Urheilu

Bosnia-Hertsegovina hallitsi ja
iski voittomaalin aivan lopussa

LK/AFP<br />Jari Litmanen oli Suomen avauskokoonpanossa Bosniaa vastaan. Isäntien Vladan Grujic (oik.) jää vauhdista. Mika Nurmela seuraa tilanteen kehittymistä.
LK/AFP
Jari Litmanen oli Suomen avauskokoonpanossa Bosniaa vastaan. Isäntien Vladan Grujic (oik.) jää vauhdista. Mika Nurmela seuraa tilanteen kehittymistä.

Bosnia-Hertsegovina voitti Suomen 1-0 keskiviikon jalkapallomaaottelussa. Kotijoukkue oli pelillisesti parempi, mutta Suomi puolusti hyvin. Runsaat vaihdot sekoittivat toisella jaksolla pelin kulkua.

Suomen kapteeni Jari Litmanen jaksoi pelata peräti 68. minuutille, ennen kuin oli valmis vaihtoon. Myös toinen vahva keskikentän mies Mika Väyrynen jätti kentän.

- Yllättävän hyvin jaksoin, vaikka pelituntuma oli vähäinen. Henkilökohtaisesti peli oli minulta OK, eikä ollut mitään ongelmia, Litti sanoi.

Voittomaalin teki 89. minuutilla Bayern Münchenin Zvjezdan Misimovic . Sen jälkeen pelattiin vielä neljä minuuttia lisäaikaa.

Kapteenin jäähyväiset

Zenican maaottelu oli samalla isäntämaajoukkueen kapteenin Mirsad Hibicin jäähyväiskamppailu.

Kun ottelu oli ehtinyt 6. minuutille, etukäteen sovitun juhlaohjelman mukaan makedonialainen erotuomari Emil Bozinovski vihelsi pelin poikki, ja Hibicin juhliminen alkoi.

Myös Jari Litmanen kävi antamassa Suomen joukkueen kukat ja halaukset, ja lopuksi Hibic kiersi kunniakierroksen puolen kentän ympäri ja poistui molempien joukkueiden kunniakujassa pukusuojaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tästä tapahtumasta tuli viisi minuuttia lisäaikaa, ja peli pääsi varsinaisesti käyntiin.

Bosnia hallitsi hienokseltaan peliä, ja Suomella oli vaikeuksia saada pallo vastustajan maalille.

Hannu Tihinen ja käsivarrella palloa pelannut Mirsad Besilja törmäsivät 21. minuutilla. Tihinen kaatui, mutta sai varoituksen, ja kotijoukkueelle tuomittiin ansaitsematon vapaapotku 22 metristä. Elvir Bolic ampui niukasti yli.

Bosnialla oli 34. minuutilla Sergei Barbarez?n loistovapari, jonka Antti Niemi torjui kulmaksi. Minuuttia myöhemmin Mika Väyrynen pelasti pallon maaliviivalta.

Suomen ensimmäinen laukaus oli 45. minuutilla . Jonatan Johanssonin veto kilpistyi maalivahdin torjuntaan, kun hän eteni hyvin Litmasen esityöstä.

Pohje vaivasi Antti Niemeä

- Vastustaja tuli alussa kovaa kuten odotimme. Pääsimme jakson loppua kohti mukaan ja saimme pari hyvää tilannetta, totesi päävalmentaja Antti Muurinen.

Samoin kuvasi tapahtumia 60. juhlaottelussaan Sami Hyypiä , joka totesi vikkelien ja taitavien vastustajien menevän helposti maihin.

Kuivasto kentälle

Hyypiä jätti tonttinsa samalla Toni Kuivastolle . Akillesjännettään harjoituksissa säästellyt Janne Saarinen pystyi aloittamaan, mutta teki tauolla tilaa Miikka Multaharjulle . Aki Riihilahti korvasi epävireisen Alexei Eremenko Juniorin.

Toinenkin Suomen juhlakalu Niemi joutui jo ensijaksolla vaivanneen pohkeen takia jättämään 47. minuutilla paikkansa maalissa Mikko Kavenille . Vain kaksi minuuttia myöhemmin Janne Salli korvasi nilkkavamman saaneen Petri Pasasen , ja lähes koko alakerta oli yhtäkkiä vaihtunut.

Onneksi ottelua jatkoivat Suomen parhaat pelaajat, keskikentällä taituruuttaan väläytellyt Väyrynen sekä yllättävän hyvin jaksanut ja mainiolla jatkosyötöillä Johanssonia ja laitakärkiä ruokkinut Litmanen.

- Saimme syöttöpelin kulkeman ensijakson lopulla ja muutaman hyvän tilanteen, Johansson tuumi.