Urheilu

Haukotteleva
katsomo

Jarkko Laitinen

Jääkiekko voi pahimmillaan olla kuolettavan tylsä laji.

Yleensä niin käy, kun kaksi täysin eritasoista maata kohtaavat suurkisoissa. Tiistain Suomi-Ukraina oli juuri sellainen peli.

Ukraina aloitti jäähyjen ottamisen lähes samantien, kun aloituskiekko tippui jäähän Ostravassa. Koko pelin aikana Ukraina ei muutamia hetkiä lukuun ottamatta edes näyttänyt haluavan pelata.

Kavennusmaali ja hetkelliset nousut johtuivat lähinnä vain suomalaisten ranteiden löystymisestä.

Tilastot kertovat omalla tylyllä kielellään, mistä ottelussa todella oli kysymys. Ukrainan maalia kohti lauottiin 53 kertaa, kun Jussi Markkasen suuntaaan kiekkoja tuli vain 11. Jäähypenkkiä Ukraina kulutti 32 minuuttia, Suomi 8.

Jopa Suomen pelaajat kommentoivat, että tuntui järjettömältä pelata joukkuetta vastaan, joka ei edes yrittänyt pelata. Lasse Pirjetä ei muistanut, milloin viimeksi hänessä on roikuttu niin paljon kuin eilen.

Katsomostakin käsin peli oli varsin tylsää seurattavaa, ja ainoat väristykset aiheutti ukrainalaisten ja slovakialaisten valtava vihellys- ja mylvintäkonsertti, kun Ukrainalta hylättiin maali.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Missä siis vika?

Vaikka kansainvälisen jääkiekkoliiton pääsihteeri Rene Fasel ennen kisoja puolustikin kuudentoista maan MM-kisoja, on kylmä totuus se, että jääkiekon kärkimaiden ja MM-kisojen peränpitäjien välinen tasoero on aivan liian suuri.

Sellaiset maat, kuten Japani, Ukraina, Kazakstan ja Ranska eivät parhaana päivänäkään pysty edes haastamaan perinteisiä jääkiekkomahteja. Niiden pitäminen mukana kisoissa aiheuttaa vain turhia pelejä, joista eivät pidä sen enempää pelaajat kuin yleisökään.

Entäpä sitten ratkaisu?

Kahdentoista maan kisat olisivat joka suhteessa nykysysteemiä järkevämpi vaihtoehto.

Sen verran kansainvälinen taso on jo laajentunut, että muun muassa Sveitsi, Latvia, Itävalta ja Tanska voivat onnistuessaan jopa viedä kärkimailta pisteen siellä ja toisen täällä. Ne pystyvät myös luomaan edes jonkin verran peliä, minkä ansiosta ottelut voivat olla jopa mielenkiintoisia.

Kahdentoista maan kisoissa olisi myös mahdollista saada joukkueille enemmän lepopäiviä otteluiden väliin, mikä Suomen päävalmentaja Raimo Summasenkin mukaan nostaisi varmasti pelien tasoa.

IIHF:n kannattaisi ehdottomasti ainakin harkita joukkueiden vähentämistä MM-kisoissa, sillä nykyinen järjestelmä tekee todennäköisesti enemmän hallaa kuin hyvää jääkiekon imagolle.

Asiasta voi toki olla myös eri mieltä.