Urheilu

Prahan kevät

TS/Arto Takala<br />Kirjoittaja on jääkiekkovalmentaja ja entinen maajoukkuemaalivahti.
TS/Arto Takala
Kirjoittaja on jääkiekkovalmentaja ja entinen maajoukkuemaalivahti.

Jorma Valtonen

Allekirjoittaneella oli ilo ja kunnia aikanaan edustaa Suomea Prahan MM-kisoissa vuonna 1972. Kuten tunnettua, aika kuluu nopeasti ja ihmisen muisti on lyhyt - ja valikoiva. Kyseisistä kisoista on kuitenkin jäänyt mieleen monta mieluista asiaa, valittiinhan minut silloin MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi.

Yksi hyvin voimakkaasti mieleen jäänyt asia oli kisojen tunnelma. Silloin elettiin ns. "Prahan kevään" kansannousun jälkimaininkeja, ja sen aikaisen Tshekkoslovakian ja Neuvostoliiton keskinäiset ottelut olivat enemmänkin "vapaussotaa" kuin vain tavallisia MM-kisaotteluja. Tshekit voittivat Neuvostoliiton ja samalla MM-kultaa.

Suomen mitali kuihtui silloin Ruotsi-ottelun viimeisessä erässä kolme kertaa peräkkäin hävittyyn oman p-pisteen aloitukseen, josta kolmannella kerralla Ruotsi teki tarvittavan mitaliin riittäneen maalin. Tasan kaksikymmentä vuotta myöhemmin tuli Prahasta sitten hopeaa. Ruotsi oli taas edellä.

1972 pelasimme maailmanmestari-Tshekkoslovakiaa vastaan hyvän ottelun, joka ratkesi vasta kolmannessa erässä, kun läpiajossa sain kiekon haalittua alleni mutta seuraavat vastustajat tulivat vauhdilla työntäen maalivahdin kiekkoineen maaliin - ja keskeltä aloitettiin. Ihmettelin siinä, missähän meidän pakistomme mahtoi olla tuomariston ratkaisusta puhumattakaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kisojen ihmeellisyyksiin kuului myös Suomen häviö Sveitsille 3-2. Siinä pelissä voisi sanoa kiekon pyörineen Sveitsin maalin tuntumassa 55 minuuttia kokonaispeliajasta, mutta jääkiekko on peli, jossa maalit ratkaisevat.

Suomen maajoukkueella on aina ollut pelisysteemi. Pelisysteemin merkitys, varsinkin puolustuspelaamisen osalta, on viimeisten parinkymmenen vuoden kuluessa noussut isoon rooliin. Ennen maalivahdit torjuivat pelissä keskimäärin 30-45 laukausta. Nykyään monesti ei päästä edes pariinkymmeneen torjuntaan.

Lillehammerin olympialaisissa kaikki pelaajat hokivat " kun pelataan vain systeemin mukaan" niin kaikki menee hyvin. Päävalmentaja Curt Lindström oli saanut asiansa hyvin myytyä joukkueelle, ja joukkue menestyi.

Nyt Summanen on ajamassa uutta pelisysteemiä maajoukkueeseen. Nähtäväksi jää, miten se toimii ja miten se eroaa kaikkien SM-liigajoukkueidenkin harjoittamasta keskialueen odottelusta, jota nähtiin loppuotteluissakin väläyksenomaisia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Ilmastollisestikin Prahassa on todella kevät. Silloin, yli 30 vuotta sitten, koko Praha eli vielä vapautumisensa huumassa ja meno oli sen mukaista kaupungilla. Ihmiset olivat iloisia ja välittömiä ja oluttakin virtasi.

Toivottavasti pelaajamme pääsevät nauttimaan menestyksestä ja oluesta nytkin - kun pelit on pelattu! Onnea matkaan Leijonat.

• Kirjoittaja on jääkiekkovalmentaja ja entinen huippumaalivahti.