Teksasin mitalla

Teksasilainen pitkäsarvinen, long horn -härkä on yksi osavaltion ikoneista.
Teksasilainen pitkäsarvinen, long horn -härkä on yksi osavaltion ikoneista.

– Vasemmalla näette järven, joka on kuuluisa kalaisuudestaan. Kaunis, eikö vain. Suosittu vapaa-ajanviettokohde etenkin viikonloppuisin, energinen keski-ikäinen teksasilaismies hehkuttaa eurooppalaistoimittajista muodostuvalle bussiyleisölleen.

Teksasissa kaikki on suurta, myös puheet. Todellisuudessa Lake Granburyn tekojärvi on maisemaltaan juuri niin lohduton pystyynkuolleine puineen ja rantaryteikköineen kuin piittaamattomasti rakennettu tekojärvi voi olla.

Pohjoismaalaisten kanssamatkustajieni silmät muljahtelevat maiseman äärellä merkitsevästi. Tuhansien järvien Pohjolasta tietämättömät teksasilaiset asuntoautoilijat näyttävät kuitenkin äänestäneen kaasupolkimillaan toisin.

Maineensa veroinen Teksas

Keskivertoteksasilainen puhuu mielellään kotiosavaltiostaan ja sen erinomaisuudesta kehusanoja säästelemättä. Numero- ja nippelitietoa tippuu usein siihen malliin, että uskottava se on, rikkaasta, isosta ja monipuolisesta Teksasista ei kannata lähteä muualle kuin korkeintaan todetakseen asioiden olevan kotona paremmin.

Ja tottahan se on, Teksas on ainutlaatuinen: Alaskan jälkeen suurimman osavaltion rajojen sisältä löytyy niin vuoristoa, vehreää ja kumpuilevaa laidunmaata ja preeriaa kuin mäntymetsää. Niin aavikkomaista mesa-maisemaa kuin tropiikkia ja lähes 600 kilometriä rantaviivaa upeine hiekkarantoineen. Kaiken kukkuraksi osavaltio kuuluu taloudellisesti maan rikkaimpiin. Väkeäkin on toiseksi eniten heti Kalifornian jälkeen. Eipä siis ihme, että teksasilaiset ovat kuulemma jopa muuttotilastoissa ennätysmäisen kotipaikkauskollisia.

Teksasilaiset tuntevat maineensa ja vitsailevatkin olevansa ennen kaikkea nöyriä ja hiljaisia ihmisiä, jotka mielellään kertovat kuinka pieni ja vaatimaton heidän osavaltionsa on. Tosiasiassa henkselien paukuttelu tuntuu olevan jonkinlainen kansallishuvi Teksasissa, mutta mukaviahan nuo Pohjois-Amerikan pohjanmaalaiset ovat. Ainakin sopivina annoksina.

Perinteet elävät

Peittelemättömän nurkkapatriotismin aurinkoisiin puoliin kuuluu matkailijan iloksi se, että paikallisperinteitä vaalitaan ja ne elävät arjessa – oli sitten kyse Teksasin lipusta, politiikasta, pukeutumisesta tai puheenparresta, teksasilaiset menevät oman päänsä mukaan. Ja siinä päässä on usein stetson.

Öljyn ja karjan vaurastuttama osavaltio onkin oikea osoite jos haluaa pukeutua ihan oikeaksi cowboyksi, lehmipoikalookilla tosin ei juuri erotu katukuvasta – nahkabuutsit, farkut, vasikanpäänkokoinen vyönsolki, ruutupaita ja stetson tuntuvat käyvän Teksasissa tilanteeseen kuin tilanteeseen. Valtavien western-vaateliikkeiden valikoimaan uppoutuessa kannattaakin pitää mielessä, että kotinurkilla gallonanvetoinen stetson ja kalkkarokäärmeennahkasaappaat eivät enää välttämättä tunnu yhtä kotoisalta vaateparrelta.

Yksinäinen tähti yllättää

Teksasin poliittinen konservatiivisuus, uskonnollinen ahdasmielisyys ja jopa Yhdysvaltojen mittakaavassa ylilyövä autoilukulttuuri lyövät ensi kertaa osavaltiossa vierailevaa silmille. Saman tekee keskikesän kosteus ja kuumuus – 100 astetta Fahrenheitin asteikolla eli eurooppalaisittain yli 40 astetta on päiväsaikaan heinä-syyskuussa hyvin tavanomainen lukema.

Kaikki Yhdysvaltojen suurimpaan osavaltioon liittyvät ennakkokäsitykset eivät sentään saa ensivierailulla vahvistusta. Pohjois-Teksasissa, lähes kolmen miljoonan asukkaan Dal las-Fort Worth -alueella vierailevan yllättää ensimmäiseksi maisema. Lännenelokuvia ja maantieleffoja liikaa ahminut odottaa näkevänsä Teksasissa enemmän kaktuksia ja vyötiäisiä kuin ihmisiä. Autiomaamainen maisema kattaa kuitenkin vain pienen osan osavaltiosta, lähinnä sitä esiintyy Länsi-Teksasissa, El Pason seudulla. Kuivuus on tosin paheneva ongelma paljolti maataloudesta elävästä osavaltiossa.

Isoimpien kaupunkien ulkopuolella Pohjois-Teksas yllättää kuitenkin vehreydellään. Myös kiinnostavia pikkukaupunkeja riittää, eivätkä ajomatkat – teksasilaisittain – ole mahdottomia. Pelkästään valtateillä pysyttelemällä ei tosin näe juuri mitään vaikka matka taittuukin nopeasti. Tämä kannattaa pitää mielessä ajoreitin suunnittelussa.

KALLE KIRSTILÄ,

Rodeonäytökset alkavat isänmaallisesti lipun tuonnilla ja kansallislaululla.
Rodeonäytökset alkavat isänmaallisesti lipun tuonnilla ja kansallislaululla.
Pikkukaupunkien Pohjois-Teksas löytyy valtateitä välttelemällä.
Pikkukaupunkien Pohjois-Teksas löytyy valtateitä välttelemällä.