Söpöt kuppikakut

Kuppikakut saavat viimeistellyn ilmeen erilaisilla kuviovuoilla ja koristereunuksilla. (Tuotteet Iloinen keittiö)
Kuppikakut saavat viimeistellyn ilmeen erilaisilla kuviovuoilla ja koristereunuksilla. (Tuotteet Iloinen keittiö)

Koristeelliset kuppikakut korvaavat kahvipöydässä täytekakun. Tuorejuustokreemillä ja näyttävillä koristeilla kuorrutetut kuppikakut, englanniksi cupcakes, ovat nousseet leipojien ja ruokabloggaajien suosioon myös Suomessa. Vuokaleivoksinakin tunnetut kuppikakut ovat helppoja ja nopeasti valmistuvia jälkiruokia, jotka sopivat juhlapöytään perinteisen täytekakun sijasta.

Kuppikakut sekoitetaan usein muffineihin ja suomalaisille kuppikakku on usein vain kuorrutettu ja koreasti koristeltu muffini. Valmistustapa erottaa kuitenkin muffinit ja kuppikakut toisistaan.

Muffinitaikina valmistetaan yleensä niin, että kaikki kuivat aineet sekoitetaan ensin keskenään ja kosteat keskenään. Tämän jälkeen molemmat seokset yhdistetään nopeasti taikinaksi. Kuppikakut sisältävät puolestaan muffineita enemmän rasvaa ja sokeria, jotka vatkataan ensin vaahdoksi kuivakakkutaikinoiden tapaan. Muut ainesosat lisätään vaahdon joukkoon.

Kuppikakut kannattaa paistaa muffinipellin avulla, jolloin vuoat säilyttävät parhaiten muotonsa. Paistoaika riippuu vuoan koosta: paras tapa varmistaa leivosten kypsyys on perinteinen tikkutesti. Siinä cocktailtikku painetaan leivoksen läpi, ja mikäli tikkuun ei jää taikinaa, kuppikakku on tarpeeksi kypsä nautittavaksi.

Ennen tarjoilua kuppikakut koristellaan tuorejuustosta, voista ja tomusokerista tehdyllä kuorrutteella. Päälle ripotellaan vielä strösseleitä ja värikkäitä nonparelleja. Viitseliäimmät muovaavat koristeet itse marsipaanista, mutta onneksi koristeita löytää valmiina myös kauppojen leivontahyllyiltä.

VIVI WIHANTO

Lähde ja reseptit: Lindblad, Cheryl: Syötävän suloiset kuppikakut. Kustannus-Mäkelä, 2010.

Suklaalastukuppikakut

4 ½ dl vehnäjauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

125 g huoneenlämpöistä voita

2 ½ dl vaaleaa muscovadosokeria

2 kananmunaa

1 ½ dl maitoa

50 g pieneksi paloiteltua
maitosuklaata

50 g pieneksi paloiteltua
tummaa suklaata

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään kulhossa ja jätä odottamaan.

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa heti kummankin kananmunan lisäämisen jälkeen.

Sekoita jauhoseos vaahdon joukkoon vuorotellen suklaapalojen ja maidon kanssa.

Jaa taikina muffinipellille asteltuihin paperivuokiin. Kypsennä kakkuja noin 20 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat ulkopuolelta painaessa kiinteiltä. Tarjoa kuppikakut suklaakiilteen ja jäätelön kera.

Suklaakiille

½ dl kuohu- tai vispikermaa

100 g paloiteltua tummaa suklaata

1 rkl voita

Kuumenna kerma kattilassa liedellä. Käännä levy nollaan, lisää suklaapalat kuumaan kermaan ja sekoita, kunnes ne sulavat. Lisää voi ja jätä seos jäähtymään.

Valuta jäähtynyttä suklaakiillettä kuppikakkujen ja jäätelöpallojen päälle.

Sitruuna-mustikkakuppikakut

4 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

125 g huoneenlämpöistä voita

2 ¼ dl sokeria

2 kananmunaa

n. 200 g tuoreita tai kuivattuja
mustikoita

2 rkl vastapuristettua sitruunamehua

yhden pestyn sitruunan raastettu kuori

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja jätä odottamaan.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Vatkaa seosta hetki kummankin kananmunan lisäämisen jälkeen.

Lisää vaahtoon jauhoseos ja mustikat sekä sitruunan mehu ja kuoriraaste.

Jaa taikina muffinipellille aseteltuihin paperivuokiin. Muista täyttää vuoat vain runsaaseen puoliväliin asti. Kypsennä leivoksia noin 20 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat kiinteiltä. Jäähdytä kakut ja koristele ne sitten kuorrutteella ja marjoilla.

Tuorejuustokuorrute

20 g Philadelphia-tuorejuustoa

75 g huoneenlämpöistä voita

6 ½ dl sihdattua tomusokeria

1 rkl aitoa vaniljasokeria

n. ½ dl maitoa tai kermaa

Sekoita tuorejuusto ja voi keskenään. Lisää tomusokeri sihdin läpi ravistaen ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon maitoa vähän kerrallaan, kunnes seos on sopivan sakeaa.

Voit valmistaa kuorrutteen myös pelkästä voista ilman tuorejuustoa. Silloin tarvitset 95 grammaa huoneenlämpöistä voita.

Suklaa-ricottakuppikakut
125 g huoneenlämpöistä voita

3 ½ dl sokeria

2 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

1 dl ricotta-tuorejuustoa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa seosta hyvin kummankin kananmunan lisäämisen jälkeen.

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon ja ricottan kanssa.

Jaa taikina voideltuihin vuokiin tai muffinipellille aseteltuihin paperivuokiin. Kypsennä kuppikakkuja noin 20 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat kiinteiltä. Jäähdytä kakut ja koristele ne lopuksi kuorrutteella.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.