Urheilu

Norjalainen Halden suunnistaa Ferrari-luokassa

TS/Merja Kallikari<br />Tiomilan voittaneessa Halden SK:n joukkueessa suunnistivat (ylärivi vas.) Kjetil Björlo, Öystein Kristiansen, Öyvind Helgerud, Tore Sandvik, Björn Eriksen, Emil Wingstedt ja (alarivi vas.) Petter Thoresen, Mats Haldin, Jarkko Huovila ja Joacim Carlsson.$AWD
TS/Merja Kallikari
Tiomilan voittaneessa Halden SK:n joukkueessa suunnistivat (ylärivi vas.) Kjetil Björlo, Öystein Kristiansen, Öyvind Helgerud, Tore Sandvik, Björn Eriksen, Emil Wingstedt ja (alarivi vas.) Petter Thoresen, Mats Haldin, Jarkko Huovila ja Joacim Carlsson.$AWD

SEPPO VEIJALAINEN

Suunnistuksen suurviestien seuraaminen alkaa käydä yksitoikkoiseksi. Ferrari-luokassa kulkee norjalainen Halden SK. Seura voitti jo kuudennen kerran Tiomilan, nyt Kolmårdenissa ankkurinaan suomalainen Mats Haldin .

IF Femmanin kasvatti, Haldenia nyt edustava Haldin oli voittoisa ankkuri myös mm. Jukolassa 2003.

- Tiesin etumatkamme olevan suuri. Tein kuitenkin useita minuutin virheitä, mutta en ollut huolestunut voittomme suhteen. Keskustelimme seurassa lähinnä siitä, juoksenko minä vai Ruotsin Emil Wingstedt . Arpa kääntyi minulle, koska Emil on sairastellut, selvitti Haldin.

Toiseksi suunnisti joensuulainen Kalevan Rasti. Ero Haldeniin venähti yli kymmeneen minuuttiin. Kolmas Tiomilassa oli paras ruotsalaisrastitalli Södertälje-Nykvarn Orientering.

Tampereen Pyrintö puristi neljänneksi. Suursuosikki Delta oli viides. Varsinaissuomalaisista kymmeniköistä nopein oli odotetusti Turun Metsänkävijät, sijoitus kuudes. Pargas IF pinni kymmenenneksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erot Tiomilassa olivat hämmästyttävän suuret ja keskeyttämisprosentti valtava. Suomalaisista mm. SK Pohjantähden suoritus hylättiin.

Långanatten ratkaisi

Tiomilan pisin osuus, legendaarinen Långanatten 16,5 kilometriä, käytännössä ratkaisi Haldenin voiton. Suomen Jarkko Huovila karkasi kilpakumppaneiltaan yli 16 minuutin päähän. Huovilan takana sekoiltiin yhdessä. 18 joukkuetta syöksyi lopulta vaihtoon reilun puolen minuutin sisällä toisiinsa nähden.

Tilanne kärjessä alkoi vakiintua kuudennella ja seitsemännellä osuudella. Kalevan Rasti, Turun Metsänkävijät ja Tampereen Pyrintö keikkuivat sijoilla kolme, neljä ja viisi.

Kun ankkurit porhalsivat vaativaan maastoon oli tilanne seuraava: Halden johti 13 minuuttia, Södertälje-Nykvarn oli toisena ja Tampereen Pyrintö kolmantena, mutta viime vuoden keskimatkan maailmanmestari, Kalevan Rastin ranskalainen Thierry Gueorgiou, starttasi lähietäisyydellä Tampereen Pyrintöön. Kärkipään juoksijoista hurjinta vauhtia piti Thierry ja hän nousikin heti kättelyssä lopulliselle paikalleen toiseksi.

Pyrintö antautui lopussa Södertälje-Nykvarnille. Deltan Valentin Novikov joutui jahtaamaan Pyrintöä yksin. TuMen Toni Louhisola oli myös vauhdissa kukistaen osuusajoissa mm. Novikovin ja Mats Haldinin. Piffenin Mats Dahlen nousi viimeisellä osuudella hienosti seitsemän pykälää.

Paimion Rasti painui lopulta sijalle 23 ennen Hiisirastia. Tiomilan aikoinaan vallannut TuS ei nyt mahtunut 30 parhaan joukkoon.

Haldenin seuraava tavoite on voittaa Jukolan viesti.

- Olemme voittaneet Tiomilan vuosina 1998, 1999, 2000, 2002, 2003 ja 2004. Vuonna 2001 oli oslolaisen Bäkkelagetin vuoro. Jukolan olemme vallanneet neljästi, ja viides kerta tulee kesäkuussa Jämillä, heitti Haldenin seuramanageri Kjell Puck .