Tiede

Nenä, silmät ja suu ovat koronaviruksen portteja ihmiseen – oireettomat ja lapset voivat selittää ärhäkkää leviämistä

Tarvitaan ehkä vain joitakin kymmeniä tai satoja sars-CoV-2-viruksia, jotka löytävät tiensä pahaa-aavistamattoman ihmisen ylähengitysteihin eli nenän ja nielun limakalvoille.

Ylähengitysteiden pinnalla on limaa ja kosteutta, joka yrittää torpata taudinaiheuttajia, ja suojaproteiinit tuhoavat mikrobeja paikallisesti.

Mutta joskus suojaus murtuu.

Koronavirus koostuu perintöaines RNA:sta, joka ei itse pysty lisääntymään, vaan virus kaappaa isäntäsolun käyttöönsä. Virus alkaa lisääntyä solun sisällä oman perimänsä pohjalta.

Yksi infektoitunut solu voi tuottaa kymmeniätuhansia uusia viruspartikkeleita.

Yleensä isäntäsolut, esimerkiksi ylähengitysteiden päällyskerroksen solut, kuolevat. Normaalisti nämä solut pitävät hengitysteitä puhtaina, mutta nyt ”siivous” heikkenee: yskittää, limaa alkaa kertyä ja hengitys menee tukkoon. Lisäksi käynnistyy tulehdusreaktio, joka saa aikaa taudin oireita: kuumetta, limaneritystä ja jopa nestettä keuhkoihin, jos virukset ovat levinneet sinne asti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koronaviruksen aiheuttaman taudin itämisaika 1–14 päivää, keskimäärin 4–5 päivää.

Osa tartunnan saaneista jää oireettomiksi, vaikka myös heillä virus ylähengitysteissä lisääntyisikin. Heillä on tehokas luontainen immuniteetti tai sellainen tulehdusvaste, ettei oireita synny.

Koronavirus on ainakin tuplaten niin herkkä tarttumaan kuin kausi-influenssat ja tarttumisessaan tehokkaampi kuin vuosien 2002–2003 sars-virus. Yksi koronatartunnan saanut tartuttaa tyypillisesti 2–3 henkilöä, mutta oireettomatkin voivat tartuttaa. Tartunnan saanut alkaa levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen sairastumista tai viimeistään oireiden ilmaannuttua.

Biolääketieteen professori Pentti Huovinen sanoo, että koronan ärhäkkää leviämistä selittäisi parhaiten oireettomien ihmisten ja mahdollisesti lasten aiheuttama tartuntariski.

Koronavirus leviää kosketus- ja pisaratartuntana. Leviäminen myös ilmateitse saattaa olla mahdollista, joskaan siitä ei ole kliinistä näyttöä. Viitteellistä näyttöä antaa esimerkiksi tammikuussa julkaistu kiinalaistutkimus, jonka mukaan koronavirus olisi levinnyt aerosolivälitteisesti ostoskeskuksen vessassa.

Viime viikolla puolestaan ilmestyi New England Journal of Medicine -tiedelehdessä artikkeli, jonka mukaan vuoden 2003 sars ja nykyinen koronavirus säilyvät tartuttamiskykyisinä pinnoilla ja aerosolissa varsin samalla tavalla. Aerosoli koostuu alle viiden mikrometrin kokoisista pisaroista, ja virus säilyi aerosolissa hengissä kolmekin tuntia.

– Tuo tutkimus ei osoita, että koronavirus tarttuisi ilmateitse, vaan tässä on tutkittu viruksen säilyvyyttä aerosoleissa, painottaa virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.

”En voi ymmärtää ketään, joka ei yski hihaansa. Jos yskii käsiinsä, se on sama kuin nenän limakalvo avattaisiin käsille. Ja seuraavaksi näillä käsillä sitten kosketaan toisiin. Se on sama kuin työntäisit kätesi toisen nenään tai suuhun.”

professori Pentti Huovinen

Turun yliopisto

Pisaratartunta

Koronavirus leviävät ensisijaisesti hengitystie-eritteiden välityksellä, pisaratartuntana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Riski on suuri, kun tartunnan saanut yskäisee tai aivastaa.

Yli 6 mikrometrin suuruiset pisarat voivat singahtaa suoraan toiseen ihmiseen. Aivastuksessa limaa lennähtää suusta jopa parin metrin päähän vauhdilla 160 km/t.

Tyypillisesti pisarat laskeutuvat muutamassa sekunnissa painovoiman vaikutuksesta maahan tai pinnoille vähintään 1,8 metrin päähän. Siksi nyt suositeltu sosiaalinen etäisyys on 1,5–2 metriä.

Kosketustartunta

Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta 1) suoraan toisesta ihmisestä tai 2) pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Vaaran paikkoja ovat mm. kättely ja julkisten tilojen pinnat, kuten hissin napit, ovenkahvat, kuntosalin laitteet, vessanpöntön nupit jne.

Pintojen taudinaiheuttajat saa kuriin desinfioimalla pintoja usein.

Tavanomaiset siivousaineet tehoavat koronavirukseen hyvin.

Tarttuminen ilmateitse?

Kliinisissä tutkimuksissa ei ole näyttöä siitä, että uusi koronavirus tarttuisi ilmateitse. Tämä mahdollisuus otetaan kuitenkin huomioon sairaaloissa toimenpiteiden yhteydessä.

Vuoden 2003 sars-koronaviruksen epäiltiin levinneen ilmateitse, mutta virukset eivät ole identtisiä.

Ilmateitse leviävät aerosolihiukkaset ovat alle 5 mikrometrin kokoisia pisaroita, jotka leijailevat ilmassa kymmeniä minuutteja. 1,5–2 metrin varoetäisyys ei niiden suhteen riitä.

Aerosolissa virukset voisivat kulkeutua suoraan keuhkoihin.

Ihminen tuottaa viruspitoisen pisarapilven aivastaessaan, yskiessään ja jopa puhuessaan, joten sairas ihminen etäälläkin samassa huoneessa voisi olla tartuntariski.

Pienimmät pisarat voivat leijua huoneessa jopa erittäjän poistumisen jälkeen.

Suurin riski on huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa, väkijoukoissa ja ahtaissa tiloissa, kuten joukkoliikenteessä.

Ulkona on paljon turvallisempaa kuin sisällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KÄDET!

Ratkaisevia tartunnan kuljettajia, koska ihmiset koskettelevat vähän väliä käsin kasvojaan. Suuri osa kaivaa nenää, panee sormen suuhun tai hieroo silmiä. Silmistä ja suusta viruksilla on suora reitti nenän limakalvoille.

Jutun asiantuntijat: biolääketieteen professori, ylilääkäri Pentti Huovinen ja virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta.

Kirjalliset lähteet: THL, Lääkärikirja Duodecim, Yle


Koronavirus säilyy pinnoilla

Uusi tutkimus kertoo, että koronavirus pysyy tartuttamiskykyisenä hengissä useita tunteja tai jopa vuorokausia erilaisilla pinnoilla ja aerosoleissa, jotka ovat alle 5 mikrometrin kokoisia pisaroita.

Tämän perusteella ihmiset voisivat saada viruksen ilmasta tai koskettamalla saastuneita esineitä.

Tutkimuksessa jäljiteltiin tilanteita, joissa sairas ihminen yskisi tai koskettaisi esineitä.

Ilmeni, että virusten määrät pinnoilla romahtavat nopeasti, jolloin taudinaiheuttamiskyky vähenee. Esimerkiksi aerosolissa virusten infektiokyky väheni 3 tunnissa viideskymmeneosaan.

Ei tiedetä, millä todennäköisyydellä pintaa koskettava saa tartunnan.

Säilyminen tartuttavana laboratorio-oloissa

< 3 t aerosoli

< 4 t kupari

< 24 t pahvi

< 2–3 vrk muovi, ruostumaton teräs

Lähde: The New England Journal of Medicine 17.3.2020

Sars-CoV-2-virus

Koronaviruksia tunnetaan 7, joista 4 aiheuttaa lieviä ja 3 vakavampia infektioita. Vakavimmat sars, mers ja uusin tulokas sars-CoV-2.

Sars-CoV-2 todettiin ensi kertaa Kiinassa joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksien yhteydessä.

Uuden viruksen geenirakenne on lähimpänä 2002–2003 ihmisiin tarttunutta sars-virusta ja lepakoilta löydettyjä koronaviruksia.

Koronavirukset kuuluvat eri virusryhmään kuin kausi-influenssavirukset.

Covid-19

Koronaviruksen aiheuttama tauti, lyhenne tulee sanoista corona, virus ja disease.

Levinnyt maailmanlaajuiseksi, ja WHO julisti sen pandemiaksi 11.3.2020.

Oirekuvaltaan hengitystieinfektioita ja keuhkokuumeita.

Pienellä osalla tartunnan saaneista infektio on vakava.

Menehtyneet yleisimmin iäkkäitä ja henkilöitä, joilla on perussairauksia.

Näin ehkäiset koronavirustartunnan

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut

Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona.

Vältä kättelyä.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Ulkona liikkuessasi pidä vähintään metrin etäisyys muihin ja vältä tarpeetonta oleilua julkisilla paikoilla.

Älä osallistu ryhmäharrastuksiin, tapahtumiin tai yli 10 hengen tilaisuuksiin.

Tee etätöitä mahdollisuuksien mukaan.

Älä vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona.

Lähde: THL