Urheilu

Classico Merett
häikäisevä
Kultaloimessa

OSMO VATANEN

Classico Merett voitti odotetusti Porin perinteisen Kultaloimen. Tapa, millä Pekka Korven ohjastama ori sen teki, ei jättänyt ketään kylmäksi. Classico Merett starttasi 2 100 metrin kisaan takarivin uloimmalta radalta Lohduttomista lähtöasetelmista huolimatta viisivuotias ori jätti kilpakumppaninsa yli 25 metrin päähän.

Classico Merett matkasi parijonossa takana toisella radalla, ja lähti viidennestä parista nousuun takasuoralle kaarruttaessa. Hetkessä se pyyhälsi koko muun joukon ohitse ja teki selvän pesäeron jo loppukurvissa. Kilometriaika 14,1a ei ole kansainvälisesti mitenkään häikäisevä, mutta se on kilpailun uusi ennätys. Entinen, Bosse Von Sethin nimissä vuodelta 1999 ollut kaunistui peräti kahdeksalla kymmenyksellä.

Pekka Korpi on pitkän uransa aikana ajanut montaa kansainvälistäkin tähteä. Kultaloimenkin hän on voittanut peräti yhdeksän kertaa. Silti hän nostaa vasta viisivuotiaan Classico Merettin muiden yläpuolelle.

- Kyllä tämä tuntuu olevan paras niistä, mitä minulla on ollut, lausunnoissaan varovainen Korpi totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Se on ollut koko ajan hyvä ja on aina vähän vielä petrannut. Nyt se ei ollut maalissa edes väsynyt ja olisi jaksanut vielä jonkin aikaa samaa vauhtia. Yleensä se on myös vastannut, jos joku on tullut rinnalle, Korpi suitsutti.

Classico Merett on syntynyt Italiassa Heikki Korven nimiin. Sen omistaa nykyään Ranskaan rekisteröity talli Ecurie Merett. Taustalta löytyy Pekka Korven pitkäaikainen belgialainen hevosenomistaja.

Oriin ohjelmassa on seuraavaksi Vermossa ensi sunnuntaina kisattava Finlandia-ajo. Käytännössä Classico Merett pelastaa nyt kisan mielenkiinnon. Napolin Lotterian ja Stavangerin Forus Openin päällekkäisyys on vienyt parhaat kansainväliset tähdet.

Tutuari vahva loppusuoralla

Suomenhevosten rahakkain lähtö oli Satakunta Senior. Kisa on rajattu viisi- ja kuusivuotiaille. Lisäksi tammat saavat 20 metrin hyvityksen. 7 000 euron arvoista kisaa lähti vetämään viime syksyisen Satakunta-ajon voittaja I.P. Vektori. Juha Utalan ajokki sai pian rinnalleen 20 metriä taaempaa startanneen Tutuarin, jonka vedonlyöjät olivat luottaneet suosikiksi.

Loppua kohti vauhti kiihtyi, ja päätöspuolikas tultiin jo 1.25-lukemiin. Tutuari oli viimeisellä satasella selvästi vahvempi ja voitti ajalla 28,2.

- Tarkoitus oli ajaa kärjen rinnalla rauhallisesti. En yrittänytkään johtoon, Heikki Torvinen paljasti.

- Jos Tutuari on yksin keulassa, se saattaa heittää vapaalle ja laukata. Veikkaan kuitenkin, että kun päästään vuosi eteenpäin ja Tutuari saa startteja alleen, se on ihan toisenlainen hevonen.

Tutuari voitti nelivuotiaana Kriteriumin ja Oulu Expressin, mutta viime kausi meni sairastellessa. Nyt Hovi-Arin poika on vahvasti tulossa uudelleen.

Tutuari väläytti jo viime talvena Pariisin Vincennesissä, missä se oli kylmäverikisassa ensin kolmas ja sitten hylättynä maalikakkonen.