Urheilu

Marek Salermo nykäisi helposti korttelin kunkuksi

TS/Timo Jerkku<br />Marek Salermon loppukiri oli vastustamaton. Seuratoveri Mika Vilen (oik.) ylitti maaliviivan kolmantena.
TS/Timo Jerkku
Marek Salermon loppukiri oli vastustamaton. Seuratoveri Mika Vilen (oik.) ylitti maaliviivan kolmantena.

Hannu Patana

Terävä nykäys Tuomiokirkkosillalla riitti irrottamaan Marek Salermon pääjoukosta. Salermo syöksyi ryhmän kärjessä Pinellan edessä olevaan ahtaaseen solaan.

Edessä oli enää loppusuora. Tarvittiin pari voimakasta polkaisua ja 26-vuotias helsinkiläinen tuuletti 47:nnen pyöräilyn TS-kortteliajon voittajana. Salermo kuittasi myös neljästä kiristä kaksi nimiinsä.

- Ammattilaisaika on tuonut vauhtia jalkoihin, voittaja myhäili tyytyväisenä.

- Olen tyytyväinen, kaikki meni niin kuin pitikin, joukkue teki hyvää työtä, Salermo kiitti tiimiään.

Salermon joukkue - CCH oli vahvasti mukana TS-korttelin loppukahinoissa. Mika Vilen kiilasi kolmanneksi. Tarvittiin kuitenkin maalikameran kuva ennen kuin virolainen Valvas Vahur pystyttiin sijoittamaan Vilen edelle kakkoseksi. Cycle Club Helsinki (CCH) on 1998 syntynyt helsinkiläinen pyöräilyseura, joka syntyi, kun Pyörätoverit ja Helsingin Pyörä-Veikot, yhdistivät toimintansa.

Kolmas kerta toi voiton

Salermo on ollut mukana kolme kertaa Turun keväisessä pyöräilyklassikossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 1999, kun TS:n kortteli poljettiin ensimmäisen kerran uudella reitillä, hän oli kolmas. Silloin Turun Urheiluliiton väreissä polkenut Salermo oli kolmas silloisten seuratoveriensa Andrus Augin ja Anders Laukin vanavedessä.

Turun Sanomien kortteliajo palasi tänä keväänä viiden vuoden evakon jälkeen vanhalle radalle, Tuomiokirkkosillan ja Auransillan väliin. Tiukoista kaarteista ja ahtaista paikoista huolimatta kisa toimi hyvin vanhalla reitillä.

- Maalisuoran alun kapea kohta ei haitannut ollenkaan, koska siinä tultiin muutenkin jonossa, Salermo kommentoi reittiä.

- Sen sijaan toisen sillan (Auransilta) jälkeinen kaarre oli liukas.

Salermo on aloittanut vakuuttavasti kotimaisen kauden. Viikko sitten hän oli Helsingissä Maximum-kisassa ykkönen, lauantaina Mynämäessä hän sijoittui viidenneksi. Nyt edessä parin viikon tauko ennen kuin kausi jatkuu Suomen cupin merkeissä Sipoossa.

Klassikoita Belgiassa

TuUL-aikojen jälkeen Salermo vietti kolme vuotta Belgiassa RCM-tallissa ammattailaisena ennen kuin palasi Suomeen ja aloitti opiskelut Teknillisessä korkeakoulussa. Opiskelupaikka oli odottamassa ammattilasvuosien ajan.

Belgiassa Salermo polki pääasiassa maantiekilpailuja, tv:stä tunnettuja klassikoita.

- Paras saavutus oli Pariisi - Bryssel-kilpailussa, Salermo arvioi jälkikäteen. - Olin tosin pääjoukon viimeinen (viideskymmenes), mutta maalissa samalla ajalla kuin voittaja.

Salermon mukaan ammattilaisena olo ei välttämättä ole sellaista luksusta, kuin äkkipäätään voisi ajatella.

- Ammattilaisen elämä on kova paikka. - Se ainakin alussa yksinoloa, harjoittelua, ruuanlaittoa ja pyykinpesua, Marek Salermo muistelee.

Doping leimaa ammattilaiset

Ammattilaisjakson lopettaminen ja paluu Suomeen oli Salermon oma päätös, joka vielä pikkuisen vieläkin harmittaa.

Mutta ammattilaiselämässä oli muutakin.

- Ei ollut aina mukavaa sanoa olevansa ammattilaispyöräilijä, sillä laji on leimautunut dopingista, Salermo pohtii.

- Ja kuitenkin on olemassa paljon puhtaita kilpailijoita.

Tänä päivänä Salermo sanoo, ettei hänellä pyöräilyssä ole tälle kaudelle varsinaisia tavoitteita. - Maantie-SM olisi mukava voittaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korttelivoittajalle ei ole itse asiassa väliä ajetaanko maantiellä vai kaduilla.

Marek Salermo yksinkertaisesti sanoo tykkäävänsä pyöräilystä.

Tämänvuotinen TS-korttelin pääsarja meni tasaisen sujuvaa tahtia.

Pääjoukko pysyi varsin hyvin koossa.

Vasta reilu kymmenen kierrosta ennen maalia alkoivat irtiottoyritykset.

Pisimpään oli irti TWL:n Jan-Magnus Manse r. Manser heilutti tahtipuikkoa kuuden kierroksen verran ennen kuin TWL:n Sami Hiltunen kokeili pääjoukon hermoja. Kolme kierrosta ennen maalia TuUL:n Juha-Matti Alaluusua kävi keulassa,

Kierrosta myöhemmin oli seuratoveri Tommi Martikaisen testivuoro. Viimeisellä kierroksella Hiltunen yritti vielä kerran, mutta pääjoukko ajoi hänet nopeasti kiinni ja ryhmittyi kiritaisteluun.

- Joukkue pystyi hyvin ajamaan irtiotot kiinni, enkä missään vaiheessa ollut huolissani, ettei karkulaisia tavoitettaisi, Marek Salermo sanoi.