Urheilu

Harjavallan luistelijaveljekset Vesa ja Risto Rosendahl vetävät kohti huippukautta

Hannu Rintakoski

Harjavallan Työväen Urheilijoiden pikaluistelijaveljekset Vesa ja Risto Rosendahl odottavat alkavalta kaudelta paljon. Maailmancupissa tavoitteena on vakiinnuttaa sijoitukset kymmenen parhaan joukkoon ja mitalisijojakin hamutaan.

Rankka kuivaharjoittelukausi kotimaassa alkaa olla takana ja jääharjoittelu maailmalla alkamassa. Seuraavan kerran näitä urheilun reissumiehiä nähdään Suomessa joulun aikaan.

- Erittäin tyytyväinen olen tähänastiseen harjoituskauteen, 28-vuotias Vesa sanoo.

Harjoittelu on hänen mukaansa tehonnut juuri niillä alueilla, joita on pyrittykin kehittämään. Kilpailutulokset tietysti vasta varmistavat tämän.

- Nyt alkaa sitten vaikein vaihe eli hankittujen fyysisten ominaisuuksien siirtäminen luistelutekniikkaan.

Se alkaa tänä vuonna parin viikon leirillä Norjassa, jatkuu Berliinissä, Riston matkaa korkean paikan leirille Sierra Nevadan vuoristoon ja sitten taas yhdessä Saksan Erfurtissa.

Pitkät harjoitusmatkat maailmalle ovat tässä lajissa välttämättömiä, koska Suomessa ei ole yhtään pikaluisteluhallia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ja sittenkin, jos ulkojäitä saadaan aikaisintaan marras-joulukuussa, ovat olot huonot.

Leiritettävien mukana matkaa liiton päävalmentaja Timo Järvinen , jonka henkilökohtainen läsnäolo jääharjoittelussa on tietysti välttämätöntä. Nykyisin Helsingissä asuva Vesa tapaa valmentajansa usein myös kotimaassa, mutta tamperelaistunut Risto vähän harvemmin.

Liiton rahojen lisäksi veljekset tarvitsevat harjoitteluunsa melkoisesti myös sponsoreita, varsinkin Vesa, jolta liitto syytä ilmoittamatta vähensi leiritystä ja jonka urheiluapurahakausikin päättyy joulukuussa. Sen jälkeen vastaava apurahan puolikas on luvassa Ristolle.

Suomen taso on noussut

Maailmancupin karsinnat Suomen viidelle maapaikalle käydään marraskuun alussa.

  Ensimmäinen osakilpailu on Norjan Hamarissa.

Rosendahlit uskovat olevansa normaalisuorituksella Suomen joukkueessa.

- Huippuvauhtia ei tarvita, mutta minkäänlaiseen epäonnistumiseen ei ole varaa. Suomen taso on noussut paljon ja paikoista taistelee tosissaan kymmenkunta luistelijaa, he muistuttavat.

Viime vuonna maailmancupin pisteille ylti seitsemän suomalaista.

Joukkueluistelussa olympiatavoite

Harjoittelua on tänä vuonna aikaistettu, jotta vauhti olisi heti kauden alusta parasta mahdollista. Kauden päättävät MM-kisat, joihin pääsee kullekin matkalle vain kolme luistelijaa samasta maasta.

  Vesa Rosendahl iloitsee harjoittelukauden onnistumisen ohella myös siitä, että joukkueluistelu on ensimmäisen kerran Torinossa olympialajina.

  Viime vuonnahan hän tässä lajissa sijoittui yhdessä Jarmo Valtosen j a Robert Brandtin kanssa komeasti maailmacupissa neljänneksi.

- Meno on tässä kilvassa kovaa, mutta pyrin olemaan edelleen joukkueessa, Vesa tuumii.

Muuten viime kausi oli hänelle pettymys, sillä MM-kisasijoitus (22.) putosi vatsataudissa edellisestä kaudesta kymmenkunta sijaa.

24-vuotias pikkuveli Risto sen sijaan arvioi edellisen kauden menneen yllättävänkin hyvin, kun ottaa huomioon sen, että ristisidevamma viivästytti harjoittelun alkua. Kaikilla päämatkoilla syntyi uusi ennätys ja maailmancupin finaalin 1500 metrillä heltisi seitsemäs sija.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tänä vuonna harjoittelukausi pääsi vauhtiin ensimmäisen kerran pitkään aikaan jo huhtikuussa ja myös kesä oli paras vuosiin.

- Odotukset ovat korkealla, Risto tunnustaa.

Molempien veljesten tavoitteena on olla kymmenen parhaan joukossa mahdollisimman monessa maailmancupin kisassa.

- Varmasti joskus voi nappisuorituksella on kolmen parhaankin joukossa, Risto Rosendahl arvioi omia mahdollisuuksia.

Talven MM-kisoissa hän pitää realistisesti tavoitteenaan pistesijaa.