Urheilu

Yhdysvallat mittaa Suomen tason MM-kiekon avauksessa

TS/Europhoto<br />Raimo Summanen luotsaa tänään Suomen valmentajauransa ensimmäiseen MM-kisaotteluun. Leijonia vastaan asettuu iltaottelussa Yhdysvallat.
TS/Europhoto
Raimo Summanen luotsaa tänään Suomen valmentajauransa ensimmäiseen MM-kisaotteluun. Leijonia vastaan asettuu iltaottelussa Yhdysvallat.

JARKKO LAITINEN

Tänään lauantaina on päivä, jota moni suomalainen jääkiekkofani on odottanut kuin kuuta nousevaa. Lajin MM-kisat käynnistyvät Tshekissä, ja Suomen leijonajoukkue aloittaa urakkansa Ostravassa arvaamatonta Yhdysvaltoja vastaan.

Avausottelun merkitys on poikkeuksellisen suuri, sillä lohkojaon vuoksi yksi ns. suurista jääkiekkomaista putoaa jo ennen puolivälieriä.

Leijonien alkulohkon pelit Yhdysvaltoja ja Slovakiaa vastaan jäävät voimaan myös välisarjaan, eikä päävalmentaja Raimo Summasenkaan mielestä olisi ihannetilanne lähteä välisarjassa Ruotsia tai Venäjää vastaan pakkovoiton edessä.

- Kaasun on oltava laudassa heti alusta alkaen. Tosiasia on se, että yksi iso kiekkomaa on välisarjan jälkeen ulkona turnauksesta. Varaa minkäänlaiseen löysäilyyn ei ole, Summanen puntaroi perjantaina.

Kokoonpano julki vasta lauantaina

Suomen pelaava kokoonpano jäi vielä perjantaina arvoitukseksi. Summanen ilmoitti, että kokoonpano, kapteenisto ja ketjut kerrotaan vasta lauantaina, etteivät viime hetken yllätykset aiheuta hämmennystä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Aina voi joku sairastua vatsatautiin viimeisenä yönä ennen peliä tai loukkaantua viimeisessä jääharjoituksessa. Annamme kokoonpanot julki mahdollisimman myöhään, ettei tarvitse sitten niitä eestaas muutella, Summanen selitti.

Mitään taktikointia ei päävalmentajan mukaan asiaan liittynyt.

Aloittava maalivahti sen sijaan varmistui jo perjantaina, kun leijonajoukkueen johto vahvisti huhun Buffalon Mika Norosen pelaamisesta.

Aikuisten MM-kisojen ensikertalainen Noronen loisti Eurosarjan toisessa finaalissa Ruotsia vastaan ja oli torjumassa Suomelle nuorten maailmanmestaruutta vuonna 1998.

Teletapit taas koossa

Vaikka kokoonpanoja ei virallisesti vielä julkaistukaan, pystyi perjantain jääharjoituksia seuraamalla ja hieman rivien välistä lukemalla päättelemään paljon.

Eurosarjan finaalissa loistanut ketju Ville Peltonen-Olli Jokinen-Tomi Kallio luisteli jatkuvasti yhdessä myös perjantaina, eikä sen hajottamiseen pitäisi olla mitään perusteita.

Myös tuttu Teletappi -ketju nähtäneen tositoimissa Yhdysvaltoja vastaan. Timo Pärssinen, Jukka Hentunen ja Niko Kapanen harjoittelivat samassa ketjussa jäällä, ja aamupäivällä kolmikko pyörähti paikallisessa urheiluliikkeessäkin yhdessä.

Ylivoimaankin on tarjolla kaksi selkeää, kätisyyksiltään yhteensopivaa pakkiparia. Oikealta laukova Jere Karalahti ja leftin puolen Petteri Nummelin muodostivat parin jo Eurosarjan finaaleissa.

NHL-avut Sami Salo (oikea) ja Janne Niinimaa (vasen) puolestaan harjoittelivat yhteispeliä perjantaina.

Jenkeillä koossa tasainen joukkue

Yhdysvallat on aina vaikea vastustaja mille tahansa maalle, vaikka viime keväänä Suomessa joukkue romahtikin peräti karsintasarjaan sijoittuen lopulta 13:nneksi.

Supertähdillä eivät jenkit tälläkään kertaa pullistele, mutta New Jerseyn nuoren huippusentterin Scott Gomezin poisjäännistä huolimatta joukkueessa on runsain mitoin NHL-rutiinia ja -taitoa.

Maalia vartioinee Suomea vastaan New York Rangersin ykkösvahti Mike Dunham .

Hyökkäyskaluston kärkiniminä jyräävät Buffalon Chris Drury ja Mike Grier , Washingtonin Bates Battaglia ja Jeff Halpern sekä Floridan Matt Cullen ja Dallasin Blake Sloan .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vain puolustus näyttää etukäteen hataralta, mutta takalinjoillekin Yhdysvallat hakee yhä kahta vahvistusta taalaliigasta.

- Yhdysvallat on yksilötasolla todella kova, mutta tärkeämpää on se, millaisen joukkueen he saavat siitä hitsattua, Summanen arvioi avausvastusta.

- Jos heillä loksahtavat asiat kohdalleen joukkueena, tulee pelistä erittäin vaikea, Summanen uskoo.