Aistillisia alusvaatteita kaiken kokoisille naisille

TS/Markku Ojala<br />Risto ja Marja-Riitta Lahti luotsaavat turkulaista Figura-alusvaatemerkkiä Suomessa ja maailmalla.
TS/Markku Ojala
Risto ja Marja-Riitta Lahti luotsaavat turkulaista Figura-alusvaatemerkkiä Suomessa ja maailmalla.

- Suomalainen nainen ei panosta alusvaatteisiin. Kun ranskalainen ostaa vuodessa keskimäärin yhdeksät liivit, niin suomalainen ostaa alle kolmet, turkulaisten Figura-alusvaatteiden suunnittelija Marja-Riitta Lahti kertoo suomalaisten suhtautumista alusvaatteisiin.

Marja-Riitan mukaan nainen tarvitsisi ainakin neljät liivit. Yhdet on käytössä, kahdet pesussa ja yhdet lepäämässä.

- Suomalaisella naisella saattaa olla käytössään kerralla vain yhdet rintaliivit. Kerrankin kauppaan tuli asiakas, jonka liivit olivat menettäneet elastisuutensa, vaikka olivat vain kolme kuukautta vanhat eikä nainen ollut edes pessyt niitä kertaankaan.

Liivit täytyisi pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, koska lika ja ihon eritteet haurastuttavat tekstiilin kuituja. Jokapäiväinen käyttö taas pitää liivit jatkuvasti ääriasennossa eikä anna niille tarpeeksi aikaa levätä, jotta elastisuus säilyisi.

Marja-Riitta Lahti omistaa Figura-alusvaatteita valmistavan Diamina Oy:n yhdessä miehensä Risto Lahden kanssa. Marja-Riitan äiti Aune Rekola valmisti ja suunnitteli ensimmäiset Figura-liivit Turussa 1950. 1950-luvun lopulla Figura oli Suomen suurin alusvaatemerkki, ja 1970-luvulla merkillä oli pohjoismaiden suurin liivitehdas, joka työllisti yli 700 työntekijää. Tänään yhtiön oma tehdas on Tallinnassa, mutta alusvaatteet suunnitellaan yhä Turussa.

Välillä Figura-nimen käyttöoikeus myytiin toiselle yritykselle, mutta Lahdet ostivat sen takaisin 1987. Alunperin Figuraa valmistettiin tukkumyyntiin, mutta kymmenen vuotta sitten Lahdet perustivat merkille ensimmäisen oman kaupan. Viime viikolla avasi ovansa kymmenes Figura Shop, tällä kertaa Pohjoismaiden suurimmassa kauppakeskuksessa Espoon Sellossa.

Ei mummoalusvaatteita vaan pitsejä ja värejä

Figuralla on kolme hittituotetta. Isot koot, pienet koot ja korsetit.

- Korsettien kaavoitus on meillä napakymppi. Jotkut asiakkaamme ovat sanoneet, ettei mistään Euroopasta saa niin hyviä korsetteja kuin meiltä, Marja-Riitta Lahti kertoo.

Figuran liivejä löytyy pienistä AA-kupeista aina G-kuppeihin ja ympärysmittojakin on 70-120 asti. Pienen koon rintaliivit ovat kuuluneet Figuran mallistoon jo 20 vuotta. Ison koon tuotteet on kehitetty viime aikoina.

- Kun malliston suunnittelija itsekään ei ole mikään pienikokoinen, Marja-Riitta nauraa.

Isoja kokoja on myös kaikenlaisissa kauniissa pitseissä ja väreissä. Ei tarvitse isommankaan tyytyä mummoalusvaatteisiin.

Muodissa painokankaat ja brodeeraukset

Alusvaatemuoti vaihtuu muuta muotia hitaammin. Figuralta tulee kuitenkin joka vuosi kaksi uutta mallistoa. Kummassakin mallistossa on satakunta tuotetta. Suurimmat muutokset tapahtuvat väritarjonnassa ja kankaissa sekä alushousujen mallissa.

Lahdet käyvät haistelemassa uusia tuulia Ranskassa, josta he myös ostavat kankaat.

- Vaikeinta on ennakoida, mitkä trendit kantautuvat Suomeen asti. Esimerkiksi neonväriset alusvaatteet eivät ikinä myynneet Suomessa, vaikka olivat aikoinaan maailmalla iso hitti.

Suomalaiset ovat vasta hiljakkoin oppineet käyttämään alusvaatteissa värejä, mutta yhä kaksikolmasosaa osaa Figuran myynnistä on mustia ja valkoisia alusvaatteita.

Tänä syksynä alusvaatteiden uudet jujut ovat painokankaissa ja läpinäkyvien kankaiden brodeerauksissa. Muodikkain väri on ruskea, kuten päällysvaatteissakin.

Jouluna tosin myy vuodesta toiseen puna-mustat alusvaatteet.

Sanna Suopanki

TS/Markku Ojala
TS/Markku Ojala
TS/Markku Ojala
TS/Markku Ojala