Urheilu

Olympiatuli kolmannen kerran Suomen kamaralla

LEHTIKUVA<br />Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren aloitti olympiatulen Suomen osuuden.
LEHTIKUVA
Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Viren aloitti olympiatulen Suomen osuuden.

Helsinki (STT)

Olympiatuli on Helsingissä sään jumalten suosiossa. Mitä muuta voi sanoa, kun sateinen alkukesä väistyi olympialaisen soihtuviestin tieltä yhdessä yössä, ja vuoden 1952 olympiakaupunki kylpi perjantaina auringossa.

Soihtuviesti ehti heinäkuun aluksi Helsinkiin, joka oli Ateenan kesäkisojen pr-kiertueen 28. kaupunki. Turnee alkoi 4. kesäkuuta Australian Sydneystä. Suomen pääkaupunkiin olympiatuli saapui perjantaina aamupäivällä Tukholmasta.

Virén aloitti

Lasse Virén Virén toi soihdun Olympiastadionille toissa kesänä Helsingin 1952 olympiakisojen muistojuhlassa. Silloin hän päätteli soihdun matkaa samalla tavalla kuin Paavo Nurmi oikeissa kesäkisoissa 50 vuotta aiemmin.

Eduskunnasta kesälomalle juuri jäänyt Virén lähti perjantaina matkaan markkinahumun saattelemana. Samoin tuntuu käyneen nykyaikaisille olympiakisoille.

- Kaksi vuotta sitten ympäristö oli jotenkin urheilullisempi, kun toin soihdun Olympiastadionille. Mutta onhan se hienoa, että olympiatuli on taas Suomessa, Virén tuumi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän koki urheilijana kolmet olympiakisat vuosina 1972-1980. Puhtoinen olympiamyytti väistyi jo tuolloin kovaa vauhtia kaupallisten arvojen tieltä, mutta jotain eroa Virén aktiivivuosiensa ja nykypäivän välillä on löytävinään.

- Silloin urheilu tuli ykkösenä ennen muita asioita. Niin sen pitäisi olla nytkin, mutta raja on varmaan vähän hämärämpi, Virén arveli.

Lenkkinä ketjussa

Onnettaret hymyilivät perjantaina soihtuviestiä kuljettaneille 120 juoksijalle. Terhakka auringonpaiste ja parinkymmenen asteen lämpö hellivät juoksijoiden lailla katsojia, joita päivän mittaan kerääntyi 51,5 kilometrin mittaiselle reitille tuhatmäärin.

Suomen suven oikut tietäen järjestäjät olivat varanneet soihdunkantajille ja heidän saattojuoksijoilleen raskastakin vaatetusta, jota kukaan ei onneksi tarvinnut.

Urheilujuhlan tuntua oli ilmassa, kun olympiasoihtu oli ollut taipaleella vajaat kaksi tuntia. Tuolloin koitti karavaanin ensimmäinen tauko. Viesti pysähtyi varttitunniksi Helsingin urheilumuseolle, Olympiastadionin kupeeseen. Samalla museo sai kokoelmiinsa yhden Ateena 2004 -olympiasoihdun.

Soihdun taukopaikalle tuonut Opiskelijoiden liikuntaliiton puheenjohtaja Anne Kettunen myönsi, että hänen selkäpiissään väreili viileästi, kun askel kiidätti kohti taukopaikkaa.

- Tuntui mahtavalta olla mukana maailmanlaajuisessa ketjussa. Olympiakisojen avajaisia tulee katsottua toisenlaisella silmällä kuin yleensä. Kun olympiatuli sytytetään Ateenassa, omat tunteet ovat siellä, Kettunen kuvaili liikuttuneena.

- Tämän soihtuviestin idea yhdistää maita ja kansoja sopii malliksi jokaiselle, hän sanoi.

Ei mitään ikärajoja

Olympia-aatteella on mahdollisuus yhdistää myös nuoria ja vanhoja. Helsingin soihtuviestissä tavoite ja toteutus löivät kättä, kun 17-vuotias Melina Ioannidis ja syyskuussa 80 täyttävä Teuvo Paakkari juoksivat viestissä peräkkäiset osuudet.

Kreikkalais-suomalaisena Ioannidis seuraa elokuussa Ateenan olympiakisoja tv:stä tarkalla silmällä.

- Käymme silloin myös perhematkalla Kreikassa, emme tosin kisoja katsomassa.

Hänellä oli kiire ulkomaille jo perjantaina. Melina on voittanut cheerleadingin SM-joukkuehopeaa ja tavoittelee menestystä lajin EM-kisoissa Tukholmassa lauantaina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pitäisi ehtiä lentokentälle iltapäiväksi, Melina suunnitteli.

Paakkari juoksi soihtuviestissä jo Helsingin olympiavuonna 1952. Hänelle perjantaiset maisemat olivat 50 vuoden takaa tutut.

- Juoksen taas Hakaniemen Pitkänsillan yli, tosin vastakkaiseen suuntaan. Osuuskin on kutistunut 400 metriin. Olympiavuonna 1952 piti jaksaa kilometri, viestiveteraani vertaili.

Kolmesti Suomessa

Helsingissä ja Espoossa vuoden 1952 olympiakisojen keskeisillä paikoilla kiertäneen soihdun kantoi Helsingin Linnanmäelle maastohiihdon kolminkertainen olympiavoittaja Marja-Liisa Kirvesniemi . Hän toi viestin päätepisteeseen suunnitellusti kello 19:n pinnassa.

Edellisen kerran olympiatulta oli ihasteltu Suomessa Helsingin olympiakisavuonna 1952 ja Norjan Lillehammerin järjestettyä talvikisat 1994.

Olympiatuli matkasi Helsingistä kohti Moskovaa. Viesti käy kaikkiaan 27 maassa ja 34 kaupungissa. Olympiatuli syttyy Ateenassa 13. elokuuta.

LEHTIKUVA
LEHTIKUVA