Olympialaiset

Koripallofinaali tuli sentään
USA:ssa suorana tv:stä

Sydneyn olympialaiset Yhdysvaltoihin televisioinut NBC-yhtiö yllätti katsojansa sunnuntaina. Tavoistaan poiketen NBC lähetti koripalloilun kultamitaliottelun Yhdysvaltain ja Ranskan välillä suorana osissa maata. Muissa kisatapahtumissa yhtiö noudatti tavallista tapaansa, eli kuva näkyi noin 16 tuntia tosiajan jälkeen.

Koripallon loppuottelukaan ei näkynyt joka puolella maata suorana. Katsojat maan itä- ja keskiosissa näkivät ottelun suorana, sen sijaan läntisissä aikavyöhykkeissä ottelu nähtiin jälkilähetyksenä.

Koripallo-ottelu merkitsi suurta poikkeusta tv-yhtiön tavalliseen tapaan, sillä sunnuntai-iltapäivän muut tapahtumat nähtiin jälkilähetyksinä, mm. avajaisten ilotulitus televisioitin 12 tuntia tapahtuman jälkeen, nyrkkeilyn loppuottelut 16 tuntia myöhässä. Eikä koripallo-otteluakaan mainostettu ruudussa suorana lähetyksenä, ruudussa ei ollut merkintää tosiaikaisuudesta.

NBC:n olympiaohjelmien katsojaluvut eivät nousseet odotetulle tasolle. Iso aikaero, Yhdysvaltain itärannikko on 15 tuntia edellä Sydneyä, ilmeisesti vaikutti siihen, että katsojaluvut jäivät alle tavoitteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mainostajille NBC oli taannut katsojaluvuksi 16,1 Nielsenin katsojaindeksillä. Ilmoittajat maksoivat tuolla arvolla 600 000 dollaria 30 sekunnin ajasta parhaimpaan katseluaikaan alkuillasta. Korvatakseen puutteen NBC lähetti mainoksia ylimääräisiä kertoja.

Lauantaina Nielsenin katsojaindeksi oli vain 10,5, joka oli pienin koko kisojen aikana. Yksi piste vastaa hieman yli miljoonaa kotitaloutta, eli lauantaina kisakanavan oli valinnut reilut kymmenen miljoonaa amerikkalaista taloutta.

Katsojamäärät olivat Sydneyn tapahtumista noin 35 prosenttia pienemmät kuin Atlantan kisoissa 1996 ja 21 prosenttia pienemmät kuin Soulin kisoissa 1988.

NBC valitsi jälkilähetykset sen takia, että sen mielestä se sopi katsojille paremmin. NBC olisi voinut televisioida useita amerikkalaisia kiinnostavia tapahtumia aikataulullisesti myös suorana, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut.