Urheilu

Janne Salmi tärkeänä esikuvana junioreille

TS/Arto Takala<br />Turun Suunnistajien lupaavaan juniorikaartiin kuuluvat Tuulia ja Aleksi Mattila hioivat viime viikolla taitojaan Janne Salmen (oik.) järjestämässä yöharjoituksessa.
TS/Arto Takala
Turun Suunnistajien lupaavaan juniorikaartiin kuuluvat Tuulia ja Aleksi Mattila hioivat viime viikolla taitojaan Janne Salmen (oik.) järjestämässä yöharjoituksessa.

MERJA KALLIKARI

Turun Suunnistajat juhlii tällä kaudella 50 vuoden mittaista seurataivaltaan. Juhlavuosi pääsee vauhtiin lauantaina Naantalissa, jossa seura järjestää pitkän talven piristeeksi kaikille avoimen viestikilpailun.

- Järjestämme vuoden aikana kaikkiaan 50 erilaista tapahtumaa, joista viisi on vähän muita isompia, kertoo juhlavuotta ideoinut Janne Salmi.

Salmi korostaa kasvattajaseuransa tukea ja henkistä merkitystä omalle huippu-uralleen. Turun Suunnistajat on ainoa suomalaisseura, jonka paidassa hän on kilpaillut.

- Kun 1991 lähdin vuodeksi Norjaan, kaikki pitivät selvänä, että vaihdan johonkin muuhun seuraan tullessani takaisin Suomeen. Itse en sitä edes harkinnut, sillä meillä oli hyvä porukka, jonka olin tuntenut pienestä asti, Salmi kertoo.

Salmi kummasteleekin suunnistajia, jotka luulevat tiettyjen seuravärien antavan lisäpotkua henkilökohtaiselle uralle.

- Tilanne on huolestuttava, jos urheilija alkaa ajatella, mitä seura tekee tai kaverit tekevät. Suunnistuksessa kaikki on lopulta itsestä kiinni. Viestivoitotkaan eivät tunnu missään, jos ne on saavutettu huippujen keräilyporukalla. Se on sellaista virkamiestoimintaa, Salmi naurahtaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraviestien merkitys tunnetasolla suuri

Janne Salmen palkintokaapista löytyy komea rivi suunnistuksen MM-mitaleita, mutta maailmanmestari arvostaa Turun Suunnistajien viestisaavutukset vähintään yhtä korkealle.

- Kyllä viimeisin Jukola-voitto kolahti tunnetasolla enemmän. MM-mitalit tuovat toki tärkeitä lisäresursseja henkilökohtaisen uran jatkamiseen, mutta seuraviestit jättävät positiivisempia muistoja, koska joukkueessa on kavereita, joiden kanssa on kasvanut, Salmi pohtii.

Maajoukkuemies on kasvattiseurassaan tärkeä esikuva ja valmennuspäällikkö, joka tasoittaa tietä nykyisille ja tuleville huipuille.

- Olen aikaisempaa tietoisemmin esimerkkinä harjoituksissa. Se motivoi myös itseäni. Lisäksi teen paljon työtä sponsoriasioiden kanssa, koska ison porukan pyörittäminen on taloudellisesti vaativaa, Salmi tietää.

- Tänä vuonna varoja vie myös seuramaja Alppila, sillä 10 vuotta vuokralla ollut talo ostetaan vihdoin seuran omaksi.

Vahvat perinteet tukevat menestystä

Huippu-urheilu on näkyvä osa Turun Suunnistajien toimintaa, mutta arvokasta työtä on tehty myös kuntoliikunnan ja nuorisourheilun hyväksi.

- Kun aloimme 1990-luvulla menestyä suurviesteissä, seura oli yhtä kuin seuran miehet. Nyt on tultu takaisin siihen, että seuratoiminta on paljon muutakin, Salmi toteaa.

- Viime aikoina olen tosin miettinyt, onko mahdollista, että laaja toiminta yhdistetään huippu-urheiluun. Monipuolisuus on tietysti antoisaa, mutta huipuilla voi olla helpompaa seurassa, jossa ei yritetä muuta kuin menestyä.

Salmen mukaan seuran menestystavoitteet ovat nyt samankaltaiset kuin 15 vuotta sitten. Toiveet kääntyvät erityisesti seuran junioreihin, joiden tukena on vahva seurahenki ja pitkät perinteet.

- Kisoissa on hienoa, kun koko seura kannustaa maalisuoralla, toteaa 15-vuotias Tuulia Mattila.

Hänen 18-vuotias veljensä Aleksi on samoilla linjoilla.

- Seurahenki syntyy yhteisharjoituksissa, leireillä ja kisamatkoilla. Se on sitä hengen luontia, että osallistuu itsekin aktiivisesti harjoituksiin.

Aleksi kertoo ottavansa mielellään mallia seuransa huippunimistä.

- Kun treeneissä on kova taso, tulee itsekin tsempattua ja ajateltua, että muutaman vuoden päästä menen yhtä kovaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy