Pataa ja piirakkaa nälkäpäivänä

Tänään alkaa Suomen Punaisen Ristin Operaatio Nälkäpäivä -keräys, ja se jatkuu 19. syyskuuta asti. Operaatioon voit tulla mukaan vaikkapa kokkaamalla kevyemmän Nälkäpäiväaterian ja lahjoittaa rahaa keräykseen. Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitettu euro muuttuu hädän tullen ravitsevaksi ateriaksi missä päin maailmaa tahansa. Punainen Risti pyrkii aina hankkimaan ruoka-ainekset avustuskohteen läheltä. Näin apu saadaan nopeasti perille ja samalla tuetaan lähialueen ruoantuotantoa. Ravitsevat raaka-aineet valitaan aina paikallisen ruokakulttuurin mukaisesti.

Näiden reseptien pohjana on käytetty samoja ruoka-aineita, joita jaetaan katastrofien uhreille.

Soija-juurespata

8 annosta

500 g porkkanaa

250 g palsternakkaa

100 g purjosipulia

200 g selleriä

800 g punajuuria

8 dl vettä

1 tl rosmariinia

1 tl kirveliä

2 rkl soijakastiketta

2 tl kasvisliemijauhetta

1 rkl hunajaa

1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

2,5 dl soijarouhetta

1 rkl öljyä

Kuori juurekset ja paloittele lohkoiksi. Laita punajuuret ja porkkanat uunivuokaan ja lisää vesi ja mausteet. Anna hautua 180 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Lisää loput juurekset ja purjosipuli. Anna hautua noin 40 minuuttia ja lisää soijarouhe. Kääntele hyvin ja anna olla uunissa vielä viisi minuuttia. Lisäkkeeksi voit keittää täysjyväriisiä.

Omenapiirakka

6 dl piimää

3 dl sokeria

1,5 tl soodaa

4 dl venhäjauhoja

3,5 dl spelttijauhoha

1,5 dl öljyä

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

Piirakan pinnalle:

600 g omenakuutioita

1,5 rkl kanelia

1,5 rkl sokeria

Lisää piimän joukkoon kuivat aineet hyvin sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Kuori ja kuutioi tai lohko omenat. Laita omenat piirakan pinnalle. Lisää omenoiden päälle kaneli ja sokeri. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia.