Karjakaupunki Fort Worth

Forth Worthin Sundance Squarea pidetään keskustan elävöittämisen malliesimerkkinä.
Forth Worthin Sundance Squarea pidetään keskustan elävöittämisen malliesimerkkinä.

Dallas-Fort Worth muodostaa Metroplex-nimikkeellä kutsutun kaupunkikaksikon: parin miljoonan asukkaan Dallas on kimalteleva ja hektinen suurkaupunki pilvenpiirtäjineen ja suurtapahtumineen. 600 000 asukkaan Fort Worth on kuitenkin matkailukohteena omaperäisempi, ”periteksasilaisia” nähtävyyksiä löytyy enemmän sieltä.

Fort Worth ei kanna turhaan lempinimeä ”Cowtown”. Vuonna 1849 rajaseudun sotilaslinnakkeeksi perustetun kaupungin kasvu linkittyy 1860-luvulta alkaen kukoistaneisiin suuriin karjanajoihin. Se sijaitsi eteläisestä Teksasista kulkeneen tarunhohtoisen Chisholm Trail -karjareitin varrella. Sitä pitkin Teksasin pitkäsarvisia ajettiin aina Kansasiin ja Oklahomaan. Karjaa ajaneiden kymmenien tuhansien cowboydein taskujen tyhjentämiseksi syntyi runsaasti palveluita, ei vähiten vauhdikkuudestaan tunnettuja kapakoita.

Fort Worthin nähtävyydet jakaantuvat kolmelle alueelle. Uudelleen elävöitetystä ydinkeskustasta ja sen Sundance-aukion ympäriltä löytyy nuorekasta ravintola- ja yöelämää sekä kaupungin tasokkaimmat hotellit. Ostoksia varten on sen sijaan ajettava puolisen tuntia johonkin esikaupunkien ostoskeskuksista. Parin kilometrin päässä keskustasta, Trinity-joen toisella puolen, sijaitsee Stockyards, josta löytyy esimerkiksi antiikki- ja western-vaateliikkeitä sekä kuuluisia saluunoja, kuten White Elephant sekä maailman suurin honky tonk -kapakka, Billy Bob’s Texas. Alueella sijaitsee myös Coliseumin rodeoareena. Turistivetoisen ja nostalgisen Stockyardsin vastakohta on keskustan itäisellä puolella sijaitseva moderni Culture District, josta löytyy muun muassa taidemuseoita sekä naisten roolia ”villin lännen” historiassa kuvaava, hienosti toteutettu Cowgirl Hall of Fame.

Fort Worth convention & visitors bureaun viralliset matkailusivut: www.fortworth.com

Cowgirl of fame kertoo naisten roolista villin lännen historiassa.
Cowgirl of fame kertoo naisten roolista villin lännen historiassa.