Geenimuokkaus laittaa eläimet uusiksi

Geeniteknologian uudella aikakaudella eläimet muuttavat muotoaan. Kiinassa geenieläimiä tehtaillaan jo, mutta varjopuolena ovat riskit.

Lihaskasvua säätelevän myöstatiini-geenin mutaatio aiheuttaa belgiansininen-rotuiselle pihvikarjalle luonnottoman muhkeilta näyttävät lihakset. Karjan perimää ei kuitenkaan ole sorkittu modernein menetelmin, vaan rotu on jalostettu perinteisesti keinosiemennyksellä. Eläinlääkäriliitto on vastustanut rodun tuontia Suomeen, koska eläimet kärsivät ominaisuudesta. Rotu esimerkiksi poikii vain keisarinleikkauksella.
Lihaskasvua säätelevän myöstatiini-geenin mutaatio aiheuttaa belgiansininen-rotuiselle pihvikarjalle luonnottoman muhkeilta näyttävät lihakset. Karjan perimää ei kuitenkaan ole sorkittu modernein menetelmin, vaan rotu on jalostettu perinteisesti keinosiemennyksellä. Eläinlääkäriliitto on vastustanut rodun tuontia Suomeen, koska eläimet kärsivät ominaisuudesta. Rotu esimerkiksi poikii vain keisarinleikkauksella.

Maailmassa on jo astuttu uuteen luonnonhallinnan aikakauteen. Keväällä 2015 Yhdysvaltain Iowassa syntyi geenimuokkauksella kaksi sarvetonta lypsyvasikkaa.

Kun vasikat olivat vasta yksittäisiä soluja k...

tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kokeile TS digiä
1kk maksutta.
Tilaus päättyy automaattisesti.

Tutustu 1 kk 0 €
Olen jo tilaaja
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Eläinten kasvatustehtaat ehkä pian historiaa
Keinoliha on tulossa
Teknologia on monella tasolla mullistamassa koko ruokateollisuutta. Esim. hollantilaisessa laboratoriossa kehitetty keinoliha voi olla jo parinkymmenen vuoden päästä tarpeeksi halpaa jokaisen lautaselle.

Asiantuntijat ovat ennustaneet, että tuleville sukupolville on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja kuolleen eläimen syömiselle, että sitä aletaan pitää vähitellen alkukantaisena ja outona tapana.

Jo on aikakin. Ehkä meidän sukupolvi on viimeisiä, joka mutustelee tyytyväisenä näitä keskitysleireissä kasvatettuja, geenimanipulaatioilla muodottomaksi kasvatettuja eläimiä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »