Urheilu

Kalliot toiveikkaana
tutulle Jerezin radalle

LEHTIKUVA<br />Mika Kallio odottaa Jerezistä parempaa lopputulosta kuin kauden avauskisasta.
LEHTIKUVA
Mika Kallio odottaa Jerezistä parempaa lopputulosta kuin kauden avauskisasta.

Mika Kallio pääsee viikonvaihteessa nautiskelemaan kilvanajosta yhdellä ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan mieliradoistaan. Valkeakoskelainen viettää vapun veljensä Vesa Kallion tapaan Jerezissä, Espanjassa. Kisassa molemmilla on eväät onnistua paremmin kuin kauden avauskisassa.

Kauden avauskilpailussa Etelä-Afrikassa KTM-tallissa ajava Mika Kallio teki toisessa aika-ajossa epäonnistuneen rengaskokeilun ja sijoittui kilpailussa 12:nneksi. Vesa Kallio avasi ensimmäisen täyden MM-sarjansa unkarilaisen yksityistallin Aprilialla porhaltamalla lupaavasti 24:nneksi.

- Kun pääsisi lähtemään kahdeksan nopeimman joukossa ykkös-tai kakkosrivistä, niin olisi paremmat saumat yltää kärkijoukon vauhtiin, Mika Kallio arvioi.

Jerezin rata on ammattikuljettajille tuttu, sitä käytetään paljon testeissä. Radan pisin suora on vain 600 metriä, joten matkalla riittää tekemistä. Ongelmana on radan lämpö ja renkaiden kesto.

- Kauden ennakkotesteissä meidän tiimillä kulki täällä hyvin. Ainakin voisi ennakoida meidän pyörän säätöjen olevan aika hyvin kohdallaan, Kallio sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erityisen tuttu Jerezin rata on espanjalaisille. 125-kuutioisissa Pablo Nieto on ajanut paalulle jo kahtena vuonna peräjälkeen, mutta ei päässyt kummallakaan kerralla maaliin. Kallion paras sijoitus radalta on toissa vuoden viides sija.

Dovizioso suosikkina

Vesa Kallio ajoi unkarilaisen tallitoverinsa Imre Tothin kanssa Jerezissä kaksi testiä ennen kauden alkua, joten rata on hänelle huomattavasti tutumpi kuin kauden avauskisan pitopaikka Phakisa Freewayn rata.

- Ainakin minun on helpompi lähteä Jereziin. Tiedän tarkalleen, minne mutkat kääntyvät. Welkom oli minulle oikeastaan hyppy tuntemattomaan, Kallio tuumi.

- Jerezissä tärkeintä on pystyä ajamaan ehyt viikonloppu. Se on päällimmäisin tavoitteeni tässä vaiheessa kautta. Sijoituksista ei kannata pitää vielä suurta ääntä. Toki vakaana tarkoituksena on kohentaa ensin aika-ajosijoitusta (26.) ja nousta sitten kahdenkympin sakkiin, pisteiden tuntumaan, Vesa Kallio sanoo.

Jerezin 125-kuutioisten suosikit ovat Etelä-Afrikassa ensi kertaa gp-voiton ajanut Italian Andrea Dovizioso (Honda) ja hänellä viimeisessä kurvissa taipunut Italian Roberto Locatelli (Aprilia). Jos Dovizioso voittaa, hän katkaisee 24 gp:n putken, jonka aikana 125-kuutioissa sama kuljettaja ei ole ajanut perättäisiä voittoja.

MotoGP-luokassa Valentino Rossi jahtaa jo neljättä perättäistä Jerezin gp:n voittoaan. Hän on myös ainoa kuljettaja, joka on voittanut Jerezissä MM-osakilpailun 125-kuutioisissa, 250-kuutioisissa ja isossa luokassa.

Yamahalle siirtyneestä Rossista tuli kauden avauskisassa ensimmäinen kuljettaja 55 vuoteen, joka voittanut MM-sarjan isossa luokassa kaksi perättäistä gp-kisaa erimerkkisillä pyörillä. Vuosi sitten hän voitti kauden päätöskisan Hondalla.