Urheilu

Frankin loppukiri toi voiton Porin St. Legerissä

Mika Forssin ajama Frank oli ensimmäinen hevonen sitten Isla J Braven päivien, joka pystyi nousemaan 40 metrin takamatkalta St. Legerin voittoon. Viisivuotiaan oriin tamperelaiset omistajat kuittasivat Porissa lauantaina järjestetyn kilpailun voitosta 20 000 euroa.

St. Leger poikkeaa sarjamääritykseltään monesta muusta suurkilpailusta. Nelivuotiaat tammat juoksevat 2 600 metrin perusmatkan, samanikäiset oriit ja vanhemmat tammat lähtevät 20 metriä taaempaa, ja pisimmän matkan juoksevat täysi-ikäiset uroot.

Nelivuotiaat ovat juhlineet viime vuosina, ja koko ajan kärkipaikoilla ollut Aquaria oli nyt lähellä jatkaa nuorten hevosten esiinmarssia. Kari Ahokkaan ajama Aquaria johti lähes maaliin asti, mutta Frank pääsi juuri ratkaisevalla hetkellä ohi.

- Päästiin takamatkalaisista parhaiten liikkeelle. Uskon, että se oli kokonaisuuden kannalta se ratkaiseva tekijä, Mika Forss tilitti.

Tasaisen juoksun toisen radan jonossa saanut Frank lähti viimeisellä takasuoralla kolmatta rataa edenneen Lixys Starin perään, nousi kaarteessa rinnalle ja jatkoi tasaisesti maaliin asti. Aivan porukan hänniltä kirinsä aloittanut Mayday Birdland nousi vielä Lixys Starin ohi kolmanneksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Frankin voittosumma ylitti palkintorahojen myötä hopeadivisioonan ylärajan 85 000 euroa, eli jatkossa sille on ainakin raviveikkaustasolla tarjolla ainoastaan kaikille avoimia lähtöjä. Omistajien edustaja Heli Kujala arveli, että Frankille katsotaan lähtöjä myös ulkomailta.

- Frankillä on oikein tosi paljon kapasiteettia. Jos saadaan se tekemään kuin kuski pyytää, se pystyy nousemaan oikeiden hevosten tasolle. Pieni omapäisyys haittaa vielä, Mika Forss painotti.

Porin lauantaipäivän toinen suurkilpailu, nelivuotiaiden suomenhevosten Satakunta-ajo, on pysynyt vielä selvemmin perusmatkalta lähteneiden uraansa aloittelevien hevosten hallinnassa. Perinne jatkui, kun Ari Moilasen ajama Lisbeth torjui 60 metrin takamatkalta aloittaneen Tementerin ohitusyrityksen.

Lisbethin valmentaja Pekka Luukkonen ei odottanut verryttelyvaiheen jälkeen suuria, sillä tamman ravissa oli sanomista. Lähes joka kerta kuudella aiemmalla yrityksellä laukannut Lisbeth meni tosipaikan tullen ravia ja pääsi ensimmäisellä takasuoralla johtoon asti.

- Keulaan ei ollut tarkoitus ajaa, mutta kun sinne päästiin, ajoin niin kovaa kuin tänä päivänä pystyi. Laukka kummitteli kyllä taustalla, Ari Moilanen kuvaili.

Lisbethin juoksema 8 500 euron voittopalkinto jaetaan moneen osaan. Pekka Luukkosen mukaan omistus on jaettu 50 osakkuuteen, ja monessa osakkuudessa on mukana vielä useampi ihminen. Tämä näkyi myös voittajaseremonioissa.

Suosikiksi pelattu Hilmin Hovi pilasi juoksunsa ensimmäisen takasuoran lopussa, kun se suunnisti ohjastajansa suureksi hämmästykseksi talliportista kohti hevosautoja.

Tuomaristolla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin asettaa nuori hevonen kilpailukieltoon ja sen jälkeen koelähtöön.