Ihanasti
vuohenjuustosta

Erityisesti ranskalaiset vuohenjuustot ovat kasvattaneet huikeasti suosiotaan Suomessa viime vuosina. Suosikeista suosituin on vuohenmaidosta valmistettu valkohomejuusto, chèvre. Vuohenjuustoa myydään usein lieriömäisenä pötkylänä tai katkaistun pyramidin muotoisena.

Vuohenjuusto sopii paistettuina viipaleina salaattien lisukkeeksi tai pihvien päälle. Vuohenjuustolla voi maustaa kastikkeita ja sitä kannattaa kokeilla myös täytteisiin ja gratiineihin sekä leipien täytteeksi. Sillä voi kuorruttaa piirakoita, lasagnea, pitsoja, paistoksia tai sitä voi lisätä kuorrutteisiin ja täytteisiin yhdessä muiden juustojen kanssa.

Chèvre on runsasmakuista ja rasvaista. Maku jää suuhun, jolloin punaviini on vaikeuksissa, koska se tuntuu helposti turhan kireältä. Paremmin sopii raikas, hedelmäinen valkoviini. Sauvigon blanc -pohjainen sancerre on klassikko, mutta myös puolikuivat viinit sopivat hyvin, mielellään riesling-rypäleeseen perustuvat.

LEILA TAUNILA

Leikkaa pestyt salaatinlehdet ja kurkku. Halkaise huuhdotut kirsikkatomaatit. Viipaloi valutetut persikat.

Sekoita salaatin ainekset ja aseta tarjolle. Lisää lopuksi vuohenjuustoviipaleet. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada seos kastikkeeksi raikkaalle salaatille.

Salaatin kanssa voi tarjota herkullisia leipäkolmioita. Sivele kuusi paahtoleivän viipaletta oliiviöljyllä, johon on sekoitettu pari hienonnettua valkosipulinkynttä. Paahda viipaleita uunissa 225 asteessa 5–10 minuuttia. Jäähdytä leivät ja leikkaa ne kolmioiksi.

Taputtele sulanut piirakkataikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 24 cm). Ison piirakan sijasta voit tehdä myös pieniä annospiirakoita. Paista piirakkapohjaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 10–15 minuuttia.

Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa kahtia ja viipaloi. Halkaise tomaatit. Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi. Levitä esipaistetulle pohjalle kesäkurpitsapalat ja puolikkaat tomaatit. Ripottele pinnalle basilikaa. Pane juustoviipaleet päälle.

Sekoita munien joukkoon kerma ja suola ja kaada täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Jatka paistamista uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.