Urheilu

Newcastleen koitti musta juhlaton joulu

LK/REUTERS<br />Graeme Sounessilla riittää pohtimista loppukaudeksi. Newcastlen menestys ei tyydytä sen paremmin häntä itseään kuin fanejakaan.
LK/REUTERS
Graeme Sounessilla riittää pohtimista loppukaudeksi. Newcastlen menestys ei tyydytä sen paremmin häntä itseään kuin fanejakaan.

Newcastle (Urheilutieto)

Newcastle Unitedin kausi on ollut kaksijakoinen. UEFA-cupissa seura jyräsi helmikuun pudotuspeleihin lohkonsa voittajana, mutta Valioliigassa esitykset yskivät pahanlaisesti.

Kaksi voittoa viimeisimmistä 11 liigaottelusta ovat ajaneet kannattajien kärsivällisyyden koetukselle. Putoamisviivan alle on tosin seitsemän pistettä. Silti fanit buuasivat joukkueensa kentältä viimeksi Portsmouthia vastaan koetun tasapelin jälkeen.

- En kuuntele kritiikkiä. Toimin äitini kauan sitten antaman ohjeen mukaan ja yritän vain parhaani, kommentoi tilanteesta harmistunut manageri Graeme Souness torstaisen UEFA-cupin ottelun jälkeen.

Käsiohjelmassa faneilta kärsivällisyyttä joukkueelleen anoneen Sounessin luultiin olevan harmistunut omiensa esityksestä, kun hän viime viikolla peruutti Edinburghiin suunnitellun joulujuhlan.

Myöhemmin selvisi, että syynä oli pelaajien käyttäytyminen vapaapäivänään lontoolaishotellissa, josta saapui seuralle valituskirje.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jalkapalloilijat ovat iltapäivälehtien etusivuaiheita. Jos lehdet tietävät, missä pelaajat juhlivat, sinne lähetetään ainakin valokuvaaja, oli Sounessin selitys ennen kuin Lontoon tapahtumat tulivat julkiseen tietoon.

Managerina yhä näytöt antamatta

Liverpoolissa 1980-luvun taitteessa kolmeen Euroopan cupin voittoon huipentunut Sounessin pelaajaura oli menestyksekäs, mutta vuosista managerina ei voi sanoa samaa. Peliuran jälkeen Sounessin, 51, tukka on harmaantunut ja viiksien myötä on kadonnut myös kultainen kosketus.

Souness komensi ennen Newcastleen saapumistaan Rangersissa, Liverpoolissa, Galatasarayssa, Southamptonissa, Benficassa ja Blackburnissa.

- Tarvitsemme muutaman pelaajan lisää tammikuussa tai viimeistään kesällä, jotta pystymme haastamaan isot pojat, Souness myöntää.

Tämä kausi on Newcastlen osalta pian ohi, ellei putoamispeikko sitten eksy ovelle kolkuttelemaan. Vaikka seura jatkaa pelejään UEFA-cupissa helmikuussa Heerenveeniä vastaan, aukeaa paikka Eurooppaan ensi kaudeksi korkeintaan cupin kautta.

Puolustus vuotaa

Liigassa Newcastlea enemmän maaleja on päästänyt vain surkea West Bromwich. Perjantaina Souness lensi Ranskan liigan otteluun Lyon-Marseille tarkkaillakseen puolustaja Abdoulaye Meiten esityksiä. Meite lienee varasuunnitelma sille, ettei Rangers suostu kauppaamaan Jean-Alain Boumsongia , 25, Newcastlen 7,5 miljoonan punnan tarjouksesta huolimatta.

Rangers on pakotettu ainakin joihinkin myynteihin seuran pudottua europeleistä.

Souness ei ole tyytyväinen lopputilin uhriksi joutuneen Bobby Robsonin jäljiltä komennettavakseen saamaansa ryhmään. Robson haali nuoria lahjakkuuksia.

Kotimaisin voimin ei menesty

UEFA-cupin ottelussa Sporting Lissabonia vastaan Souness juoksutti kentälle seitsemän brittisyntyistä pelaajaa. Vaikka jatkopaikka olikin jo ratkennut, on selvä, ettei Arsenalin tai Chelsean kaltaisia megaryhmiä haasteta enää kotimaisin voimin.

- Olemme niin suuri seura, ettei meillä ole tarvetta ottaa riskejä. Kun riskitekijää minimoi, nousee ostettavan pelaajan hinta, Souness kiteyttää.

- Nykyinen joukkueemme on lahjakas, mutta muutamat kavereista joutuvat pelaamaan väärällä paikalla. Tiedän tarpeemme, ja puheenjohtaja ymmärtää asian, viittaa Souness suoraan pelaajaostoksiin saamaansa lupaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vain ManU edellä yleisömäärissä

Newcastle on asukasmäärältään (200 000) pieni kaupunki, mutta NUFC kerää Tynesidella uskomattoman kannatuksen. Kymmenen vuotta sitten valmiiksi saatu St. James'' Parkin laajennus on kannattanut. Keskinkertaisillakin esityksillä joukkueen kotiotteluiden katsojakeskiarvo 51 840 jää jälkeen vain Manchester Unitedista (67 851). Katsojakeskiarvossaan nelosellakin alkavaan määrään Valioliigassa pääsevät vain Manchester City (45 036), Chelsea (41 896) ja Liverpool (41 860).

Sounessin ongelmia ei helpota yleisesti leviävä uskomus, että hyökkääjä Alan Shearer ilmoittaa jo kevään aikana uransa lopettamisesta. Hän on ollut Newcastlen joukkueessa tähän asti tähti, joka olisi kelvannut vielä viime kausinakin vaikkapa Manchester Unitedille.

- Voin vakuuttaa faneille, että pyrimme vahvistumaan pelaajakaupoilla mahdollisimman pian, Souness rauhoittelee.