivän aikana neljä ottelua.

- Näen Baltic cupin pelit lähinnä hyvinä testipeleinä liigaa ajatellen. Pelejä on kyllä niin paljon, että varmasti kaikki pääsevät vuorollaan kentälle, Alatalo vakuuttaa.

SM-liiga on tästä eteenpäin luonnollisesti Loimun päätavoite. Runkosarja päättyy 6. helmikuuta, sen jälkeen 12 joukkueen sarja jakaantuu kahtia kuuden joukkueen ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Ylemmän jatkosarjan joukkueet hakevat sijoituksia pudotuspeleihin, alemmassa jatkosarjassa panokset ovat kovemmat: sarjan kaksi parasta ovat mukana pudotuspeleissä.

Loimu saa taistella paikasta auringossa

Jakoviivan tuntumassa on jo nyt melkoinen tungos. Loimunkaan paikka ylemmässä jatkosarjassa ei ole kirkossa kuulutettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sijat 5-6 ovat meille mahdollisuuksien rajoissa. Veikkaan, että Pateri ja NaPa ovat yrittäjistä heikoimmilla, sen sijaan Piivolley ja Isku-Volley ovat uskoakseni kuuden parhaan joukossa, Alatalo laskee.

Varmoja yläsarjalaisia ovat entisten Loimu-valmentajien Ismo Tuomisen Perungan Pojat ja Juha Lönnqvistin Korson Veto. Oman joukkueensa ohella Alatalo uskoo myös Vammalan Lentopallon mahdollisuuksiin.

- Ovat yllättävän sinnikkäitä tappelemaan, Alatalo kehaisee.

Syksystä jäi toki vähän jossiteltavaakin.

- Jos Silpon Sauli olisi ollut terveenä, olisimme varmasti kääntäneet pari tasaista hävittyä peliä voitoksi. Kyllähän se tuntuu, kun maajoukkuetason keskimies puuttuu ryhmästä.

Toinen jossittelun kohde on vaihe, jossa Loimun pelaajat pohtivat kolmen ottelun ajan tulevaa Suomen cupin finaalia.

- Minähän yritin tolkuttaa pojille, että tässä on vielä pelejä. Ne vaan supisivat, että mistähän saisi nauhan Piivolleyn matsista, Alatalo muistelee nyt jo naurahdellen.

Loimun monitoimimiehet

Alatalo aloitti Loimussa kakkosvalmentajana vastuullaan fysiikkavalmennus. Alatalo on koulutukseltaan fysioterapeutti, eivätkä terapiat ja hieronta ole vuosien saatossa toimenkuvasta minnekään kadonneet. Käytännössä Loimun pelaajan fiksaa kuntoon aina Alatalo, sillä nuorempi Alatalo Teemu on hänkin saanut hierojakoulutuksen ja toimii tarvittaessa isä-Alatalon apuna.

Teemu Alatalo lieneekin liiga-Loimun monipuolisin toimija, sillä kentällä hän on pelannut kaikkia muita paitsi passarin ja liberon rooleja.

Vaikka isä-Alatalo kehuukin kakkosmiehensä Ruslan Zhbankovin panosta ja työn jälkeä, kahden työn hoitaminen käy toisinaan työstä.

- Kyllä vaan tätä passaa tulla kokeilemaan, jos epäilyttää, Alatalo tokaisee.