Urheilu

Kärkkäinen patistaa käytännön työhön

TS/Merja Kallikari<br />Olli-Pekka Kärkkäisen toi Suomeen kestävyysseminaari Pajulahdessa sekä Sleepy Sleepersin alkuperäiskokoonpanon konsertti Levillä.
TS/Merja Kallikari
Olli-Pekka Kärkkäisen toi Suomeen kestävyysseminaari Pajulahdessa sekä Sleepy Sleepersin alkuperäiskokoonpanon konsertti Levillä.

MERJA KALLIKARI

Etelä-Afrikassa asuva kestävyysvalmentaja Olli-Pekka Kärkkäinen , 46, on seurannut huolestuneena keskustelua Suomen huippu-urheilun nykytilasta ja pohdintoja vaatimattomasta olympiamenestyksestä. Kärkkäisen mukaan strategioiden, muistioiden ja suunnitelmapapereiden pyörittelyn sijaan olisi aika ryhtyä käytännön työhön.

- Suomessa vatvotaan vain puheenjohtajavalintoja, vaikka olisi aika keskittyä siihen, miten asiat tehdään paremmin. Byrokratia ei takaa mitään, eikä tulosta tehdä Olympiakomiteassa. Sen tekevät urheilijat ja valmentajat, joten tuki pitäisi kanavoida tehokkaammin heille, Kärkkäinen jyrähtää.

Olli-Pekka Kärkkäinen kertoi viikonloppuna valmennusfilosofiastaan ja vuoristoharjoittelusta Pajulahden liikuntakeskuksessa pidetyssä kestävyysseminaarissa. Kärkkäinen on mies, jota kuunnellaan, sillä hänen valmennusuralleen mahtuu melkoisia meriittejä.

Kärkkäinen valmensi jo 26-vuotiaana Suomen suunnistusmaajoukkuetta, kunnes siirtyi Ruotsin kautta päävalmentajaksi Tanskaan. Kärkkäisen luotsaamana Tanskan miessuunnistajat voittivat kaiken mitä voitettavissa oli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vuoden 1997 jälkeen tanskalaiset eivät ole voittaneet mitään, hän näpäyttää.

Menolippu Afrikkaan

Kärkkäisen viimeisin työ oli Tanskan yleisurheiluliitossa, jossa päävalmentajan pesti oli sovittu Ateenan olympiakisoihin asti. Hän kuitenkin päätti käyttää sopimukseen sisältyneen mahdollisuuden jättää tehtävät jo aikaisemmin.

- Matkustus ja päivittäinen paine oli sen verran raskasta, että oli aika vetää henkeä.

Kärkkäinen myi omaisuutensa ja suuntasi Tanskasta Etelä-Afrikkaan vain menolippu mukanaan. Hän on asettunut pieneen Dullstroomin kaupunkiin, joka on parin tunnin ajomatkan päässä Johannesburgista. Dullstroomissa ei ole ainakaan vielä varsinaista vuoristoharjoittelukeskusta, mutta Kärkkäinen tuottaa palveluja suunnistajille ja juoksijoille. Muun muassa Suomen maajoukkuemaratoonari Janne Holmén vietti viime talvena kaksi kuukautta Dullstroomissa, reilun 2 000 metrin korkeudessa.

- Järjestän majoituksen loma-asunnoissa, haen lentokentältä ja palvelen kaikessa, missä tarvitaan. Urheilijoilla on turvallinen olo tulla tänne, kun paikalla on tuttu ihminen.

Tie tulokseen yhtä tärkeä

Dullstroom on ylätasankoa, jossa lämpömittari nousee harvoin yli 30 asteen. Juoksijoiden sesonkiaika on joulukuusta huhtikuuhun.

- Aina en edes muista olevani Afrikassa, sillä kaupungissa on hyvin eurooppalainen elämäntyyli, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen arvelee palaavansa pian takaisin valmennustyöhön. Hänen mielestään valmentajan tärkein tehtävä on tiedostaa ja ymmärtää. Valmentajan työ on sitoutumista, vastuun ottamista, tuntemista ja tiedostamista - luottamuksellista yhteistyötä urheilijan kanssa.

- Valmentamista on ajateltava kokonaisuutena. Tärkeintä on opettaa ja kasvattaa urheilija ajattelemaan, kuljettaa urheilijaa oikeaan suuntaan ja auttaa urheilijaa tekemään oikeita ratkaisuja, Kärkkäinen toteaa.

Hän muistuttaa, että valmennussuhde on jatkuvaa kehittymistä eikä valmentaja voi tehdä itseään tarpeettomaksi.

- 30-vuotias urheilijaäiti tarvitsee varmasti valmentajan tukea, mutta hän tarvitsee erilaisia asioita kuin 15-vuotias valmennettava. Suhde ja roolit muuttuvat.

Kärkkäisen mukaan harjoitusten on oltava niin kovia, että urheilija pelkää niitä jo ennakkoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kun enoni tuli aikoinaan maamieskoulusta ja sanoi vaarilleni, että asiat voisi tehdä helpomminkin, vaari kysyi, pitkääkö kaiken olla helppoa. Matka tulokseen on yhtä tärkeä kuin tuloskin.

Huippu tietää mitä tekee

Kärkkäinen uskoo huumoriin ja yhdessä tekemisen voimaan. Ilmapiiri, menestyskulttuuri ja innostavat persoonat lietsovat muitakin hyvään vauhtiin.

- Joka porukassa pitäisi olla yksi Juha Mieto tai Carsten Jörgensen.

Jörgensen oli Kärkkäisen valmennettava 12 vuotta. Tanskalainen ylsi suunnistusmenestyksen lisäksi maastojuoksussa EM-kultaan. Valmentaja sanoo oppineensa eron hyvän urheilijan ja maailman kärjen välillä. 800 metrin mestarijuoksija Wilson Kipketeriä Kärkkäinen kuvailee mielenkiintoiseksi mutta hiljaiseksi persoonaksi, jonka lähelle on vaikea päästä.

- Yhteistyö Kipketerin kanssa oli hienoa. Hän osaa keskittää kaiken energiansa suoritukseen. Hän tietää mitä tekee, aivan kuten Janne Holmén ja Jukka Keskisalokin . Se paistaa läpi. Sanoja ei tarvita, vaan sen huomaa persoonasta, Kärkkäinen tietää.

Kärkkäinen viipyy Suomessa vielä viikon verran. Reissun huippuhetki osuu ensi viikonloppuun, Sleepy Sleepersin alkuperäiskokoonpanon konserttiin Levillä.