Kokkikurssilla kookoskeiton kimppuun

Reippaasti pyrstöstä kiinni vaan. Karibialla lomaillut keittiömestari Tapio Kulmala halusi valmistaa kokkikurssil- laan herkkua tuoreista äyriäisistä. Simpukat ja äyriäiset saivat seurakseen kookosmaitoa. Vasemmalta Ritva Pihlava, Marita Vaiste, Annele Klimscheffskij, Pirjo Kaisti ja Riitta Syvälahti.
Reippaasti pyrstöstä kiinni vaan. Karibialla lomaillut keittiömestari Tapio Kulmala halusi valmistaa kokkikurssil- laan herkkua tuoreista äyriäisistä. Simpukat ja äyriäiset saivat seurakseen kookosmaitoa. Vasemmalta Ritva Pihlava, Marita Vaiste, Annele Klimscheffskij, Pirjo Kaisti ja Riitta Syvälahti.

Tuskin on keittiömestari Tapio Kulmala ehtinyt päättää selostuksensa jälkiruoan valmistuksesta, kun kuusitoista naista tarttuu jo toimeen.

Essut eteen, vesi kiehumaan, fenkolit ja paprikat silpuksi ja suikaleiksi, banaanit puolikkaiksi.

Käynnissä on tämän vuoden ensimmäinen naisten kokkikurssi ravintola Suomalaisella Pohjalla. Vähän aikaa sitten Karibialta palannut Kulmala on koonnut menun matkansa innoittamana. Listalla on kookoskeittoa ja äyriäisiä, paahdettua vasikanfileetä salsakastikkeen ja habanerorisoton kera sekä jälkiruoaksi suklaabanaania ja rommijäätelöä.

Kulmala ottaa rauhallisesti ympärillä hyörivien naisten kanssa, onhan hän vetänyt heille kokkikurssia kolmentoista vuoden ajan. Miehille vastaavaa kurssia on pidetty jo kuusitoista vuotta ja reseptejäkin kokeiltu yli kolme sataa.

Naiset kokoontuvat kokkaamaan kolmesti, miehet kahdeksan kertaa vuoden aikana.

– Harjoittelen reseptit ensin miesten kanssa, jotta täällä menee kaikki nappiin, Kulmala vitsailee.

Naisilla on päättäväiset otteet, mutta kysymyksiä satelee silti koko ajan. Mihin suuntaan inkivääriä raastetaan? Paistetaanko banaanit todella kuorineen? Eikö äyriäiskeittoon laitetakaan tilliä?

– Raastakaa ”myötäkarvaan”. Kuorineen uuniin vaan. Ja ei laiteta tilliä, koska persilja sopii äyriäisten kanssa paremmin, Kulmala vastailee ja näyttää välillä mallia.

Naisten ruokakerhon idean äiti Pirkko Työläjärvi sanoo, että kerhossa yhdistyvät hyvin hänen sydäntään lähellä olevat asiat eli suomalainen ruoka- ja ravintolakulttuuri sekä naisverkostot. Lähes puolet vuodesta Espanjassa asuva Työläjärvi kertoo tarjoavansa kokkikerhossa valmistettuja ruokia myös espanjalaisille ystävilleen.

– Ne ovat meidän mauistamme siellä aivan ihmeissään haltioissaan.

Anu Närvä kertoo oppineensa kerhon kautta uutta muun muassa raaka-aineista ja niiden käsittelystä. Monta yllättävää ja ruoan valmistusta helpottavaa kikkaa on tullut opituksi.

– Parasta ovat olleet esimerkiksi ahvenet sipuli- ja tillipedillä. Niitä olen tehnyt useasti kotonakin. Opin Tapiolta hyvän niksin ruotojen poistamiseen.

Alusta saakka kerhossa mukana ollut Lena Förbom-Koivurinta on ollut ilahtunut etenkin uusista jälkiruokamauista. Hän myöntää, että vaikka hänkin on paljon ruokaa laittanut, on resepteissä ollut välillä kunnolla haastetta.

– Lähes kaikkia ruokia olen tehnyt myös kotona. Eivät ne ihan niin hyvin ole onnistuneet kuin täällä, Förbom-Koivurinta hymyilee.

Kattilassa valmistuva salsa porisee jo mukavasti, mutta on joidenkin mielestä hieman hapanta. Naiset ehdottavat lorausta hunajaa tai kenties punaviiniä.

Tapio Kulmala hakee ruokasoodapurkin ja heittää siitä kastikkeeseen hyppysellisen. Maku muuttuu kuin taikaiskusta.

– Miten on mahdollista? naiset ihmettelevät.

Ruokapöydässä vasikanfileen kanssa tarjottavan risoton habanerochilit saavat osan porukasta punastelemaan.

– Se tekee hyvää vaan, panee nesteet liikkeelle, keittiömestari toteaa.

Höyryävä äyriäiskeitto puolestaan saa kaikkien suut muikeiksi.

– Ihanaa, naiset huokaavat rivissä.

– Joo, ei tämä minunkaan mielestäni pahaa ole, Kulmala myöntää.

ANNI TEPPO

”Persilja sopii äyriäisten kanssa paremmin kuin tilli.”
Banaanit saavat suklaahunnun ennen uuniin pääsyä.
Banaanit saavat suklaahunnun ennen uuniin pääsyä.
Äyriäiskeitto kruunataan persiljalla ja fenkolilla.
Äyriäiskeitto kruunataan persiljalla ja fenkolilla.
Vasikanfileen kanssa tarjottava habanerorisotto on tujua, vaikka chiliä olisi vain muutama suikale.
Vasikanfileen kanssa tarjottava habanerorisotto on tujua, vaikka chiliä olisi vain muutama suikale.