Yrtit talteen talveksi

Persiljarivit ja minttupuskat kukoistavat nyt kuin viimeistä päivää. Mikäli koko satoa ei ehdi käyttämään ruoanlaitossa, kannattaa yrtit säilöä talven varalle kuivaamalla ja pakastamalla. Näppärä maustaa yrteillä myös öljyt ja jääpalat.

Omasta tarhasta tai torikojusta kannattaa lähipäivinä napsia yrtit talteen, sillä vihreiden kasvien aika lähenee loppuaan. Oikein säilöttynä maustat keitoksesi itse säilötyillä yrteillä pitkälle talveen saakka, etkä joudu turvautumaan markettien kalliisiin, pieniin ja epäekologisiin ruukkuversioihin.

Erilaiset yrtit vaativat erilaisia lähestymistapoja sen mukaan, minkälaisia ruuanlaitto-ominaisuuksia niillä on. Yrtit voidaan jakaa kolmeen ryhmään: koviin yrtteihin, pehmeisiin yrtteihin ja lehteviin yrtteihin.

Kovia yrttejä ovat esimerkiksi rosmariini, timjami ja oregano. Niille paras säilöntämuoto on pakastaminen. Valikoi pieniä kerta-annoksia yrttejä ja pakasta ne ilmatiiviiksi suljettavissa pusseissa. Voit myös tehdä yrteistä valmiita ”liemikuutioita” jääpalarasiaa käyttäen. Käytä pakastusnesteenä vettä, öljyä, sulatettua voita, punaviiniä tai esimerkiksi kasvislientä, kuutioiden lopullisesta käyttötarkoituksesta riippuen. Öljy on helppo ja turvallinen valinta, joka säilöö maut erinomaisesti ja sopii monenlaiseen ruoanlaittoon.

Öljykuutiopakastamiseen ovat parhaita voimakkaat yrtit, jotka muutenkin voitaisiin lisätä pataruokaan tai paistinpannulle jo kypsentämisen alkuvaiheessa. Pilko yrtit pienehköksi silpuksi terävällä veitsellä ja asettele jääpalalokerot lähes täyteen yrttisilppua. Voit tehdä tuoreyrteistä jääpalasrasioihin myös omia valmiita yrttisekoituksia.

Kaada löyhästi täyteen pakattujen yrttien päälle öljyä tai muuta nestettä kunnes kuutiot ovat lähes piripintaan asti täynnä, ja pakasta vaakatasossa. Päivän tai kahden kuluttua voit irrotella yrttikuutiot jääpalarasiasta ja laittaa ne pakastimeen esimerkiksi muovipussissa, jolloin ne vievät vähemmän tilaa.

Lehtevistä yrteistä minttu ja sitruunamelissa sopivat erinomaisesti jääpaloiksi pakastettavaksi, jos aiot käyttää niitä jälkiruoissa tai kylmissä juomasekoituksissa. Kuumentamiseen ne eivät sovellu.

Pehmeitä yrttejä ovat esimerkiksi basilika, persilja, korianteri ja rakuuna. Ne kärsivät pakastamisesta eniten. Pehmeät yrtit kannattaa pyöräyttää yrttiöljyksi tai pestokastikkeeksi ennen pakastamista, sillä silloin maut pysyvät paremmin tallella. Aivan tuoreen veroisina ne eivät pysy silloinkaan, ja pakastettu pestokastike tai yrttiöljy olisikin syytä käyttää kolmen kuukauden kuluessa valmistamisesta.

Pestoreseptejä on lukuisia erilaisia, mutta jokaisen kulmakivet ovat siemenet, kova juusto ja öljy. Perinteinen pesto syntyy pinjansiemenistä, parmesaanista, basilikan lehdistä, valkosipulista ja oliiviöljystä, mutta mittasuhteita suurinpiirtein noudattaen voit käyttää kastikkeen tekemiseen myös muita pähkinöitä, juustoja, yrttejä ja öljyjä. Kokeile lisätä mausteeksi lime- tai sitruunamehua tai omenaviinietikkaa. Pinjansiementen sijaan voit käyttää auringonkukansiemeniä, manteleita tai cashew-pähkinöitä, ja yrttinä esimerkiksi persiljaa tai tilliä. Öljyksi käy hyvin myös mieto auringonkukkaöljy.

Jos pakastimesi on täynnä, voit minimoida yrttien säilömiseen kuluvan tilan tekemällä ”pestotiivistettä”: soseuta monitoimikoneessa ainoastaan yrttien lehdet pienessä tilkassa oliiviöljyä. Pakasta seos pieniin rasioihin. Kun haluat myöhemmin syksyllä tehdä pestoa, ota ”tiivistepurkki” jääkaappiin sulamaan jo edellisenä iltana ja käytä sitä seuraavana päivänä oheisen reseptin pohjana.

HANNA ROIHUVAARA

Pestokastike

kourallinen (noin 25 g) pinjansiemeniä

1 iso ruukullinen basilikaa
(noin 4 dl lehtiä)

70 g parmesan-juustoa lohkoina

1 valkosipulin kynsi

½–1 dl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Paahda pinjansiemenet kullanruskeiksi pannulla. Laita basilikan lehdet, pinjansiemenet, juustolohkot ja pilkottu valkosipuli monitoimikoneeseen. Soseuta tasaiseksi massaksi lisäten oliiviöljyä pienissä erissä. Kun koostumus on notkea, tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria. Käytä esimerkiksi pastan kastikkeena, leivän päällä tai salaatin maustajana.

Yrtit talteen kuivaamalla

Lehteville yrteille – kuten oreganolle, mintulle ja salvialle – kuivaaminen on erinomainen säilöntäkeino. Mikään ei toki estä kokeilemasta kuivaamista muillakin yrteillä.

Kerää yrtit aamutuimaan, mieluiten kasteen haihduttua. Huuhtele mahdolliset multa- ja hiekkajäämät pois. Ravistele varovasti suurimmat vedet pois. Nypi huonot lehdet roskikseen ja anna yrttivarsien kuivua ilmavasti pyyhkeen päällä puolisen tuntia. Sido pieniä nippuja tyvestään kiinni ja ripusta lehvät alaspäin hyvin ilmastoituun ja hämärään paikkaan. Varo suoraa auringonvaloa, se tuhoaa yrttien maun!

Jos haluat välttyä pölyltä ja valolta voit ripustaa yrttinippujen suojaksi avonaisia paperipusseja suuaukko alaspäin. Tee pussien kylkiin reikiä, jotta ilma pääsee vaihtumaan.

Anna yrttien kuivua kunnes lehdet murentuvat. Siihen kuluu kuivauspaikasta ja ilmastoinnista riippuen noin yhdestä neljään viikkoa. Murenna kuivat lehdet ja varret ilmatiiviiseen säilytysrasiaan. Kuivatut yrtit säilyvät hyvinä noin vuoden. Muistathan, että kuivien yrttien aromi on voimakkaampi kuin tuoreiden, ja käytä niitä resepteissä varovasti.

Mikäli sinulla ei ole sopivaa kuivatuspaikkaa asunnossasi, voit kuivattaa yrtit myös uunissa. Levitä yrtit ilmavasti leivinpaperin päälle, ja laita noin 65-asteiseen uuniin. Jätä uunin luukku kevyesti raolleen, jotta ilma kiertää. Kuivuminen kestää yrteistä riippuen yhdestä neljään tuntia.

Voit tehdä itse liemikuutioita laittamalla yrttisilppua jääpalarasioihin ja kaatamalla sen jälkeen öljyä päälle. Kuutiot pakastuvat parissa päivässä, ja sen jälkeen ne voi irrottaa muovipussiin tai pakastusrasiaan. Käyttövalmis öljykuutio on helppo lisätä pannulle tai pataruoan joukkoon.
Voit tehdä itse liemikuutioita laittamalla yrttisilppua jääpalarasioihin ja kaatamalla sen jälkeen öljyä päälle. Kuutiot pakastuvat parissa päivässä, ja sen jälkeen ne voi irrottaa muovipussiin tai pakastusrasiaan. Käyttövalmis öljykuutio on helppo lisätä pannulle tai pataruoan joukkoon.