Urheilu

Schumacherilta myötätuntoa
Räikkösen jatkuville auto-ongelmille

HEIKKI KULTA

Jatkuvilla Grand Prix -voitoilla mässäilevä maailmanmestari Michael Schumacher ei varmasti kaipaa Kimi Räikköstä kilpailukykyisellä autolla lähtöviivalle.

Syvää myötätuntoa saksalaistähti kuitenkin tuntee täydelliseen kalustopulaan ajautunutta aseveljeään kohtaan.

- Kun tulee puhe Kimistä, jo Michaelin olemuksesta näkee, miten hän on joka kerta yhä enemmän pahoillaan kovasti kunnioittamansa kilpailijan tilanteesta, Schumacherin henkilökohtainen lehdistöavustaja Sabine Kehm kertoi Turun Sanomille.

- Michael tietää, miten kova kilpa-ajaja Kimi on ja miten kovasti silloin koskee, kun auto hajoaa koko ajan.

Schumacher jyrää voitosta voittoon, mutta Kehmin mukaan kansainvälinen kiinnostus mestaria kohtaan ei osoita ainakaan ehtymisen merkkejä.

- Tuntuu, että haastattelupyyntöjä satelee vain entistä enemmän. Onneksi on internet. Michaelin omien verkkosivujen kautta pystymme tyydyttämään enimmät haastattelutarpeet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kehm ei usko, että Schumacherin voittoketju välttämättä puuduttaa tv-katsojat.

- Ainakin Saksassa tv-yleisöä on entistä enemmän. Tuntuu kuin jokainen haluaisi ehdottomasti nähdä sen kilpailun, kun Michael ei enää voita.

McLaren-leiristä kiiri tieto yhä nöyryyttävämmästä tapauksesta moottoritoimittaja Mercedeksen kannalta. Malesian kilpailussa käytetty ja Imolaa varten entisestään uudistettu etusiipi oli autoissa vain pari kierrosta perjantaiaamun harjoituksissa.

Downforce-ominaisuuksien parantamiseen tähdätty siiveke jouduttiin hyllyttämään, kun moottorissa ei ollut riittävästi potkua sen käyttämiseen.

Nöyryytystä vain lisäsi, kun Schumacher ajoi molemmat McLarenit kierroksella kiinni jo ennen kilpailun puoliväliä.

Rosberg nauroi Headin kielenkäyttöä

Imolan varikolla bongattiin myös saksalaissuomalainen nouseva formulatähti Nico Rosberg. Williamsin varikkopilttuussa kilpailua seurannut 18-vuotias Nico pääsi oikein aitiopaikalle todistamaan, miten kärkevää ja kuumaa kritiikkiä kuljettajilleen tekninen johtaja Patrick Head voikaan jakaa.

Kun Juan Pablo Montoya selviytyi Tosa-mutkassa ulosajolta Michael Schumacherin peittäessä tilan, kolumbialainen oli hetkeä myöhemmin suistaa tallikaverinsa Ralf Schumacherin radalta kohdassa, missä autojen nopeus oli 250 km/t.

Head ärjähti kiro- ja haukkumasanojen täyttämän sadattelun kuulokkeisiin.

- Mitä tuo v-tun idiootti oikein tekee, tekninen johtaja kiljahti niin, että kuljettajat olisivat kuulleet sen ilman radioyhteyttäkin.

Paikalla ollut toimittaja Peter Windsor kertoi Rosbergin ensin yrittäneen irrottaa kuulokkeet, mutta sitten räjähtäneen nauruun. Nuorukainen ei tahtonut uskoa, että kielenkäyttö voi olla niin kovaa F1-tasollakin.

Imolan viikonloppu oli nuorelle Rosbergille kaikin tavoin merkittävä. On selvä, että F3-luokan Eurosarjan kahdella hienolla voitolla avannut kuljettaja on enemmän kuin kiinnostava kyky ensi vuodeksi F1-tasolle.

- Oli upeaa huomata, että Eurosarjan tulokset oli noteerattu F1-piireissä hyvin tarkasti. Toisaalta hieman on sellainen vaikutelma, että minua pidetään yhä hieman liian nuorena F1-kuljettajaksi, Rosberg tuumaili Turun Sanomille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Williamsilla iso liuta ehdokkaita

Jo nyt on selvä, että Williamsin moottoritoimittaja BMW:n kirjoissa Saksan lisenssillä kilpaileva Nico Rosberg olisi kenties halutuin vaihtoehto, mikäli Ralf Schumacher siirtyy Toyotalle.

Tiettävästi Williamsilla on kaksi avointa kuskipaikkaa. Toisen niistä täyttää Mark Webber . Ehdokkaat toiseen autoon ovat sitten Jenson Button , Rosberg, Nelson Piquet junior , Scott Dixon , Antonio Pizzonia , Jarno Trulli , Jacques Villeneuve , Marc Gene ja uusimpana Felipe Massa. Giancarlo Fisichellaa ei brittileiriin kosiskella. Italialaistähden manageri Enrico Zanarini totesi, että Fisichellalla on kahden vuoden sopimus Sauber-tallin kanssa, mutta asiasta voidaan neuvotella, mikäli vaikkapa Williams olisi kiinnostunut.

Frank Williams on kuitenkin suoraan ilmaissut, ettei voi sietää Zanarinia ja tästä syystä hän on myös luopunut suunnitelmista Fisichellan palkkaamiseksi.

Webberin mahdollinen siirtyminen Williamsille pönkittää ruotsalaisen Björn Wirdheimin mahdollisuuksia päästä Jaguarin kilpakuljettajaksi.

Jossain yhteyksissä 24-vuotiaan Wirdheimin sopimuksesta on lyöty jo avoimesti rumpua, mutta kuljettajan apuna toimiva ruotsalainen tv-kommentaattori Eje Elgh neuvoo vielä suhtautumaan uutiseen varovaisesti.

Joka tapauksessa Jaguar-johto ylistää Wirdheimin esityksiä sekä testeissä että GP-harjoituksissa. Kulissien takana puhutaan, että heti Mark Webberin lähdön varmistuessa Jaguar tekee kaupat Björn Wirdheimin kanssa.

Ajankohtaisilla sääntömarkkinoilla Imolan kisan jälkeen näytti ilmeiseltä, että FIA:n puheenjohtaja Max Mosley saa tahtonsa lävitse ja F1-autojen takarenkaisiin tulee tämän kauden aikana viides poikittaisura pitopintaa kaventamaan.