Urheilu

Safin löi Roddickin matkallaan välieriin

LK/AFP<br />Marat Safin (vas.) juhlii ja maailmanlistan ykkönen Andy Roddick poistuu pettyneenä näyttämöltä.
LK/AFP
Marat Safin (vas.) juhlii ja maailmanlistan ykkönen Andy Roddick poistuu pettyneenä näyttämöltä.

Venäjän Marat Safin järjesti toistaiseksi suurimman yllätyksen tämänvuotisessa Australian avoimessa tennisturnauksessa. Safin juhlisti 24:ttä syntymäpäiväänsä kukistamalla miesten kaksinpelin puolivälierässä maailmanlistan kärjessä majailevan Yhdysvaltain Andy Roddickin lukemin 2-6, 6-3, 7-5, 6-7, 6-4.

Safin, joka oli sivussa lähes koko viime vuoden loukkaantumisen takia, voitti amerikkalaisen kolme tuntia ja 23 minuuttia kestäneen korkeatasoisen kamppailun jälkeen.

- Olin alkanut todella kaivata tennistä, siksi pelasin niin hyvin tänään. Mutta olen tehnyt paluun, Safin julisti.

Roddick, 21, aloitti ottelun vahvasti ja voitti Safinin helppojen virheiden sävyttämän ensimmäisen erän 26 minuutissa. Mutta ottelun toisessa sekä kolmannessa erässä Jarkko Niemisen toisella kierroksella pudottanut Safin alkoi painostavalla pelityylillään hallita ottelua ja kirjasi molemmat erät nimiinsä.

Neljännessä erässä kaksikko piti vakuuttavasti omat syöttövuoronsa, ja ratkaisu siirtyi katkaisupeliin. Siinä Safin kuitenkin hermoili, ja amerikkalainen voitti katkopallot puhtaasti 7-0.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viidennen erän yhdeksäs peli oli ratkaiseva. Safin löi verkolta komean lentolyönnin ja mursi Roddickin syötön siirtyen 5-4-johtoon. Roddickilla oli Safinin syöttäessä vielä kaksi murtopalloa, mutta venäläinen kokosi itsensä ja nousi otteluvoittoon.

Safin, joka voitti Yhdysvaltain avoimet 2000 ja oli Australiassa loppuottelun häviävänä osapuolena kaksi vuotta sitten, jakoi kunniaa vastustajalleen.

- Hän on kehittynyt uskomattoman paljon viime kerrasta, kun pelasimme vastakkain. Hänen syöttönsä ovat niin hyviä, Safin mietti.

- En ymmärrä, mutta ei auta kuin niellä tappio. Kaikki kunnia Safinille. Hän pelasi upeasti, Roddick lausahti.

Agassin voittoputki jatkuu

Safin kohtaa välierässä neljänneksi sijoitettu Andre Agassin. Amerikkalainen selvisi helpommin jatkoon, kun hänen ranskalainen vastustajansa Sebastian Grosjean joutui jättämään ottelun kesken toisessa erässä venähtäneen nivusen takia.

Agassi johti ottelua tuolloin numeroin 6-2, 2-0.

- Heti kämmenlyöntini jälkeen tunsin kovaa kipua jalassani. Sen jälkeen liikkuminen tuntui todella vaikealta ja minun oli luovutettava, yhdeksänneksi sijoitettu Grosjean kertoi.

Agassi on nyt pelannut Melbournessa 26 ottelua peräkkäin ilman tappiotta. Viidettä turnausvoittoaan tavoitteleva amerikkalainen suhtautui tiistain voittoon rauhallisesti.

- Olisin ehdottomasti halunnut pelata ottelun loppuun. En toivo minkään kamppailun päättyvän loukkaantumiseen, Andre Agassi sanoi.

Mauresmo joutui luovuttamaan

Naisten kaksinpelissä Belgian maailmanlistan kärkinimi Justine Henin-Hardenne päihitti yhdysvaltalaisen Lindsay Davenportin lukemin 7-5, 6-3. Davenport johti avauerää jo 4-0.

Neljänneksi sijoitetun Amelie Mauresmon turnaus päättyi puolivälieriin selkävamman takia.

Mauresmon epäonni avasi tien välieriin turnauksen yllätysnimelle Fabiola Zuluagalle . Zuluaga, 25, on kautta aikojen ensimmäinen kolumbialainen, joka on selviytynyt Grand Slam -turnauksen välieriin.