Sato säilyy kuivattuna

Omenarenkaiden kuivaaminen narussa on vanha ja hyvä tapa tehdä  terveellistä naposteltavaa. Lapsille maistuu omenarengas usein paremmin kuin koko omppu.
Omenarenkaiden kuivaaminen narussa on vanha ja hyvä tapa tehdä terveellistä naposteltavaa. Lapsille maistuu omenarengas usein paremmin kuin koko omppu.

Sadonkorjuuaikana kylmätilat ja kaapit täyttyvät. Kuivaaminen on tilaa säästävä ja maut tarkasti tallentava tapa säilöä. Se on myös terveellinen keino poimia sato vitamiineineen talteen.

Tasalaatuisin, nopein ja varmin kuivaustulos syntyy hyötykasvikuivurilla. Jos säilöttävää on paljon, kuivuriin ja sen laatuun kannattaa satsata. Hyvässä kuivurissa ilma kiertää nopeasti ja lämpötila pysyy vakaana.

Sadon saa kuivaksi myös kotikonstein. Kuivattavat voi laittaa kiertoilmauuniin (luukku auki), pyykinkuivauskaappiin, saunaan (ei kosteaan), pannuhuoneeseen, vintille, jääkaapin yläkaappiin tai ritilöihin lämpöpatterin ylle. Tärkeintä on varmistaa, että lämpötila ei nouse yli 45 asteen ja ilmanvaihto toimii.

Kuivaus sopii liki kaikenlaisen sadon säilöntämuodoksi: sieniin, hedelmiin, marjoihin, keittojuureksiin, yrtteihin, luonnonkasveihin ja syötäviin kukkiin. Isot kuivattavat suikaloidaan pieniksi, jotta kuivuminen nopeutuu eikä palan sisälle jää homehduttavaa märkyyttä.

Sienistä nopeimmin kuivuvat mustatorvisienen ja suppilovahveron kaltaiset ohutmaltoiset sienet. Sienet leikataan 3-5 millin viipaleiksi. Sievät ohutmaltoiset pikkusienet kannattaa kuivata kokonaisina. Sitkeänsorttinen kantarelli kannattaa pilkkoa hyvin pieneksi, muuten se sitkistyy edelleen.

Säilytä kuivatut ruoka-aineet ilmatiiviissä tölkeissä. Säilytykseen sopii huoneenlämpö, ei jää- tai kylmäkaappi. Esimerkiksi hedelmät säilyvät kuivattuina vuosikausia. Kuivattujen ruoka-aineiden käyttötapa riippuu ruuasta ja aineksesta. Esimerkiksi sienet voi ensin liottaa tai lisätä rouheena suoraan ruoassa käytettävään nesteeseen.

Maalaisranskalainen sienikeitto

(neljälle alkukeitoksi tai kahdelle lounaskeitoksi)

2½ dl kuivattuja suppilovahveroita

2–3 rkl voita

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

7 dl kasvislientä

2 dl ruokakermaa

2½ dl ranskankermaa

½ tl timjamia

kolme rouhaisua mustapippurimyllystä

Valmista kasvisliemi. Silppua kuivatut suppilovahverot ja lisää kuumaan liemeen. Pilko ja kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää nekin liemeen, samoin mausteet, ruokakerma ja ranskankerma. Anna muhia hiljaisella tulella noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi, tarkista suola. Paahda keiton seuraksi speltti- tai monijyväleipää.

Pähkinälehdon luumukakku

300 g suikaloituja kuivattuja luumua

1/2–1 dl calvadosta

Marinoi kolmisen tuntia. Sekoita välillä, että neste imeytyy tasaisesti luumuihin. Calvados-omenaviinan voi korvata aromikkaalla omenamehulla tai desillä löysähköä omenasosetta.

250 g voita tai leivontamargariinia (kevytversiossa rypsiöljyä)

1½ dl sokeria

1½ dl fariinisokeria

4 munaa

4½ dl vehnäjauhoja

1 tl kardemummaa

1 tl inkivääriä

1 tl kanelia

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 dl hasselpähkinärouhetta

Vatkaa pehmennyt rasva ja sokerit. Vatkaa munat joukkoon yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää luumut liemineen.

Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan, tasoita pinta. Paista 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti. Peitä lopussa leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa.

Kumoa jäähtyneenä ja kääri alumiinifolioon. Maut tasaantuvat ja paranevat päivän parin kuluessa.

Puutarhurin teesekoitus

Mustaherukan lehtiä

Piparminttua tai muita minttuja

Sitruunamelissaa

Kuivaa rapeiksi ja säilö ilmatiiviiseen purkkiin valolta suojattuna. Murenna lehdet vasta teen haudutushetkellä. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja hauduta 5–10 minuuttia.

TEIJA AALTONEN