Kolme Olavia valloitti Turun Urheilupuiston

TS/Suomen Urheilumuseo<br />Kolme Olavia ja kolme ME-rajan alitusta Turun Urheilupuiston radalla 11.7. 1957. Vasemmalla Olavi Salonen, etualalla Olavi Salsola, jonka nimiin uusi ME (3.40,2) kirjattiin sekä taustalla Olavi Vuorisalo.
TS/Suomen Urheilumuseo
Kolme Olavia ja kolme ME-rajan alitusta Turun Urheilupuiston radalla 11.7. 1957. Vasemmalla Olavi Salonen, etualalla Olavi Salsola, jonka nimiin uusi ME (3.40,2) kirjattiin sekä taustalla Olavi Vuorisalo.

Jännitys väreili Turun Urheilupuistossa torstaina 11. heinäkuuta vuonna 1957. Miehet kumartuivat 1500 metrin kisan lähtöviivalle joukossaan mm. Ruotsin vauhtikiitäjä Dan Waern ja Suomen kolme Olavia, Salsola , Salonen ja Vuorisalo . Oli kysymyksessä Unkarin Istvan Rozsavölgyin nimissä olevan maailmanennätyksen murskajaiset.

Pistooli puhui kello 19.08. Valmentaja Paavo Karikon lanaamaa rataa miehet pyrähtivät vauhtiin Turun oman pojan Raimo Nordströmin johdolla. Pitkän 19-vuotiaan Nordströmin meno oli vaivatonta, ja kansa kohahti, kun tultiin 400 metrin kohdalle: 56,8!

150 metriä myöhemmin Dan Waern siirtyi vetämään. Ruotsalainen hidasti, sillä alkumatka oli menty todella kovaa. Toinen kierros kulkikin 61 sekunnissa.

Salsolakin luuli siinä vaiheessa, että ME-mahdollisuus oli mennyt, mutta ei: Waern tiesi mitä teki. 1200 metriä meni ajassa 2.58,4 Jorma Kakon ja Olavi-trion seuratessa kannoilla.

Viimeiseen kaarteeseen irvisti Waern ensimmäisenä ennen kolmea Olavia. Kuka iskisi ensimmäisenä? Kenen paukut riittäisivät?

Vuorisalo oli kompuroinut lähdössä, joten häntä rasitti hänniltä nouseminen.

TuUL:n mustapaitainen Salsola lähti. Sitten kiri Vuorisalo ja vain 20 metriä ennen maalia näytti tankki-Salonen vievän koko potin.

Kymmenen minuuttia jouduttiin jännittämään voittajaa. Vihdoin ja viimein kuulutus kertoi, että Salsola oli kisan voittaja ja Salonen kakkonen samalla ajalla. Uusi maailmanennätys, 3.40,2 oli nähnyt päivänvalon kahden miehen voimin. Vuorisalo jäi kaksikosta sekunnin kymmenyksen (3.40,3).