Aalto ja
Almenoksa ovat huippukunnossa

TS/Riitta Salmi<br />Annukka Almenoksa osoitti toipuneensa loukkaantumisistaan ja olevansa Suomen naisten ykkösvoimistelija. Almenoksa voitti kaikki Raision GYM-kisan telinekohtaiset loppukilpailut.
TS/Riitta Salmi
Annukka Almenoksa osoitti toipuneensa loukkaantumisistaan ja olevansa Suomen naisten ykkösvoimistelija. Almenoksa voitti kaikki Raision GYM-kisan telinekohtaiset loppukilpailut.

MARIA LEHTOVAARA

Turkulaiset telinevoimistelijat olivat erinomaisessa vireessä Raisiossa järjestetyssä GYM-sarjan osakilpailussa. Sunnuntain telinekohtaisissa finaaleissa Turun Pyrkivän Annukka Almenoksa oli paras kaikilla neljällä telineellä. Turun Urheiluliiton Sami Aalto puolestaan pokkasi kaksi ykkössijaa ja hevoselta koko päivän korkeimmat pisteet 9,600, jotka ovat jo kansainvälisestikin kovaa luokkaa. Ilmankos Aalto näytti sarjansa jälkeen kotiyleisölle myös päivän komeimmat tuuletukset.

- Kun jännitys purkautuu, ei sitä koskaan tiedä, millaiset tuuletukset irtoaa, Aalto virnisti.

- Ihan pientä virhettä oli vielä, mutta kyllä suoritus ja pisteet alkavat nyt olla aika lailla maksimissaan, Aalto arveli.

Hevonen on tällä hetkellä Aallon vahvin teline - jopa niin vahva, että haaveissa siintää kevään EM-kisoissa Sloveniassa vain kahdeksalle parhaalle tarkoitettu hevosen loppukilpailu. Aalto, 23, on tällä hetkellä vahvassa kunnossa myös kuusiottelua ajatellen. Sunnuntaina Aalto ylitti yhdeksän pisteen rajan hevosen lisäksi myös renkailla ja permannolla, jolta tuli toinen voitto.

Sunnuntaina Raisiossa kisattiin telinekohtaisesti, joten ottelupisteitä ei kerätty yhteen. Mielessään Aalto kuitenkin summasi niitä varsin tyytyväisenä.

- Oli varmasti elämäni paras kisa. Millään telineellä ei tullut isoja virheitä. Yleensä tulee aina kuitenkin jollain joku isompi virhe, Aalto muisteli.

Almeoksa nautti kisakunnostaan

Almenoksa, 18, innostui niin ikään kuvailemaan sarjojensa kuntoa paremmiksi kuin koskaan ennen. Pitkään nilkka- ja rannevammojen kanssa kamppaillut Almenoksa ilmiselvästi nautti päästessään taas kilpailemaan vailla suurempia vaivoja.

- Puoleentoista vuoteen en ole pystynyt tekemään kaikki neljään telinettä läpi. Olen todella onnellinen, että pystyin siihen nyt kaksi kertaa, Almenoksa ynnäili viikonlopun saalistaan.

- Kiitos vain valmentajille, etteivät antaneet minun lopettaa loukkaantumisiin, Almenoksa kiitteli taustajoukkojaan.

Saatuaan kiropraktikon avustuksella itsensä vähitellen kuntoon ja löydettyään samalla taas motivaationsa, Almenoksa on nousemassa jälleen kansainvälisen tason voimistelijaksi. Viime syksyn MM-kisat menivät loukkaantumisten takia pieleen, ja samalla haihtui pitkäaikainen toive olympiakisoista, sillä olympiapaikat jaettiin MM-menestyksen perusteella.

Vaikka Ateenan kisat jäivät haaveeksi, Almenoksa ynnäili viikonloppuna tyytyväisenä omia neliottelun pisteitään.

- Näillä olisi MM-kisoissa irronnut olympiapaikka. Tuntuu hyvältä, kun sain osoitettua, että terveenä olisin siihen pystynyt, hän perusteli.

Ennen vapun aikaan Amsterdamissa käytäviä EM-kisoja Almenoksa pyrkii saamaan sarjoihinsa vielä lisää vaikeutta. Kaksi vuotta sitten Almenoksa oli EM-kisoissa neliottelun finaalissa ja sijoittui 17:nneksi.

- Nyt tavoite on päästä taas loppukilpailuun ja yrittää sitten parantaa sijoitusta, Almenoksa suunnittelee jo.

Jos Almenoksan yhä nousevaan kuntokäyrään löytyy hyvä selitys vihdoin taakse jääneistä vammoista, yhtä yksinkertaista perustelua ei ole Aallon nykykunnolle. Kesällä MM-kisojen alla Aalto treenasi todella kovaa, mutta syksy meni löysemmin MM-pettymyksestä toipuessa ja ammattikorkeakouluopintoihin keskittyen.

- Ilmeisesti rutiini alkaa olla niin kova, että vähän vähempikin harjoittelu riittää, Aalto arveli.

Aallon ja Almenoksan taustalla turkulaisten menestystä täydensivät hienosti nuoremman polven voimistelijat, Pyrkivän Aaron Hotanen ja TuUL:n Siiri Lehtiö , jotka molemmat olivat lunastaneet kaksi paikkaa telinefinaaleihin ja pääsivät näyttämään taitonsa kotiyleisölle.

Lehtiö sai komean alun ensimmäiselle vuodelleen naisten sarjassa, sillä hänet nimettiin viikonlopun suoritusten perusteella naisten PM-joukkueeseen. Miesten ja naisten Pohjoismaiden mestaruuksista kilpaillaan ensi viikonloppuna Malmössä Ruotsissa.

Miehissä löytyy laajaa tasoa

Miesten sarjassa voitot jakaantuivat monelle voimistelijalle. Aallon lisäksi kaksi voittoa keräsi Tampereen Riku Koivunen (nojapuut ja rekki). Espoon Telinetaitureiden Olli Torkkel voitti odotetusti renkaat hyvin pistein 9,500, ja jalkavaivasta toipuva Jyväskylän Voimistelijoiden Jani Tanskanen oli paras hypyssä.

Suomen Voimisteluliiton päävalmentaja Mika Holopainen oli tyytyväinen viikonvaihteen esityksiin.

- Monella telineellä nähtiin kansainvälisen tason suorituksia, joten suunta näyttää olevan taas ylöspäin. Jos onnistumme täydellisesti EM-kisoissa, niin meillä on mahdollisuus jopa useampaan finaalipaikkaan, uskoi Holopainen.