Rouhea kattaus
ruokaa ja juomaa

n Kirjoittaja: Tamperelainen 27-vuotias Hanna Takala kirjoittaa blogia nimeltä Jokapäiväistä leipää. Takala on koulutukseltaan visuaalinen suunnittelija ja ruuanlaiton suhteen itseoppinut.

– Aloitin ruokablogin kirjoittamisen nimimerkillä jams, mutta päätin tulla ulos bloggaajakaapista, kun koin, että haluan tehdä tästä jonain päivänä työni.

Takala on monipuolinen kokkailija, mutta kokee, että hänen bravuurinsa ovat erilaiset lihapullat.

n Blogi: Jokapäiväistä leipää -blogi on ollut pystyssä pari vuotta ja on ”rouhea kattaus kaikkea ruokaan ja juomaan liittyvää”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sivuilta voi bongata tuote- ja keittokirja-arvosteluja, reseptejä sekä erilaisiin tapahtumiin liittyviä ruoka-aiheisia tarinoita.

– Toivon, että blogin tyyli on lukijan silmään asiallinen, mutta mielenkiintoa herättävä. Pyrin tekemään kaikenlaista ruoan parissa, enkä keskity vain siihen, mitä tuli syötyä.

n Lukijat: Blogia seuraavat aina tuhannet lukijat viikossa. Takala ei kuitenkaan koe tätä asiaa merkitykselliseksi.

– Tärkeämpiä mittapuita ovat säännöllinen palaute, blogiin kohdistettu huomio ja yhteistyötahot.

n Erityistä: Blogi toimii yhteistyössä verkkokauppa Iloisen Keittiön kanssa. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma valitsi Jokapäiväistä leipää -blogin kuukauden ruoka-blogiksi huhtikuussa 2009.

Hanna Takalan lempiresepti:

Kalkkunapyörykät
tunteella
(noin 15–20 kpl)


400 g kalkkunan jauhelihaa

noin 1 dl voimakasta chorizo-makkaraa

1,5 dl raastettua Provole Piccante -juustoa

1 rkl (esim. Philadelphian valko-sipuli & yrtti) tuorejuustoa

Provencen yrtit -maustetta

suolaa ja pippuria myllystä

voita ja oliiviöljyä paistamiseen

Silppua chorizo. Sekoita kulhossa jauheliha, chorizo, juustoraaste, tuorejuusto sekä mausteet. Lisää aineksia vähän kerrallaan, ellei sinulla ole lihapyörykkätaikinan taika hyppysissäsi.

Tuorejuustoa menee helposti liikaa, ja taikinasta tulee tällöin turhan löysää. Sekoita hyvin.

Vedä taikinan päälle tuorekelmu, ja anna vetäytyä ainakin tunnin jääkaapissa. Parhaan tuloksen saat, jos teet taikinan aamulla ja annat sen vetäytyä työpäivän yli.

Nakkaa paistinpannu liedelle ja lohkaise pannulle vähän oikeaa voita. Kaada mukaan loraus oliiviöljyä.

Pannun kuumetessa pyörittele taikina palloiksi, ja paista sen jälkeen pyörykät ruskeiksi ja kypsiksi.

n Kommentti: Chorizo-makkaran ja Provole Piccante -juuston löytäminen saattaa olla hankalaa, ja niitä kannattaakin etsiä isommista marketeista tai erikoistiskeiltä. Mutta ellei niitä löydä, ei hätää: tekijän mukaan ne voi myös korvata kunnon kermajuustolla ja voimakkaalla meetvurstilla.

Resepti on helppo ja taikina sopivan tahmeaa lihapullien tekemiseen. Valmiiden pyöryköiden maku on voimakkaan chorizoinen ja juustoinen.

n Blogin osoite: http://jokapaivaistaleipaa.blogspot.com/

HANNA-MARI HEIMO