Urheilu

Sami Salo otti vahvan roolin

TS/Europhoto<br />Sami Salo otti sunnuntain palauttavan harjoituksen rennosti, sillä aikaero painaa vielä NHL:stä suoraan MM-kisoihin lennätettyä puolustajaa.
TS/Europhoto
Sami Salo otti sunnuntain palauttavan harjoituksen rennosti, sillä aikaero painaa vielä NHL:stä suoraan MM-kisoihin lennätettyä puolustajaa.

JARKKO LAITINEN

Satakiloinen ja yli 190-senttinen suomalaisjässikkä Sami Salo huokui rauhallista itseluottamusta Ostravan CEZ-areenan haastattelutilassa sunnuntaina.

Takana oli lauantain voitto jääkiekon MM-kisojen avauspelistä Yhdysvaltoja vastaan, ja siitä palauttava sunnuntain vapaamuotoinen harjoitus, jossa suurin osa joukkueesta ei edes käynyt luistimilla.

- Jotkut kundeista kävi jäälläkin, mutta minulle oli tärkeämpää pieni palauttelu, yhdeksän tunnin aikaerosta Vancouveriin yhä toipuva Salo kertoi.

- Ei se väsymys vielä aamuisin tunnu niin pahalta, mutta iltaa kohti alkaa haukotuttamaan. Eilisessä pelissä alkoi toisessa erässä vähän jalat painaa, mutta se meni ohi aika pian.

Väsymys ei todellakaan lauantaina miehen otteista paistanut. Canucks-pakki otti heti vahvan roolin leijonapuolustuksessa ja oli kentän ehdotonta eliittiä Yhdysvaltoja vastaan. Hieno syöttö Jukka Hentusen viimeistelemään Suomen avausmaaliin ja ensimmäisen erän tolppalaukaus olivat vain jäävuoren huippu turkulaislähtöisen Salon varmasta peliesityksestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heti sisään systeemiin

Salo liittyi leijonamiehistöön vasta perjantaina, mutta ammattimieheltä ei vienyt kauan päästä sisään Suomen pelisysteemiin.

- Ensimmäisissä treeneissä olin kyllä vähän pihalla, mutta yllättävän nopeasti pääsin jyvälle pelikuvioista.

Salo myönsi, että erilainen pelikulttuuri, hallin suorastaan surkea jää ja leveä kaukalo eivät todellakaan tehneet mukautumista helpoksi.

- Onneksi tässä joukkueessa on aivan loistava henki päällä. Heti tunsi olevansa tervetullut porukkaan, ja se auttoi myös pelisysteemin omaksumista. Tähän jengiin on uusienkin kasvojen varmasti kiva tulla mukaan, puolustaja ylisti pelikavereitaan.

Leijonamiehistössä on mukana Salolle muutama täysin uusikin tuttavuus, mutta suurin osa porukasta on enemmän tai vähemmän tuttuja jo entuudestaan.

- No Rudi (seuratoveri Jarkko Ruutu ) on tietysti hyvä ystävä, ja sitten on monta vanhaa pelikaveria TPS-ajoilta. Kyllä meillä riittää juttua ja muisteloita, Salo naurahti.

"Ei kannata kasata paineita"

Vancouverin kauden loputtua NHL-pudotuspeleissä ennen aikojaan, Salolla on kova halu menestyä MM-kisoissa. Ylimääräisiä paineita hän ei kuitenkaan halua joukkueen harteille kasata.

- Lauantaina pelimme parani loppua kohden koko ajan, mutta paljon jäi vielä varaa parantaakin. Se on myös tavoitteemme turnauksessa - parantaa pelin tasoa jokaisessa ottelussa. Jos siihen pystymme, uskon meidän menevän pitkälle, Salo pohti.

- Ei kannata kuitenkaan miettiä liikaa mitään mitaleja tai edes muita tulevia pelejä kuin seuraavaa. Paineita on jo valmiiksi ihan tarpeeksi. Turha niitä on ehdoin tahdoin lisää hankkia.

MM-kisoista hyvät muistot

Salo on nyt toista kertaa mukana MM-turnauksessa, ja jos edellinen kerta mitään viitteitä antaa, niin hyvää on luvassa.

Vuonna 2001 Saksassa leijonat jäi maalin päähän kultamitaleista, kun Tshekki ratkaisi finaalin jatkoajalla. Kisojen kakkostähdistöön valittu Salo oli Suomen paras puolustaja ja koko joukkueen neljänneksi paras pistemies kolmella maalilla ja kuudella syötöllä.

- Niistä kisoista jäi mahtavat muistot. Tietysti finaalitappio harmitti, mutta kaiken kaikkiaan se oli hieno turnaus, Salo muisteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kotiseutu kiinnostaa

Sopimusta Vancouverin kanssa on jäljellä vielä vuosi, mutta NHL:ää uhkaava työsulku saattaa tuoda Salon jopa takaisin Aurajoen rannoille.

- Totta kai kotikaupungissa olisi kiva pelata, jos työsulku toteutuu. Sen suuremmin en ole kuitenkaan ehtinyt niitä asioita vielä miettimään, eikä mitään yhteydenpitoa TPS:n kanssa ole ollut, toppuutteli Salo.

Myöskään syksyllä pelattava maailmancup ei pyöri miehen mielessä tällä hetkellä.

- Olisihan se ilman muuta mahtava turnaus, jos vain joukkueeseen mahtuisin. Nyt kuitenkin kaikki ajatukset ovat näissä MM-kisoissa ja seuraavassa pelissä, Salo lopetti.