Urheilu

Ferrari otti mallia McLarenin keulasta

LK/REUTERS<br />Michael Schumacher nautti perjantaina päästessään kokeilemaan uutta Ferraria.
LK/REUTERS
Michael Schumacher nautti perjantaina päästessään kokeilemaan uutta Ferraria.

HEIKKI KULTA

Jännityksellä odotettu Ferrarin F2004-auton uusi keula paljastui perjantaina pitkälti samanlaiseksi kuin minkä McLaren ideoi omaan MP4-19 -uutuuteensa.

Michael Schumacher ajoi koleassa Fioranossa yhteensä 34 kierrosta uudella Ferrarilla. Vikkelin kierros 56,835 oli nopein, mihin uusi auto koskaan pystynyt ensimmäisenä testipäivänään.

Murhaavan ylivoimainen F2002 aloitti ajalla 58,620 ja ja viime vuoden voittaja-auto F2003-GA starttasi ajalla 57,045. Fioranon rataennätys 56,338 on Schumacherin nimissä GA-autolla ja ajettu 29. maaliskuuta 2003.

- Sain heti hyvän tunteen uudessa autossa. En tarvitse kuin muutaman kierroksen riittävän fiilingin saavuttamiseen. Balanssi oli heti hyvä, Schumacher selvitti.

- Olen riittävän onnellinen siitä, että ensimmäisen testipäivä vihdoin koitti. Kierrosajat olivat hyviä ja pysyivät tasaisina.

- Erityisen mukavaa oli tarjota näin iloinen syntymäpäivälahja puheenjohtaja Luca di Montezemolon yksivuotiaalle Maria -tyttärelle, Schumacher kehaisi diplomaattisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

F2004-auto esiteltiin maanantaina viime vuoden etusiivekkeellä. Jo silloin luvattiin, että varsinainen siipi on kiinnostava uutuus.

Perjantaina paljastui, että Renaultilta värvätyn aerodynamiikan taiturin John Ileyn johtaman insinööriryhmän siivekeratkaisu perustui McLarenin kanssa samanlaiseen ideologiaan.

Ferrarilla on nyt etusiivessä kolme tasoa entisen kahden sijasta. Kun ennen siiveke muistutti keskiosaltaan lusikkaa, nyt se on saanut enemmän kurvikkuutta. Sivulevyt ovat ylhäältä kapeat ja alempaa laajemmat.

Ferrari vielä törmäystestiin

Italian talvinen sää asettaa rajoituksia Ferrarin testiohjelmaan. Perjantaina oli aurinkoista, mutta elohopea ei kavunnut kuin parhaimmillaan kymmeneen asteeseen. Iltapäivällä oli enää kolme astetta.

Schumacherin on tarkoitus ajaa myös lauantaina Fioranossa ja ensi viikolla Mugellossa. Jos sää oikuttelee, Ferrari voi siirtää testinsä Valenciaan.

Tekninen johtaja Ross Brawn paljasti, että F2004 -autolla on vielä takaosan törmäystesti suorittamatta. Pakollinen testi on ohjelmassa heti maanantaina.

Toinen uusi Ferrari saadaan valmiiksi helmikuun alkupäivinä ja kolmaskin helmikuun puolivälissä.

Uusi auto on käytännössä pakko saada avauskilpailuun, sillä pääsuunnittelija Rory Byrnen mukaan uuden moottorisäännön edellyttämää jäähdytyssysteemiä ei pystytä rakentamaan vanhaan autoon. Jos jäähdytys ei toimi, moottori ei kestä vaadittua 800 kilometriä.

Schumille lisää päävastustajia

Schumacher ajoi Valenciassa vanhalla Ferrarilla kolme tiukkaa päivää rengastestejä ja hän paljasti, että työ oli palkitsevaa myös uuden auton kannalta.

- Olin tyytyväinen nähtyäni työmme tulokset. Meidän oli pakko löytää rohkaisevia tuloksia ja pystyimme löytämään ne. Meillä on taas nopeammat renkaat, jotka auttavat työtämme.

- Jos uusi auto olisi syntynyt täysin eri projektilla kuin vanha malli, meillä olisi ongelmia. Nyt autot ovat perusfilosofialtaan samanlaiset, jotka rengastietoutemme tulee suoraan F2004:n hyödyksi.

- MM-sarjasta tulee huipputasainen. Sanoin maanantaina, että McLaren on päävastustajamme tässä vaiheessa, mutta Valencian kokemusten perusteella voin lisätä Williamsin ja myös Renaultin samaan kahinaan mukaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pahimmat vastustajani ovat veljeni Ralf Schumacher, Juan Pablo Montoya, Kimi Räikkönen ja vuoden oppipoika-aikansa karaisema Fernando Alonso , joka on myös valmis taistelemaan mestaruudesta, Schumi enteilee.

Ralf Schumacher joutui lähtemään Valencian testeistä sairaalaan Itävaltaan kovien munuaiskipujen vuoksi. Lääkitys tehosi ja saksalainen palaa testitöihin Barcelonassa.

Heidfeld uusi Jordanin tähti

Jordan-talli julkisti vihdoin ensimmäisen kilpakuljettajansa. 26-vuotias saksalainen Nick Heidfeld pelastaa F1-uransa jatkumisen brittitallin riveissä. Hänen tallikaverikseen eturivissä pyrkivät britit Ralph Firman ja Allan McNish , mutta myös kuuden miljoonan dollarin tukiaisilla markkinoilla liikkuva Italian Giorgio Pantano on kuvassa mukana.

GP-kisaisäntien joukkoon kärkkyvä Dubai on herättänyt huomiota, kun sheikki Maktoum al Maktoum on ehdottanut uuden A1-talvisarjan käynnistämistä F1-urheilussa. Kisoja ajettaisiin A1-tunnuksen mukaan Afrikassa, Aasiassa, Arabiassa ja Australiassa, ja talleja houkutellaan mukaan muhkeilla rahapalkinnoilla.