Matkailu

Joulu on virolaisille pyhien pyhä

Tallinnan Raatihuoneenaukion glögin- ja paahtomantelintuoksuinen joulutori houkuttelee paljon turisteja.
Tallinnan Raatihuoneenaukion glögin- ja paahtomantelintuoksuinen joulutori houkuttelee paljon turisteja.

Virolaisten vuoden tärkein juhla on joulu. Siihen valmistaudutaan ja sitä juhlitaan hyvin samankaltaisesti kuin Suomessa.

Juhlaa ennen koti siivotaan huolellisesti ja kaunistetaan kukin, koristein ja kynttilöin. Kuusi tuodaan sisälle tavallisesti jouluaattoiltana.

Joulunpyhät ovat rauhallista aikaa, joita vietetään kotona perheen kanssa nauttien hyvästä ruuasta. Sianpaisti on lähes jokaisessa juhlapöydässä. Myös hanhen- ja kalkkunanlihaa syödään paljon.

Yksi joulupöydän tärkeimmistä ruuista on verimakkara, jota tarjoillaan puolukkahillon tai kurpitsasalaatin kera. Makeista herkuista piparkakut ovat ehdoton ykkönen. Joulun juomia ovat erityisesti glögi ja olut.

Joulupukki eli Jõuluvana tuo aattona virolaisperheisiin lahjoja. Jouluaaton ohjelmassa on usein myös saunominen, kirkossa käynti ja kynttilöiden sytyttäminen hautausmaalla.

Kielletystä juhlasta
kulutusjuhlaksi

Neuvostoaikana kristillinen joulu oli kielletty juhla. Kansa ei kuitenkaan suostunut heille tärkeästä perinteestä luopumaan, vaan vietti joulua salaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vieraan vallan aikaan verrattuna on joulun juhlinta muuttunut Viron itsenäistymisen jälkeen huikeasti. Nyt joulua juhlitaan niin kodeissa, kouluissa kuin työpaikoillakin. Joulun ajan tilaisuuksiin kirkoissa on jonot. Samalla joulu on muuttunut hyvin kaupalliseksi. Kaupoissa soivat joululaulut jo marraskuusta alkaen ja ihmisiä houkutellaan runsaiden ostosten pariin.

Virossa asuvat venäläiset, joita esimerkiksi Tallinnassa on noin 40 prosenttia kaupungin asukkaista, eivät yleensä juhli joulua lainkaan. Toki suhtautuminen jouluun vaihtelee sen mukaan, mikä on venäläisperheen asenne virolaisiin yleensä, kuuluuko tuttavapiiriin virolaisia tai onko oma työyhteisö enimmäkseen virolainen.

Viron venäläisten suurin juhlapyhä on uusi vuosi, jolloin järjestetään suuria riehakkaita juhlia ja seurataan Venäjän tv-kanavien viihdeohjelmia. Lapsille tuo lahjoja Ded Moroz eli Pakkasukko.

Raketteja venäläiset ampuvat paljon virolaisen kellon mukaan keskiyöllä, mutta myös silloin, kun vuosi vaihtuu Moskovan ajan mukaan.