Urheilu

Rosberg uskoo näyttönsä riittävän

LEHTIKUVA<br />Formula ykkösiin vakaasti
LEHTIKUVA
Formula ykkösiin vakaasti

HEIKKI KULTA

Nico Rosberg - 18 vuotta ja 7 kuukautta - piti torstaina ensimmäisen lehdistötilaisuutensa Suomessa. Englannin kielellä, totta kai, kun suomi ei suussa taivu.

- Isäni ei ollut koskaan kotona, kun olin lapsi eikä siksi voinut opettaa. Miten olisin voinut oppia suomea. On sääli, etten taida kieltä - varsinkin nyt, kun olen edennyt formulaurallani jo tähän pisteeseen, vuodatteli Rosberg, joka sujuvasti puhuu saksaa, italiaa ja ranskaa englannin ohella.

Nuorukaisen olemus kihelmöi jännittävästä odotuksesta.

Williams-BMW:n testisopimus on kutkuttava tavoite, vaikka valinta näyttää päätyvänkin torstaina Valencian testeissä uuden epävirallisen kierrosennätyksen 1.09,161 tykittäneeseen Brasilian Antonio Pizzoniaan.

- Viime viikolla Barcelonan testissä annoin kaikkeni ja uskon tehneeni suuren vaikutuksen talliin. Olen tyytyväinen siihen, mitä saavutin. Se oli parasta, mihin pystyin eikä jäänyt mitään yksityiskohtaa, jonka voisin väittää tekeväni paremmin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Enkä tehnyt vain omaa parastani, vaan hyvää testityötä tallille millä tahansa mittapuulla, Nico korosti.

Rosbergin tietojen mukaan valintaprosessi on yhä kesken. Pizzonia antaa omia näyttöjään nyt Valenciassa ja ensi viikolla Barcelonassa on vielä Nelson Piquet juniorin vuoro.

Testipaikkoja paljon auki

- Jos Barcelonan näyttöni ei riitä Williamsille, en ole pettynyt, koska parempaan en ainakaan olisi pystynyt, Nico vakuuttaa.

Williamsin päätöstä odotellessaan Rosberg voi vain toivoa parasta.

- Jos talli valitsee jonkun toisen, ei ole hyväksi olla kiinni pelkästään Williamsissa. Barcelonassa todistin potentiaalini muillekin talleille, ja jos ei Williamsilla tärppää, juttelemme sitten muiden tallien kanssa.

- Kehitykseni kannalta olisi ihanteellista saada jonkinmoinen testisopimus F1-tasolle jo täksi vuodeksi, Nico korostaa.

Testipaikkoja voisi löytyä vaikka Ferrarilta, Jaguarilta, Sauberilta tai Jordanilta, joiden kuljettajakiintiöt ovat vielä vajaat.

Michael mieltyi Nicon fysiikkaan

Williamsin kilpakoordinaattori Sam Michael kiisti torstaina, että talli olisi tehnyt lisäsopimuksia testitöistä. Avoimesti hän ylistää Rosbergin suoritusta Barcelonassa.

- Nico teki todella hyvää työtä. Hänen palautteensa autosta oli vakuuttavaa ja hän oli parantanut fysiikkaansa valtavasti sitten joulukuisen Jerezin testin, Michael kiitteli.

Rosberg harjoitteli Jacques Villeneuven kuntovalmentaja Erwin Köllnerin kanssa joulukuusta lähtien Itävallassa peräti kuusi tuntia päivässä. Kuntogurulla on käytössään auton g-voimia simuloiva laitteisto, joka kasvatti kummasti Rosberginkin niskalihaksistoa.

- Barcelonan testissä ajoin 80 kierrosta kumpanakin päivänä ilman fyysisiä ongelmia, Nico kiitteli.

Suora vertailu kisakuljettajiin

Rosberg paljasti, että Barcelonassa hänen suoritustaan verrattiin suoraan kisakuljettajien Juan Pablo Montoyan ja Ralf Schumacherin tekemisiin, vaikka suomalainen ajoi vanhalla FW25 -autolla, kun pääjehuilla oli FW26-uutuudet.

- Keskiviikkona en pystynyt ihan siihen, mihin tähtäsin. Torstaina Marc Gene käytti autoani ja perjantaina auto oli fantastinen heti aamusta lähtien. Silloin tuntui jo niin kotoisalta kuin olisin ajanut F1-autolla kolme vuotta, Nico selvitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Edessä paluu F3-arkeen

Loppujen lopuksi Rosberg oli vain kymmenyksen hitaampi kuin Gene ja kolme kymmenystä Montoyan perässä.

- Olen onnellinen, sillä en tehnyt talliin vaikutusta vain kierrosajoilla, vaan myös omalla työlläni insinöörien kanssa ja ymmärrykselläni autosta.

Talvisen F1-unelman jälkeen Rosbergiä odottaa joka tapauksessa paluu F3-arkeen. Hän ajaa Keke -isänsä johtamassa Team Rosberg -tallissa, joka nousee Eurosarjassa Opelin ykkösmiehistöksi.

- Ainoa realistinen tavoite on mestaruus, Nico tokaisee lyhyesti.