Nanoselluloosasta jopa laihdutusherkkuja
Puupölkyt opittiin hajottamaan sellukuiduiksi 1800-luvulla. Siksi elämme paperin ja muiden sellutuotteiden keskellä. Mitä saadaankaan, kun hajotetaan itse sellukuitu vielä pienemmiksi kuiduiksi!
Selluloosakuitu on pari, kolme millimetriä pitkä ja muutamia millimetrin sadasosia leveä. Nanomaailmassa millimetrin sadasosat ovat huikeita, kymmenientuhansien nanometrien etäisyyksiä.
Mikro- ja nanoselluloosasta puhutaan, kun ainakin yksi ulkomitta on alle sata nanometriä.
Nanoselluilla on kiehtovia ominaisuuksia. Ne ovat lujia ja jäykkiä. Niistä voidaan valmistaa läpinäkyviä, tiheitä ja joustavia kalvoja. Aalto-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat valmistaneet koivufibrilliselluloosasta kalvoa, joka voidaan kiinnittää monenlaisiin pintoihin.
Nanosellua on helppo muokata. Se imee, pidättää ja luovuttaa vettä hallittavalla tavalla. Se valmistetaan uusiutuvasta raaka-aineesta, ja se hajoaa biologisesti.
Näin monen edun yhdistelmä antaa lukemattomia sovellusmahdollisuuksia, kuten alan ihmisillä on tapana sanoa.
Nanosellu muuttaa myös ruokapakkauksen sisältöä. Tavallista selluloosaa on jo pitkään lisätty ruokiin sakeuttajaksi, kalorien vähentäjäksi ja kuitupitoisuuden kasvattajaksi. Nanoselluloosan uskotaan sopivan tarkoitukseen vielä paremmin.
Mikrofibrilloidun selluloosan avulla voidaan valmistaa pitkään säilyviä, vähärasvaisia vispikermoja tai pakastettuja kermavaahtoja. Keittojen ja kastikkeiden mekaanisia ominaisuuksia ja siten tuntumaa suussa voidaan parantaa.
Jo viime vuosisadalla on patentoitu tekniikoita, joilla mikrofibrilloidusta selluloosasta valmistetaan rasvan kaltaisia aineita. Ne korvaavat huonoja ja lihottavia rasvoja esimerkiksi kastikkeissa ja meijerituotteissa. Ehkä lopulta saamme ruokia, joita himoitsemme vain niin paljon kuin meidän sopii syödä.
Nanosellu voi myös parantaa asuntoja, autoja, kosmetiikkaa, terveydenhuollon tuotteita ja tuhansia muita asioita.
Parhaillaan ollaan siirtymässä tutkimuksesta tuotantoon.
Suomessa UPM ja Stora Enso tuottavat nanoselluloosaa teollisuuskokeiluja varten Espoossa ja Imatralla. Pilottilaitoksia ja koetehtaita toimii myös Saksassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa.
TS-STT
LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA