Urheilu

Dettmannilla kova urakka edessään

LEHTIKUVA<br />Henrik Dettmann julkisti torstaina maajoukkueensa kesäleiriryhmän, josta kootaan maajoukkue syksyllä alkaviin EM-karsintapeleihin.
LEHTIKUVA
Henrik Dettmann julkisti torstaina maajoukkueensa kesäleiriryhmän, josta kootaan maajoukkue syksyllä alkaviin EM-karsintapeleihin.

Henrik Dettmannin ensimmäinen tiedotustilaisuus koripallomaajoukkueen valmentajana oli pitäjänsä näköinen sekoitus urheilua sivuavaa filosofointia ja huulenheittoa. Muodollisena aiheena oli Dettmannin valmennusryhmän ja maajoukkueen kesäharjoitusringin julkaiseminen, mutta ne jäivät sivuseikoiksi Dettmannin päästyä ääneen.

Maajoukkueen kakkosvalmentajina toimivat Pekka Salminen ja Tomi Kaminen , joista jälkimmäinen oli paikalla tiedotustilaisuudessa. Kamisen suunvuorot jäivät kuitenkin vähiin, kun Dettmann aloitti maailmoja syleilevän monologinsa ilmoittamalla tulleensa maajoukkueeseen oppimaan, ei opettamaan.

Dettmann jatkoi kertomalla värikkäitä käsityksiään muun muassa saksalaisen urheilun moraalikäsityksestä, läntisestä elämänasenteesta, urheilutoimittajista, modernin ihmisen juurettomuudesta ja Nuori Suomi -hengestä.

Vuonna 1992 Dettmann aloitti ensimmäisen kerran miesten maajoukkueen valmentajana. Tuolloinen maajoukkueryhmä oli Dettmannin mielestä nykyistä valmiimpi, kun taas nykyisestä maajoukkueesta vain muutama mies on tulossa parhaaseen peli-ikään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Lisäksi Nuori Suomi -henki ei silloin ollut tappanut koripalloa niin vahvasti, Dettmann jatkoi ja täsmensi, että kilpailemista ei saa poistaa nuorten urheilusta.

- Kilpailun elementti kuuluu aina urheiluun. En tarkoita voittamista hinnalla millä hyvänsä, mutta voittaminen ja häviäminen ovat urheilun perusasiat. Häviämisestä oppii usein paljon enemmän kuin voittamisesta, Dettmann sanoi ja hyökkäsi nuorisourheilun "paapomista ja ulkoa hallitsemista" vastaan.

Edessä pitkä matka A-tasolle

Dettmann on kovan urakan edessä, sillä maajoukkue on Kansainvälisen koripalloliiton rankkauksissa jätetty B-divisioonaan. Pääsy varsinaiseen EM-karsintaan vaatii nousua A-divisioonaan. Näin seuraavat, vuoden 2005 EM-kisat jäävät Suomelta automaattisesti väliin.

- Edessä on pitkä matka, että edes päästään pelaamaan parhaiden kanssa, Dettmann myönsi, mutta muistutti B-divisioonankin tason olevan kova.

- Jako A- ja B-tasoon on tehty jossain muualla kuin pelikentällä. Georgialla on kolme NBA-pelaajaa ja Makedonialla kaksi Euroopan parhaisiin kuuluvaa takamiestä, Dettmann arvioi tulevia vastustajia, joihin kuuluu myös Luxemburg.

Dettmann korosti, että suomalaisen koripalloilun tason nousun täytyy alkaa nuorista.

- Urheilussa menestys on helposti ennakoitavissa. Vuoden 1995 Suomen EM-joukkueessa pelasivat pitkälti ne pelaajat, jotka vuosina 1984 ja 1986 olivat saavuttamassa menestystä nuorten maajoukkueissa, Dettmann sanoi.

Nyt suomalaisen koripalloilun nuoret toivot ovat 1986 syntyneiden ikäluokassa, josta maajoukkueen kesärinkiin on päässyt neljä pelaajaa.

Pelitapa valitaan pelaajien mukaan

Maajoukkuetta koskeviin konkreettisiin kysymyksiin Dettmann vastasi ylimalkaisemmin. Maajoukkueen pelitavasta Dettmann sanoi sen muokkautuvan pelaajien mukaan. Edellisen päävalmentajan Ari Tammivaaran aikana maajoukkueen hyökkäyspeli rajoittui usein siihen, että pallo pelattiin Hanno Möttölälle korin alle ja muut pelaajat seisoivat.

- Pallon pitää olla paljon Möttölällä ja Teemu Rannikolla . Puolustus on helpoin tapa rakentaa joukkueen peliä, ja Suomella on muitakin hyviä pelaajia kuin Möttölä ja Rannikko, esimerkiksi Jukka Matinen , Dettmann lausui.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Varsinainen valmistautuminen syksyn EM-karsintaotteluihin alkaa heinäkuun lopulla.

Ensimmäinen karsintaottelu Georgiaa vastaan pelataan 11. syyskuuta.