Inkojen muinaisilla viljakasveilla on erinomainen ravintoarvo – Turun yliopisto vauhdittaa viljelyä ja jalostusta

Ritva Repo-Carrasco
Turun yliopiston hankkeessa kehitetään Perun ja Kolumbian alkuperäisten ruokakasvien käyttöä. Tässä Andien viljelijät korjaavat okaa eli mukulakäenkaalia (Oxalis tuberosa), josta käytetään mukulat. Andeilla oka on perunan jälkeen tärkein mukulakasvi.
Turun yliopiston hankkeessa kehitetään Perun ja Kolumbian alkuperäisten ruokakasvien käyttöä. Tässä Andien viljelijät korjaavat okaa eli mukulakäenkaalia (Oxalis tuberosa), josta käytetään mukulat. Andeilla oka on perunan jälkeen tärkein mukulakasvi.

Ritva Setälä

Viljakasvit kvinoa, kañiwa, kiwicha eli amarantti ja tarwi kuulostavat eksoottisilta. Tutumpia ruokakasveja ovat ananaskirsikka, avokado, bataatti, chili, kaakao, kurpitsa, maapähkinä, mai...

tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile TS digiä
1kk maksutta.
Tilaus päättyy automaattisesti.

Tutustu 1 kk 0 €
Olen jo tilaaja
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vastaa
Samppa
Todellista terveysravintoa
Tässä aivan Turun naapurissa Raisiossa on terveysravinnon tuottajaksi itseään mainostaja entinen karamellitehtailija, joka vannoo kauran nimeen. No, mikäs siinä. Kyllähän kaura ihan terveelistä ja gluteenitonta ravintoa on, mutta on tullut hetki, jolloin pitää kylvää peltoon tattaria. Ilmasto on lämmennyt siihen pisteeseen, että alkaa olla syytä katsella aivan uusia lajikkeita. Tattarista olisi moneksi. Kokonaisina, hiutaleina, rouheina, maltaina ym. Maajussit varatkaa seuraava satokausi meloonin lisäksi muillekin vieraslajeille.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Lehmuspelto
Vast: Todellista terveysravintoa
Yhdistävänä piirteenä useimmille näille ihmeravinnoille näkyy selostusten perusteella olevan, että ne alkuaan ovat myrkyllisiä tai ainakin pahanmakuisia ja vasta monimutkaisten käsittelyjen kautta ne saadaan edes syömäkelpoisiksi. Ilmaston suhteen ne ilmeisesti ovat eri suuntiin vaateliaita, joten saattaa niistä jotain apua olla muuttuupa ilmasto mihin suuntaan hyvänsä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »